Kas yra antioksidantai ir kodėl jie tokie svarbūs?


Kalbant apie antioksidantus, itin svarbu suprasti ne tik jų, bet ir laisvųjų radikalų ir oksidacinio streso sąvokas. Antioksidantai apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų bei jų kasdien sukeliamo oksidacinio streso. Kalbant moksline kalba, laisvieji radikalai yra neporinį elektroną turinčios molekulės, atomai arba jonai, kurie yra itin reaktyvūs ir nestabilūs. Jie susidaro tiek mūsų organizmo metabolinio proceso metu, tiek dėl aplinkos veiksnių.

Kaip jie formuoja taip gerai visų žinomą oksidacinį stresą? Deguonis organizme padalijamas į atskirus atomus su nesuporuotais elektronais – laisvuosius radikalus. Šie nuolatos kūne ieško kitų elektronų, kad galėtų susijungti. Tęsiantis šiam procesui kyla oksidacinis stresas, kuris sukelia žalą mūsų ląstelių membranoms, mitochondrijoms bei DNR.

Nors oksidacija yra įprastas kasdienis procesas, su kuriuo mūsų organizmas geba dalinai susidoroti, tam tikri šiuolaikinio gyvenimo būdo elementai, tokie kaip rūkymas, UV spinduliai, stresas, užterštas oras, vanduo ir t.t., gali ją paskatinti. „Oksidacinis stresas kyla tuomet, kai natūralios organizmo antioksidacinės sistemos, silpnėjančios su laiku, nebepajėgia neutralizuoti laisvųjų radikalų. Tai gali sukelti įvairias organizmo patologijas, tokias kaip širdies ir kraujagyslių, onkologines ar neurodegeneracines ligas, taip pat odos uždegimo ir senėjimo procesus“ – pasakoja gyd. Vytenė Kurtinaitytė.

Antioksidantai yra junginių grupė, kuri kovoja su laisvaisiais radikalais. Jie atiduoda laisviesiems radikalams savo elektronus ir taip juos neutralizuoja. Atlikę savo darbą, antioksidantai pasišalina iš organizmo ir nespėja jam pakenkti. „Vis dėlto, nors šių herojiškų junginių organizmas ir pasigamina pats, deja, neretai jų nepakanka, tad antioksidantų atsargas turime papildyti patys. Galime valgyti antioksidantų gausaus maisto (daug daržovių, vaisių, cinamono, juodojo šokolado, žaliosios ar rooibos arbatos), tačiau taip pat galime antioksidantų turinčius produktus vartoti ir išoriškai – jie taip pat yra labai veiksmingi“, – pabrėžė medikė.

Antioksidantų nauda odai


Antioksidantai yra be galo svarbūs sklandžiam visų mūsų organizmo sistemų veikimui, taip pat ir optimaliai mūsų odos sveikatai. Gydytoja V. Kurtinaitytė pabrėžia, jog jie padeda kovoti su senėjimo požymiais, padėdami ląstelių mitcohondrijoms ir DNR išlikti sveikoms ir nepažeistoms.

„Būtina paminėti, jog šie gyvybiškai svarbūs junginiai prisideda ir prie UV spindulių daromos žalos neutralizavimo ir leidžia mums nors šiek tiek „atsiprašyti“ odos už tuos kartus, kai buvome saulėje be tinkamų apsaugos priemonių. Tačiau noriu pabrėžti, kad antioksidantų vartojimas nėra apsaugos nuo saulės pakaitalas! “, – pasakoja medikė.

Antioksidantai taip pat gali padaryti odą skaistesne, suvienodinti jos atspalvį ir padėti įveikti pigmentacijas. Beje, verta žinoti, jog naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog aknę turinčių žmonių odos porose randami kur kas didesni oksidacinio streso kiekiai nei žmonių, neturinčių aknės, odoje.

Antioksidantai odos priežiūros priemonėse


„Geriausias antioksidantų šaltinis – augalai, kurie siekdami prisiderinti prie besikeičiančios ir užterštos aplinkos, pradeda gaminti vis daugiau antioksidantų, kuriuos mes sėkmingai galime panaudoti tiek savo mityboje, tiek išoriškai vartojamose kosmetikos priemonėse. Fenoliai, polifenoliai, Askorbo rūgštis, karotenoidai – tai tik keletas puikių antioksidantų pavyzdžių, kurie gaunami iš augalų,“ – teigia gyd. Kurtinaitytė.

„Nors antioksidantų pasirinkimas ir yra labai didelis, nesunku išskirti tuos, kurie odos priežiūros priemonėse pasitaiko dažniausiai. Jie puikiai patenkina bet kurį odos tipą turinčių žmonių poreikius“, – teigia Marija Valaitė. Ji išskiria 3 dažniausiai pasitaikančius antioksidantus, kuriuos verta „įsileisti“ į savo odos priežiūros rutiną:

1. Žaliosios arbatos ekstraktas. Žalioji arbata yra vienas populiariausių antioksidantų tiek Vakarų, tiek ir Rytų kultūrose. Ji veiksminga tiek vartojant ją vidujai, tiek išoriškai (ekstrakto pavidalu). Grožio srityje, žaliosios arbatos ekstraktas labiausiai vertinamas dėl savo gebėjimo apsaugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio. Jis yra tinkamas visų tipų odai ir gali padėti ją nuraminti, sumažinti perteklinį riebalavimąsi bei sulėtinti senėjimo procesus.

2. Retinolis (vitaminas A). Šis itin galingas ingredientas yra pagrįstas daugybe mokslinių tyrimų ir yra laikomas stipriausia su odos senėjimu kovojančia medžiaga. Retinolis yra ir antioksidantas, ir odą atstatantis ingredientas, spartinantis jos atsinaujinimo procesus. Šį superingredientą patariama pradėti vartoti maždaug nuo 25 metų amžiaus, tačiau pradėti reikia pamažu (1-2 kartus per savaitę) ir nuo nedidelių koncentracijų (0,2%). Kol oda yra nepratusi prie šio ingrediento, ji gali reaguoti labai aktyviai ir pradėti luptis, rausti, būti labai jautri. Taip pat, vartojant retinolį būtina vartoti aukšto apsaugos lygio kremą nuo saulės (SPF50, PA ++++).

3. Vitaminas C (Askorbo rūgštis). Šis ingredientas taip pat turi daug įvairių variacijų - jį odos priežiūros produktuose galima rasti įvairiausiais pavidalais. Vitaminą C, kaip ir retinolį, reiktų „prisijaukinti“ pamažu, nors jis ir yra kiek švelnesnis. Vitaminas C labiausiai vertinamas dėl savo gebėjimo suteikti odai skaistumo ir spindesio bei veiksmingumo kovojant su hiperpigmentacija. Kartais odos priežiūros priemonėse naudojamas ne pats vitaminas C, o jo turtingi ekstraktai, tokie kaip „Kakadu“ slyvos ekstraktas, „Acerola“ vyšnių ekstraktas ir kiti.

Jeigu egzistuotų tiksli grožio formulė – antioksidantai tikrai būtų centrinis jos elementas. Kad ir kokį antioksidantą pasirinksite, galite būti tikri, kad sumažinsite UV spindulių padarytą žalą, suteiksite odai reikalingą apsaugą nuo žalingų aplinkos faktorių ir kitų modernaus gyvenimo elementų, kurie apsunkina organizmo užduotį funkcionuoti optimaliai ir be sutrikimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)