Kaip žinoti, ar sausas šampūnas yra tinkamas odai? O gal net gali pakenkti mūsų plaukams? Ar padės sausas šampūnas išlaikyti žvilgančius ir sveikus plaukus? Apie tai papasakojo plaukų stilistė, grožio salono „Greenas“ įkūrėja, knygos „Grožio galia“ autorė Olga Wiseman.

– Pirmiausia, ar sausas šampūnas mums gali išvalyti plaukus, ar tik užmaskuoja plaukų nešvarumus?

– Sausas šampūnas neišvalo plaukų. Jis nėra skirtas vietoje įprasto plovimo. Tai priemonė, kuri absorbuoja mūsų galvoje esančius riebalus, kurie būna nugulę ant šaknų.

Yra žmonių, kurie turi labai aktyvias riebalines liaukas. Tokiu atveju, išplovus ryte plaukus, vakare jie gali atrodyti vėl susiriebalavę, tad plaukus reiktų vėl plauti. Tad tokiu atveju gali padėti ir sausas šampūnas.

– Ar galima įprastus šampūnus pakeisti į sausus? Ar karts nuo karto būtinas šlapias plaukų išplovimas?

– Pakeisti higieninius įpročius – įprastą galvos plovimą į sausą šampūną – tikrai nerekomenduoju ir netgi drausčiau tai daryti, nes tai nėra higienos priemonė. Tai formavimo priemonė, kuri greitai padeda paslėpti nešvarumus, leidžia formuoti, ypač tiems, kurių plaukams reikia apimties.

Sausas šampūnas

Kartais sausas šampūnas naudojamas šukuosenoms, taip pat, kai reikia plaukus pakelti nuo šaknų ar norint, kad atrodytų daugiau garbanų. Žinoma, praktiškiausias jis tiems, kam plaukai labiau riebaluojasi ir norima, kad šukuosena ilgiau išsilaikytų. Tokiu atveju ši priemonė tikrai puikiai tinka.

– Kiek ilgai ir dažnai galime naudoti sausus šampūnus?

– Kiekvieną dieną šią priemonę naudoti tikrai nepatarčiau, nes užkemšamos galvos odos poros. Tada mūsų plaukų riebalai su visais nešvarumais ir dulkėmis bei nuosėdomis iš aplinkos nugula mūsų odos porose.

– O kokia jų sudėtis? Geresnė ar prastesnė nei mums įprastų šampūnų? Ar galima rasti natūralios sudėties sausų šampūnų?

– Labai svarbu išsirinki tinkamą ir geros sudėties sausą šampūną. Nerekomenduoju rinktis sausus šampūnus, kurie turi cheminę medžiagą – talką. Jis dabar draudžiamas tepti net vaikams ant odos, nes daro didelę žalą – užkemša poras, apsineša kutikulės, sužaloja plaukus, netgi gali stabdyti plaukų augimą. Geriau rinktis natūralius sausus šampūnus, kurie sudėtyje turi ryžių krakmolą.

Sausas šampūnas

Nuo senų laikų moterys naudodavo įvairių miltų mišinius arba bulvių krakmolą, kad absorbuotų riebalus esančius ant plaukų. Tai natūralios priemonės. Aš pati atsimenu, kad maždaug prieš dvidešimt metų moterys taip darydavo. Dabar, aišku, XXI amžius – jau yra pažanga ir visos technologijos, tad nereikia namuose su miltais vargti. Įsigijus kokybišką priemonę galima greitai, operatyviai ir efektyviai sutvarkyti šią problemą.

– Jei sausame šampūne nėra plaunančiosios medžiagos – putoklio, kokiu būdu jis valo mūsų plaukus?

– Sausas šampūnas neišplauna, o daro tik tai švarių plaukų iliuziją ir prideda daugiau apimties. Jeigu dažnai naudojame šitą priemonę, mes galime pakenkti savo galvos odai ar mūsų riebalinių liaukų veiklai ar net pačius plaukus sugadinti – plaukai pradeda rečiau ir silpnesni augti, nes per daug užkemšamos galvos odos poros.

– Ar tokie šampūnai gali pakenkti mūsų plaukams ir odai?

– Jeigu tenka dažnai naudoti sausą šampūną, tuomet vieną kartą per savaitę reikėtų padaryti odos išvalymą – detoksikacinę procedūrą su enzimais ir galvos odai, ir plaukams. Tada neužsikemša odos poros. Sausą šampūną po kiekvieno naudojimo reikia išplauti ir gerai išvalyti odą. Atminkite, kad negalima ilgai užtęsti neplovus galvos odos.

Galvos plovimas

– Ar sausas šampūnas mums gali padėti išspręsti tam tikras odos problemas, pvz. panaikinti pleiskanas? Ar jis gali drėkinti, maitinti plaukus? O gal yra kokių kitų alternatyvų riebaluotis linkusiems plaukams?

– Ši priemonė tikrai jums plaukų būklės nepagerins ir jokios naudos neduos. Ji tinkama tik dėl estetikos ir jūsų komforto, taip pat palengvina plaukų formavimą. Čia tikrai nėra higienos priemonė, ar juo labiau gydanti, plaukų būklę gerinanti priemonė. Tikrai ne.

Jeigu žmonės šią priemonę naudos be saiko ir neatsakingai bei nedarys galvos išvalymų ar šios priemonės ilgai neišplaus, gali atsirasti ir pleiskanų, pasausėti galvos oda, gali užsikimšti odos poros, taip pat atsiranda diskomforto pojūtis ar erzinantis noras kasytis. Ypač tada, jei sauso šampūno sudėties medžiagos yra sintetinės. Tad po visos dienos šią priemonę reikėtų labai gerai išplauti.

Sausas šampūnas

Mano nuomone, visada turi būti balansas. Būna kartais, kad aš vieną kartą į mėnesį ir pati panaudoju šią priemonę, bet tikrai ne kiekvieną dieną. Tokiu atveju geriau būtų rinktis levandų vandenį. Taip pat yra natūralių alternatyvų su jūros druska, kurios padeda ilgiau išlaikyti švarių plaukų būseną ir absorbuoti plaukų riebalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)