Dažnai matant senėjimo proceso pokyčius girdime sakant, jog veikia žemės trauka, kiek tame posakyje tiesos ir kaip tai iš tiesų veikia mūsų išvaizdos pokyčius?

Tikrai taip, mūsų odą veikia dinaminės jėgos ir gravitacija, atsiranda pastebimi išvaizdos pokyčiai. Kas gi tos dinaminės jėgos? Tai judantys veido raumenys, kurių pagalba mes šypsomės, juokiamės, raukomės, reiškiame pyktį, nustebimą ir kitas emocijas. Dėl to tam tikrose veido srityse formuojasi raukšlės. Na, o taip vadinama žemės trauka, tai ne kas kita, kaip veido audinių atsipalaidavimas dėl jų svorio, susilpnėjusių raiščių, dar kitaip vadinama gravitacija. Dėl šio reiškinio tampa nebe tokie putlūs mūsų skruostai, „smunka” kakta ir antakiai, pagilėja ir išryškėja raukšlės nuo nosies link lūpų, prarandami veido ovalo kontūrai, atsiranda kaklo deformacija. Dėl šių pokyčių atrodome pavargę, pikti ir, be abejo, seni.

Gravitacija

Ar šiam procesui turi įtakos kiti veiksniai?

Žinoma, kad taip. Žmogaus organizme viskas tarpusavyje labai glaudžiai susiję, kaip laikrodžio mechanizme – kiekvienas sraigtelis turi savo funkcijas ir sugedus vienam, sustoja viskas. Taip ir su mūsų senėjimo procesu – juk dažnai pastebime, jog bendraamžių būryje matome ir labai jaunatviškai, žvaliai atrodančių, ir visai suvargusių, daug senėjimo požymių turinčių žmonių. Žalingi įpročiai, stresas, nuovargis bėgant metams palieka aiškiai įskaitomų pėdsakų.

Senėjimo požymių atsiradimo intensyvumui įtakos turi paveldimumas, kurio nepakeisime, bet itin svarbus ir gyvenimo būdas. Taigi, kaip mes atrodysime bėgant metams, labai daug priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo – nuo sveikos mitybos, žalingų įpročių, fizinio aktyvumo, darbo ir poilsio režimo ir pan., taip pat ir nuo požiūrio į gyvenimą.

Nuo kokio amžiaus prasideda senėjimas žmogaus organizme?

Išgirdusi šį kausimą visuomet imu šypsotis, kadangi pirmiausiai jame užkoduota baimė pasenti, nors to neišvengsime nė vienas, na, o antra, labai tikslaus atsakymo į šį klausimą kol kas nepateiks niekas. Nuomonių yra daug ir įvairių. Kitas dalykas, kad žmogaus organai sensta nevienodu greičiu. Girdima nuomonių, jog norint gražiai senti, t.y. išsaugoti gražią odą, svarbu pastebėti pirmus požymius, kurie prasideda sulaukus 18-os metų. Nemaža dalis teigiančių, jog imame senti nuo 25-erių. Išgirsite teiginių, jog labiausiai pastebimi pokyčiai veide nuo 40-ties, kada organizme pradeda silpnėti raumenų funkcijos. Nepaneigsime, jog senėjimo procesai paspartėja moters organizme prasidėjus menopauzei. Aš labiausiai pritarčiau neurologų nuomonei, jog senėjimas prasideda žmogui gimus. Tačiau tikrai nereikia išsigąsti, tiesiog taip galvodama stengiuosi gyventi tokį gyvenimą, kuriame rūpinuosi savimi čia ir dabar, nes viskas, ką „į save“ įdėjau šiandien, sugrįš rytoj. Poilsio trūkumas, nesubalansuota mityba, negatyvios mintys, fizinio aktyvumo trūkumas, dėmesio savo odai nebuvimas – atsispindės žiūrint į veidrodį ir taip pat bendroje savijautoje.

Moters oda

Kokie efektyviausi būdai, padėsiantys sumažinti gravitacijos, senėjimo požymius veide? Ar įmanoma juos sustabdyti?

Senėjimo proceso nesustabdys niekas, galime tik pristabdyti ir senti gražiai.
Vieno atsakymo į klausimą, kurie gi būdai efektyviausi, aš tikrai nepateksiu. Kaip jau minėjau, žmonės sensta skirtingai, taip pat ir jų poreikiai, lūkesčiai dėl jaunatviškos išvaizdos – skirtingi. Vienas, būdamas penkiasdešimties, nori atrodyti kaip dvidešimtmetis, o kitam užtenka tiesiog prižiūrėto, sveiko veido. Tad ir sprendimai, būdai bus pasirenkami skirtingi. Norinčiam atrodyti itin jaunai, prireiks daug daugiau pasistengti, t.y. labai rūpintis savo gyvenimo būdu arba imtis kardinalių jaunatviškos išvaizdos išsaugojimo būdų, pvz., veido patempimo operacijos. Estetinės kosmetologijos srityje šiandien didelė pasiūla priemonių ir procedūrų – botulino injekcijos, hialurono užpildai, mezoterapijos, biorevitalizacijos, PRP, lazerio procedūros, didelė gausa kosmetinių priemonių.

Tačiau siekiantiems atitolinti invazines procedūras bei operacijas, rekomenduoju atsisakyti žalingų įpročių, pirmiausia, nerūkyti. Antra, atsisakyti alkoholio. Didelis moters grožio priešas, ypatingai maždaug nuo 35-erių metų – alkoholis. Na, ir trečia, būti fiziškai aktyviam ir sveikai maitintis, skirti dėmesio kokybiškam poilsiui, kokybiškoms kosmetinėms procedūroms bei priemonėms, turėti prabangą leisti sau jas rinktis tokias, kokių norime, ir požiūriui į gyvenimą. Aš, tepdama savo raukšleles serumais ir kremais ir šitaip mažindama jų gilėjimą, matau jose savo įdomų ir prasmingą gyvenimą, daug gražių, nepatirtų įspūdžių ateityje ir laimę bei džiaugsmą būti tiesiog čia ir dabar.

Loreta Valatkevičienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)