Visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad net 60 proc. Lietuvos moterų norėtų atrodyti jauniau, taigi jaunystės kultas – ne tik skambus pavadinimas, tai – realybė. Gera žinia ta, kad kovoje su bėgančiais metais tikrai nesame bejėgiai. Pažengusi medicina, šiuolaikinės, inovatyvios technologijos ir priemonės suteikia daugybę galimybių ilgiau džiaugtis sveika, skaisčia, stangria oda ir jaunatviška išvaizda.

Skiriant nuolatinį dėmesį senėjimo prevencijai, reguliariai lankantis pas kosmetologą ir palaikant gerą odos būklę bei tonusą, be to, reguliariai sportuojant bei laikantis sveikos mitybos įpročių, senėjimo procesai išties yra pristabdomi, tačiau labai svarbu suprasti, kad sensta ne tik oda, kinta visi audiniai. Tai ir poodinis bei riebalinis audinys, raumenys, raiščiai, ir net kaulai. Pirmieji odos senėjimo procesai pradeda ryškėti apie 25-uosius metus. Pradžioje jie nėra labai pastebimi ir akivaizdūs, tačiau ilgainiui pakitimų daugėja, senėjimo požymiai ryškėja, todėl vien kremo bei tinkamos odos priežiūros pas kosmetologą nepakanka.

Vienas iš ryškiausių ir moteris labiausiai erzinančių senėjimo požymių – gilėjančios mimikos raukšlės. Jų atsiranda dėl įvairiausių priežasčių: drėgmės stokos, audinių atrofijos, medžiagų, užtikrinančių odos stangrumą ir lygumą (kolageno, elastino, hialurono rūgšties) sumažėjimo, ir kitų priežasčių.

Visgi daugiausia įtakos raukšlių susidarymui turi raumenų veiklos intensyvumas. Reaguojant į įvairius dirgiklius, veido raumenys susitraukinėja ir formuoja odoje raukšlę. Taip yra todėl, kad veido raumenys viena savo dalimi yra prisitvirtinę prie kaukolės kaulų, o kita – prie odos. Dėl šios priežasties susitraukus raumeniui oda juda. Jeigu raumuo nuolat susitraukia, tačiau dėl kokių nors priežasčių nesugeba iki galo atsipalaiduoti, odoje atsiranda šio veiksmo žymė – mimikos raukšlė. Vienintelis efektyvus sprendimas – mažinti raumens tonusą, jį atpalaiduoti.

Nepaisant to, kad ant kremų pakuočių dažnai matome drąsių pažadų panaikinti mimikos raukšles, deja, joks, net pats prabangiausias kremas ar naujausia kosmetologinė procedūra raumens paveikti negali, todėl efektyviausia ir geriausią rezultatą suteikianti galimybė – botulino toksino injekcija.

Botulino toksinas yra skirtas būtent raumenų tonusui sumažinti ir mimikos raukšlėms koreguoti. Po botulino toksino injekcijų raukšlės aplink šoninius akių kampus, tarpuakyje ir kaktoje tampa akivaizdžiai švelnesnės. Pagal mokslinius tyrimus prevenciškai atliekant šias injekcijas po 2–3 metų, net ir nebeleidžiant botulino toksino, galima džiaugtis geresniu estetiniu vaizdu nei prieš injekcijas. Estetiniais sumetimais botulino toksinas gali būti leidžiamas žmonėms nuo 18 metų, tačiau, akivaizdu, tokio amžiaus žmonės daug raukšlių dar neturi, todėl injekcijos nėra tikslingos. Nuo 25-erių žmogaus veide pastebima daugiau raukšlių, todėl, estetinės medicinos specialistų manymu, botulino toksino verta suleisti prevenciškai, kad nesusiformuotų raukšlės ir nebūtų „per vėlu“. Sulaukus 40-ties ar 50-ties, jeigu jau yra susiformavusi labai gili raukšlė, net ir botulino toksinas jos nepanaikins.

Bėgant metams taip pat nyksta riebalinis audinys, todėl atsiranda paakių, skruostų ir apatinio žandikaulio kontūro pakitimų: sumažėja skruostų tūris, apatinio žandikaulio srityje atsiranda per didelis kiekis minkštųjų audinių, todėl pradeda matytis kontūro nelygumai, pakinta veido ovalas. Deja, nė vienas kosmetologas jokiomis kosmetologinėmis priemonėmis bei masažais riebalinio audinio sugrąžinti negali. Galimi tik du efektyvūs korekcijos būdai: konservatyvusis, t. y. audinių užpildų injekcijos (dažniausiai hialurono rūgštimi), ir chirurginis variantas – riebalų persodinimas ar veido patempimo operacija.

Jeigu pacientas nori greitesnio, tačiau trumpalaikio efekto, prarastam tūriui atstatyti siūlomos hialurono rūgšties injekcijos. Jeigu siekiama ilgalaikio rezultato – rekomenduojamas riebalų persodinimas ar veido patempimo operacija. Žinoma, chirurginis sprendimas – radikalus ir dažniausiai rekomenduojamas vyresnio amžiaus (~60 m.) žmonėms, kurių veido pakitimai jau sunkiai koreguojami konservatyviosiomis priemonėmis. Operacijų privalumas – ilgalaikis rezultatas, tačiau didesnis komplikacijų pavojus, sunkesnis laikotarpis po operacijos ir galutinio rezultato laukimas kelis mėnesius ar metus. Korekcijos hialurono rūgšties užpildais – gana greitas korekcijos būdas, dažniausiai turintis nedidelį komplikacijų dažnį. Šiais užpildais galima pakoreguoti tamsius ir įdubusius paakius, smakrą, žandikaulio kontūrą, suteikti paakiams ir skruostams apimties, sušvelninti viršutinės lūpos, tarpuakio, kaklo raukšleles.

Taigi vaikytis iliuzijos, kad lankydamiesi pas kosmetologą visuomet turėsite jaunatvišką veido ovalą ir neturėsite gilių mimikos raukšlių, tikrai neverta. Tai tiesiog neįmanoma. Kosmetologas dirba su oda, jos struktūra, pigmentinėmis dėmėmis, odos pakitimais, randeliais po aknės, bėrimais ir pan. Žinoma, reguliariai prižiūrėdami odą pas kosmetologą tikrai galėsite ilgiau džiaugtis puikia odos būkle, kas taip pat labai svarbu.

Visgi kosmetologijoje irgi yra ribos, tad tokias problemas kaip raukšlių korekcija, tūrio atstatymas, lūpų formavimas ir visa, kas susiję su gilesniais odos sluoksniais bei raumenimis, sprendžia gydytojai. Tiek botulino toksiną, tiek hialurono rūgšties užpildus gali suleisti tik gydytojas ir tik licencijuotoje gydymo įstaigoje. Tik gydytojas, kuris specializuojasi šioje srityje, geriausiai išmano žmogaus anatomiją, tiksliai žino sritis, į kurias galima, o į kurias negalima leisti preparatų, ir, įvykus komplikacijai, gali operatyviai reaguoti bei išspręsti problemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)