Kenksmingos kosmetikos medžiagos ir komponentai


Etanolaminai

Tai amoniako dariniai, esantys veido kremuose ir plaukų priežiūros produktuose, jie naudojami kaip tirštikliai ir pH reguliatoriai. Šios medžiagos gali dirginti odą, o dideliais kiekiais netgi paveikti vidaus organų, tokių kaip skydliaukė, veikimą.

Parabenai

Kosmetikos gamintojams parabenų reikia kaip konservanto. Kai kurių mokslininkų teigimu, patekę į odą, jie lengvai prasiskverbia gilyn ir toliau gali sukelti daugybę pasekmių, pradedant hormoniniais sutrikimais ir baigiant DNR pažeidimais. Tuo tarpu, remiantis pramonės šaltiniais, jų galima aptikti beveik 90% kosmetikos priemonių sudėtyse.

Silikonai

Jie ypač kenkia odai užkimšdami poras bei sukurdami plėvelę, dėl kurios poveikio oda negali kvėpuoti. Vis tik, kosmetikos gaminių pramonė šią medžiagą itin gausiai naudoja dėl jos minkštinančių savybių.

Ftalatai

Šios medžiagos padeda kosmetikos priemonėms išlaikyti spalvą ir kvapą. Deja, jau įrodyta, kad ftalatai, prasiskverbę į kūną, kartais tampa hormoninių sutrikimų kaltininku, turinčiu įtakos, pavyzdžiui, vyrų seksualinių funkcijų sutrikimams.

Formaldehidas

Mažų mažiausiai šis kancerogenas gali stipriai suerzinti odą bei tapti įvairių odos ligų kaltininku. Nepaisant to, ši medžiaga vis dar naudojama kosmetikos produktų gamyboje.

Talkas

Šie milteliai sulaiko drėgmę ir slopina oksidacinius procesus kosmetikos indelio viduje. Tuo pačiu metu jie geba puikiai užkimšti odos poras ir ištraukti drėgmę, ko pasekoje oda gali dehidratuoti.

Kvapikliai

Daugelio kvapiklių paskirtis yra ne tik sukurti įsimenamą produkto kvapą, bet ir užslopinti nemalonius cheminių medžiagų kvapus. Dažniausiai kvapiosios medžiagos yra sintetinių medžiagų mišinys, kurio sudėties gamintojai neatskleidžia, pasislėpdami už komercinės paslapties sąvokos uždangos. Vis tik, būtina nepamiršti, kad daugelis kvapiklių – tai stiprūs alergenai.

Daugelis ingredientų kosmetikos produktų sudėtyje yra tik tam, kad suteiktų produktui norimų savybių, pavyzdžiui, kad jo tekstūra būtų maloni ar aromatas įsimenantis. Deja, odai, hormonų veiklai, įvairiems organams šie ingredientai gali tik pakenkti.

Natūralių kosmetikos ingredientų analizė


Priešingai nei tie prekės ženklai, kurie kosmetikos gaminius gausiai prisotina cheminėmis medžiagomis, atsiranda vis daugiau kosmetikos produktų gamintojų, kurie pasisako už natūralumą. Jie dirba su augaliniais ingredientais, tokiais kaip aliejai ir ekstraktai, taip pat su purvu, moliu, druska ir daugeliu kitų ingredientų, kurie nėra sintetinami laboratorijose.
Kosmetika

Natūralūs aliejai

Jie veikia skirtingai, tačiau dažniausiai naudojami odai maitinti, hidrolipidų pusiausvyrai atstatyti. Pavyzdžiui: avokadų aliejus skatina kolageno ir elastino gamybą, kokosų aliejus padeda odai pasižymėti antibakterinėmis savybėmis, o makadamijos aliejus veikia kaip oro taršos barjeras.

Augalų ekstraktai

Kaip ir aliejai, skirtingi augalų ekstraktai turi skirtingas funkcijas: pavyzdžiui, alavijo ekstraktas ramina odą ir turi gydomąjį poveikį, jazminų ir rožių ekstraktai minkština odą, o žaliosios arbatos ekstraktas teikia antioksidacinę naudą.

Mineralai

Jie dažniausiai dedami į dekoratyvinę kosmetiką – pudrą, akių šešėlius, skaistalus ir kitus sausus produktus. Mineralai sugeba nuraminti odą, palengvinti uždegimą, normalizuoti pH.

Kaip per daug nesigilinant į etiketę suprasti, ar produktas yra saugus, ar ne?


Paprasčiausia išeitis – įvertinti, kiek skirtingų komponentų yra produkto sudėtyje. Kuo daugiau komponentų, tuo didesnė tikimybė, kad tarp jų yra nepageidaujama cheminė medžiaga. Kuo mažiau – tuo geriau.