Faktas/mitas: Patogus miegas nepatogioje padėtyje

Vienas dažniausių nusiskundimų – sunkumas atrasti patogią miego padėtį: nuolatinis vartymasis iki paryčių turėtų būti išimtis, o ne taisyklė. Nors palanku kaltinti čiužinį dėl varginančių miego problemų, ekspertai sako, kad tikrasis kaltininkas galėtų būti netinkama miego padėtis. Kai kurios miego pozos ne tik padeda geriau pailsėti naktį, bet ir gali užkisti kelią sveikatos problemoms.

Pagrindinės miego pozos yra išskiriamos trys – ant nugaros, ant šono ir ant pilvo. Kiekviena pozicija turi savo trūkumų ir privalumų, todėl verta ieškoti sprendimų pagal kiekvieno individualius poreikius, kaip pagerinti miego kokybę. Svarbu atsiminti, kad visose miego pozose būtina išlaikyti stuburą neutralioje padėtyje (t. y. vengti per didelio linkio).

Miegojimas ant nugaros


Rečiausias, bet ko gero geriausias pasirinkimas, jei tai daroma tinkamai, nes visi jūsų sąnariai ir raumenys yra anatomiškai neutralioje padėtyje. Tačiau daugumai žmonių nepatogu taip miegoti – galbūt dėl to, kad turite per daug arba per didelę pagalvę, dėl ko jūsų kaklas būna per daug įsitempęs. Arba jūsų apatinė nugaros dalis per daug išlinkusi, o tai gali sukelti juosmens skausmą ar sustingimą. Tai išspręsti padės pagalvė po keliais, kuri sumažins linkį jūsų nugaroje, išlaikydama ją neutralią visą naktį. Be to, miegas ant nugaros padeda išvengti papildomų raukšlių, nes miego metu veidas į nieką nesiremia.

Miegojimas ant šono


Bene populiariausia miego poza. Ši padėtis yra gera tuomet, jeigu turite tinkamo aukščio pagalvę, dėl kurios išlaikoma neutrali stuburo padėtis. Miegant šioje pozoje nerekomenduojama laikyti rankos po galva, geriau laikykite ją po pagalve, taip sumažinsite papildomą spaudimą peties sąnaryje. Taip pat neužkelkite kelių per aukštai, o tarp jų įsidėkite pagalvę, tai padės palaikyti ne tik stuburą, bet ir jūsų klubus neutralioje padėtyje.

Miego pozos

Miegojimas ant pilvo


Jei jums patinka miegoti ant pilvo, jūsų laukia blogos naujienos: ši poza nėra rekomenduojama dėl neigiamo poveikio kaklui ir apatinei nugaros daliai. Jei artimiausiu metu neplanuojate pratintis prie naujos miego pozos ir esate pasirengęs eiti į kompromisus, tuomet bent patraukite pagalvę ir miegokite be jos. Arba galite padėti pagalvę po klubais, kad apatinė nugaros dalis būtų taisyklingesnėje pozicijoje.

Rezultatas


Skirtingos miego pozicijos turi skirtingą naudą. Jei kovojate su skausmu ar kitomis sveikatos problemomis, gali reikėti pakeisti miego padėtį, kad padėtumėte problemą valdyti. Nors to nepakeisite per vieną naktį, bet tai tikrai verta išbandyti. Pamažu mokytis miegoti naujoje padėtyje gali būti jūsų miego kokybės gerinimo paslaptis. Taip, kai kurios miego pozicijos tikrai turi pranašumų prieš kitas, tačiau taip pat turėtumėte nepamiršti, kad jūsų miego kokybė yra prioritetas. Stebėkite, kad bet kokia ilgalaikė nauda sveikatai, kurią gaunate dėl naujos miego laikysenos, atsveria prastesnę miego kokybę.

Pastaba


Galite tikėti, kaip ir dauguma žmonių, kad jūsų miego poza tiesiog yra jums būdinga ir kad jos negalima pakeisti. Tačiau tai nėra tiesa – tiesiog tai gali pareikalauti šiek tiek daugiau pastangų. Bet jei jūs šiais pokyčiais galite pasiekti geresnę savijautą ir sveikesnę miego pozą (dėl kurios jums mažiau skauda kaklą, nugarą ar sąnarius), verta pasistengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)