Retinolis – tai viena iš vitamino A formų. Vitaminas A reikalingas odos ir gleivinių ląstelėms susidaryti ir atsinaujinti, svarbus geram regėjimui užtikrinti, kaulams formuotis ir kt., tačiau jis nesintetinamas organizme, o yra pasisavinamas kartu su maistu. Retinolis yra viena iš pagrindinių organizmo maistinių medžiagų, didinančių ląstelių apykaitą, todėl jos ilgiau išsaugomos jaunos. Siekiant užtikrinti reikiamą aktyviojo ingrediento kiekį, patariama papildomai naudoti kosmetikos priemones su retinoliu veido odai.

Pasak odos priežiūros ekspertės A. Valantiejienės, retinolis – viena svarbiausių ir veiksmingiausių odos priežiūros produktų sudėtinių dalių, skatinanti odos atsinaujinimą, šviesinanti odos tonusą, mažinanti spuogus ir padidinanti kolageno (gausiausiai žmogaus organizme sintetinamo baltymo) gamybą. Retinolis geba iš vidaus skatinti ląstelių regeneraciją. Retinolis užtikrina pastebimą odos tekstūros ir būklės transformaciją, pastebimai mažina ir lygina raukšles, stimuliuoja kolageno gamybą bei kovoja su odos senėjimo požymiais. Retinolis taip pat mažina senatvines dėmes, mažina poras bei veikia kaip antioksidantas, padedantis pašalinti laisvuosius radikalus, dėl kurių atsiranda akivaizdžių senėjimo požymių.

Retinolio stabilizavimo technologija ir jos svarba gryno retinolio gamyboje

Odos priežiūros specialistė teigia, kad net ir būdamas vienu stipriausių aktyviųjų ingredientų, retinolis yra itin nestabilus. Stabilizuoto, priešingai nei nestabilizuoto, retinolio nepaveikia neigiami aplinkos faktoriai, tokie kaip oras, rūgštingumas, šviesa. Stabilizuotas retinolis išsaugo teigiamas gryno retinolio savybes ir padeda užtikrinti kosmetikos priemonių efektyvumą kovoje su raukšlėmis.

Odos priežiūros ekspertės patarimai, kaip efektyviai naudoti retinolį

A. Valantiejienė akcentuoja, kad retinolis yra efektyviausias ingredientas kovoje su odos senėjimo procesais. Naudojant retinolį, oda greičiau atsinaujina, todėl tampa storesnė, o ilgainiui sumažėja net ir giliausios raukšlės“, – retinolio privalumus vardija specialistė ir pateikia keletą naudingų patarimų, kaip retinolį įtraukti į kasdienę odos priežiūrą.

Retinolis – stiprus ingredientas, todėl galimas nedidelis odos paraudimas, sausumas ar dilgčiojimas, todėl veido odą prie jo reikia pratinti nuosekliai. Pirmą savaitę priemonę naudokite kas 3 dienas, antrą savaitę – kas 2 dienas, o trečią savaitę, pastebėjusios, kad oda toleruoja priemonę, ją naudokite kas vakarą. Retinolį tepkite ant švarios ir sausos odos prieš naktinį veido kremą. Tepant retinolį, reikėtų nepamiršti kaklo ir dekoltė zonos, nes šios vietos taip pat yra pažeidžiamos odos senėjimo procesų.

Retinolis gali lemti padidėjusį veido odos jautrumą ultravioletiniams spinduliams, todėl visais metų laikais papildomai reikėtų naudoti odos apsaugos priemones. Šaltuoju periodu reikėtų rinktis apsauginį kremą, kurio saulės apsaugos faktorius (SPF) yra 20 ir didesnis, o šiltuoju – ne mažesnis nei SPF50.

Kada galima pradėti naudoti retinolį ir kurias atvejais verta pasikonsultuoti su specialistu?

Nors retinolį dažniau įprasta rinktis brandžios odos savininkėms, šį ingredientą tinka naudoti ir moterims jau nuo 25-erių metų, kadangi retinolis efektyviai padeda kovoti su pirmosiomis raukšlėmis. A. Valantiejienės teigimu, viena iš retinolio funkcijų – stimuliuoti kolageno sintezę bei stabdyti kolageną ardančius fermentus, kurių organizme pradeda mažėti sulaukus 25-erių.

Retinolį iš esmės gali naudoti bet kokio amžiaus suaugę žmonės. Tačiau odos priežiūros ekspertė pamini kelis atvejus, kada prieš vartojant retinolį verta pasikonsultuoti su specialistais. Kadangi retinolis gali suerzinti odą, prieš pradedant naudoti kosmetikos priemones su šiuo ingredientu, verta pasikonsultuoti su specialistu turintiems jautrią ir dirglią odą“, – sako A. Valantiejienė.

Skirtinga retinolio koncentracija gali įvairiai paveikti kiekvieno žmogaus odą. Pavyzdžiui, kosmetikos sudėtyje esančio retinolio koncentracija yra nedidelė – nuo 0.1 proc. iki 0.5 proc. (palyginimui: su receptu išrašomuose produktuose koncentracija svyruoja nuo 0.5 proc. iki 1 proc.). Tik dermatologas, apžiūrėjęs odą, gali patarti, kokia retinolio koncentracija ir koks produktas kiekvienam yra tinkamiausias.

Retinolis netinkamas žmonėms turintiems rožinę, egzemą, psoriazę, nes jis gali tik pabloginti šių ligų simptomus. Taip pat svarbu žinoti, kad retinolio patariama nenaudoti besilaukiančioms ar nėštumą planuojančioms moterims, nes per didelės vitamino A dozės gali pakenkti vaisiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)