„Delfi Stilius“ su grožio specialiste aptarė svarbiausius klausimus apie apsaugą nuo saulės: ką reiškia skaičius prie SPF, kodėl būtina pakartotinai tepti apsaugą nuo saulės ir ar tikrai apsauginis kremas kemša poras?

Rita Balčiūnienė

– Artėjant vasarai viena aktualiausių temų tampa odos apsauga nuo saulės. Ar kremai su SPF – vienintelis būdas išvengti kenksmingų saulės spindulių?

– Nėra šimtaprocentinės apsaugos nuo saulės spindulių. Be priemonių su SPF, nuo saulės apsaugo:

1. Rūbai. Kuo tankesnis ir tamsesnis audinys, tuo apsauga nuo saulės didesnė. Sausas audinys turi didesnę apsaugą nei šlapias. Prekyboje galima rasti ir specialaus audinio drabužių, apsaugančio nuo UV spindulių.

2. Galvos apdangalas (geriausia, kad tai būtų skrybėlė arba kepurė su snapeliu).

3. Buvimas šešėlyje (po skėčiu ar medžio pavėsyje).

4. Kokybiški akiniai nuo saulės, apsaugantys nuo UV spindulių.

5. Taip pat labai svarbu saugoti lūpas, naudoti lūpų balzamą su SPF.

– Kaip žinoti, koks kremas mums reikalingas? SPF 10, SPF 20, o gal SPF 50?

– SPF žymimas skaičiais, nurodančiais, kiek laiko saugiai galime būti saulėje ir nenudegti. SPF veikimo laikas (T) apskaičiuojamas pagal formulę: T = (SPF X 10 min.). Tai reiškia, kad pasitepus kremu su, pavyzdžiui, SPF 15, saugiai galima degintis apie 150 min. SPF skaičius taip pat parodo, kokį UVB spindulių procentą sulaiko. Pvz., SPF 2 – blokuoja maždaug 25–30 proc. UVB spindulių, SPF 4 – 50 proc., SPF 10 – 85 proc., SPF 15 – 93–96 proc., SPF 25 – 96 proc. ir SPF 30–50 – 98 proc. Saugiausia rinktis kremą su SPF 30-50 ir pakartotinai juos teptis kas 2 valandas.

Renkantis kremą, labai svarbu, kad jis apsaugotų nuo UVB ir UVA spindulių. Taigi, ant pakuotės turi būti užrašyta „plataus spektro“ (angl. broad spectrum). Taip pat turėtų būti parašyta, kad kremas yra atsparus vandeniui (angl. water-resistant).

Žmonės dažnai klysta manydami, kad pasitepus kremu su SPF 50 jie yra visiškai saugūs, tačiau pamiršta pasitepti kremu pakartotinai ir tuomet – nudega. Net ir su SPF 50, po 2 valandų būtina pasitepti priemonę pakartotinai.

Saulės poveikis

– Kalbama, kad SPF naudoti reikėtų ne tik esant tiesioginiams saulės spinduliams, bet ir būnant patalpoje. Pavyzdžiui, jei darbo stalas yra prie lango. Tiesa tai ar mitas?

– UV spinduliai skirstomi į UVA, UVB ir UVC. UVC spinduliai yra trumpiausi, nesiekia žemės – nuo jų apsaugo ozono sluoksnis. UVB spinduliai skverbiasi iki epidermio, skatina vitamino D gamybą, veikia antiseptiškai, tačiau taip pat gali paveikti odos ląstelių DNR, sukelia nudegimus ir pigmentaciją. UVA spinduliai skverbiasi į giliausius odos sluoksnius. Būtent šie spinduliai ardo mūsų jaunystę – daro didelę žalą kolageno ir elastino atsargoms organizme. Taip pat daro įtaką ląstelių DNR genų mutacijai, dėl ko ir atsiranda piktybiniai navikai.

Langas (stiklas) sulaiko UVB spindulius, tačiau neapsaugo nuo UVA spindulių. Būdami prie stiklo tikrai neįdegsime, bet sukelsime odos ląstelių pažaidą dėl UVA poveikio. UVA spinduliai yra labai skvarbūs ir aktyvūs visus metus. Labai geras to įrodymas yra sunkvežimio vairuotojo pavyzdys. 28 metus vairuojant sunkvežimį, viena jo veido pusė tapo ypač pažeista UVA spindulių – oda kur kas greičiau prarado elastingumą, nukaro ir susiraukšlėjo. Tuo tarpu kita veido pusė, kuri visuomet buvo šešėlyje, atrodė nepalyginamai geriau.

– Dar vienas mitas, įsišaknijęs visuomenėje – kad apsiniaukus debesims, apsauga nuo saulės mums nereikalinga. Kodėl tai yra klaidingas įsitikinimas?

– Be abejo, apsiniaukus UV spindulių gauname mažiau. Tačiau apsauga tikrai reikalinga, nes UV spinduliai vis vien pasiekia žemę, tik jie yra prasisklaidę pro debesis.

– Kad saulė sendina – žinome visi, tačiau kremą su SPF vis dar naudoja retas iš mūsų. Kokios yra to priežastys?

– Yra keletas priežasčių: moterys ar merginos vis dar labai nori įdegti, nepaisant visų akivaizdžių saulės vonių padarinių. Kitos moterys nenori naudoti kremų su SPF, nes jie riebūs, sunkūs ir kemša poras. Labai džiaugiuosi, kad dauguma klientų yra sąmoningi ir supranta saulės poveikį ir galimus padarinius savo odai. Būna atvejų, kai moterys ateina įdegusios, išryškėjusiomis pigmentinėmis dėmėmis ir tikisi, kad per vieną procedūrą visas šias saulės spindulių pasekmes pavyks pašalinti. Kad ir kaip būtų gaila, su pigmentacija kovoti yra labai sunku, kur kas sunkiau nei su raukšlėmis.

– Kas turi būti kremo su SPF sudėtyje, kad jis būtų iš tiesų veiksmingas?

– SPF filtrai būna fizikiniai ir organiniai. Organinius filtrus atskirsite sudėtyje pamatę šiuos ingredientus: benzofenonas, aliejai, arnica montana, vitaminas E. Fizikiniai: cinko oksidas ir titano dioksidas (šie ingredientai yra dažniausiai dedami į vaikų kremus nuo saulės – jie saugiausi). Labai svarbu skaityti sudėtis ir didžiausią dėmesį sudėčiai turėtų skirti riebiaodės – joms skirti kremai, pagaminti vandens pagrindu.

Apsauga nuo saulės

– „Visi kremai nuo saulės kemša poras“ – sako daugelis. Ar tikrai turėtume taip suabsoliutinti kremus su SPF?

– Vieni kremai poras kemša labiau, kiti mažiau. Renkantis apsaugą nuo saulės, atidžiausios turi būti jau anksčiau minėtos mišriaodės ir riebiaodės. Būtina rinktis priemones, skirtas būtent riebiai, mišriai odai. Jei daugiausia laiko leidžiate ofise, rekomenduoju naudoti įprastas priemones veidui, o pudrą rinktis su SPF 50. Taip išvengsime porų kimšimosi problemų.

– Dar viena aktuali problema – pasitepus veidą kremu su SPF, oda tarsi pasidengia balta plėvele. Kaip galėtume to išvengti?

– Vienareikšmiškai, reikėtų rinktis kitą priemonę – šiuo metu rinkoje gausu skirtingų priemonių, tad kiekvienas žmogus gali rasti sau tinkamą.

– Kokie būtų tavo TOP patarimai, renkantis apsaugą nuo saulės?

– Visų pirma, priemones įsigyti pas savo kosmetologą ar dermatologą, kuris geriausiai žino jūsų odos tipą ir būklę. Jei nesilankote pas specialistus, priemonę derėtų įsigyti vaistinėje, pasitariant su konsultantu ir būtinai atsižvelgiant į savo odos tipą.

Jei esate riebiaodė, labai svarbu, kad kremo sudėtyje nebūtų mineralinių aliejų. Mineraliniai aliejai turi SPF filtrą, todėl yra dažnai dedami į apsauginių kremų nuo saulės sudėtį. Vis dėlto, riebiai ir mišriai odai reikalingas vandens pagrindo kremas su SPF.

Ir, žinoma, labai svarbu priemonę nuo saulės tepti likus 30 minučių iki išėjimo į lauką, o būnant paplūdimyje – priemonę pakartotinai užtepti kas 2 valandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)