– Pakalbėkime apie vieną aktualiausių estetinių odos problemos temų – hiperpigmentaciją. Dėl kokių priežasčių atsiranda pigmentinės dėmės?

– Pigmentinių dėmių atsiradimą lemia UV spinduliai, sutrikusi hormonų, kepenų veikla, kai kurie vaistai, vitaminų trūkumas, kosmetika, cheminės medžiagos bei mechaniniai odos pažeidimai. Odos spalva priklauso nuo natūraliai gaminamo pigmento melanino, kurį gamina odos ląstelės melanocitai. Jis ne tik lemia odos, plaukų, akių spalvą, tačiau veikia kaip filtras prieš žalingus UV spindulius. Dėl sutrikusios melanino gamybos, atsiranda pigmentacijos sutrikimai, tokie kaip melazma, šlakai, senatvinės dėmės, potrauminė pigmentacija, apgamai ar viltiligo (baltmė). Taip pat, pigmentacija gali būti ir paveldima (strazdanos).

– Kodėl vienos to pačio amžiaus moterys turi pigmentinių dėmių, o kitos – ne? Nuo ko priklauso mūsų odos reakcija į pigmentinių dėmių sukėlėjus?

– Kuo šviesesnė oda, tuo ji yra jautresnė UV spinduliams, jautriausios odos yra I-ojo ir II-ojo fototipo pagal Fitzpatriko skalę ir tokias odas reikia labiausiai saugoti nuo UV spindulių, norint išvengti ne tik nudegimų, bet ir atsirandančių priešlaikinių pigmentinių dėmių.

Oda turi atmintį, todėl žmogus privalo sąmoningai saugoti odą, ištisus metus naudoti SPF filtrus, nesilankyti soliariumuose, nepiktnaudžiauti deginimusi esant aktyviausiai saulei (nuo 11 iki 16 val.), agresyvesnes odos procedūras turėtų atlikti šaltuoju metų laiku ir po jų būtinai saugotis SPF filtrais, dienos metu nenaudoti fotosensibilizuojančių medžiagų ar priemonių, kuriose galėtų tokių medžiagų būti. I-ojo , IIojo ir III-ojo odos fototipo žmonės, gyvenantys pietų valstybėse, taip pat, turi daug didesnę riziką į priešlaikinę odos pigmentaciją bei fotosenėjimą.

Ligos, lemiančios hormonų disbalansą, nėštumas, stresas, kepenų sutrikimai, kontraceptiniai vaistai, vit. A, C, PP, B grupės vitaminų stoka, turi neigiamos įtakos odos hiperpigmentacijai, tad nėra vieno nusveriančio atsakymo. Galiu pasidžiaugti, kad visuomenė sąmoningėja, naudoja saulės filtrus ne tik atostogų metu, bet ir kasdien, mažėja ir soliariumų gerbėjų.

Pigmentacija

– Ar tiesa, kad strazdanos, tankiai susidariusios, tarkime, po akimis, gali atrodyti kaip pigmentinė dėmė?

– Strazdanos yra viena iš pigmentacijos rūšių, jos yra įgimtos, jas dažniausiai turi šviesiaodžiai, baltų ar kaštoninių plaukų savininkai. Strazdanos veikia kaip apsauga prieš UV spindulius, šiltuoju metu jos gali suintensyvėti ir jų padaugėti, dėl tankumo gali supanašėti į vientisą pigmentinę dėmę. Taip pat, hiperpigmentacija paakiuose gali atsirasti dėl dėl hormoninių sutrikimų, tokio tipo hiperpigmentacija dažnai atsiranda ne tik paakiuose, bet ir kaktoje, virš viršutinės lūpos, skruostuose, dažniausiai pasireiškia abiejose veido pusėse.

– Įprasta sakyti, kad pigmentinės dėmės yra vyresnio amžiaus moterų problema, tačiau tai, veikiausiai, nėra visiška tiesa? Nuo kokio amžiaus turėtume užsiimti pigmentacijos prevencija?

– UV spinduliai pavojingi nuo pat gimimo ir ypač nuo jo, todėl nuo pat kūdikystės šiltuoju metų laiku pasirūpinkite savo naujagimiais ir vaikais, jie yra jautriausi saulės spinduliams, greit nudega ir perkaista. Naudokite ne tik SPF filtrus, bet ir kūną dengiančius, orui pralaidžius, lengvus ir šviesius drabužius, saulės akinius, kurie pažymėti „CE“ ženklinimu, galvos apdangalus.

Nepiktnaudžiaukite soliariumais, numodami ranka, jog svarbiausias šiandieninis grožis. Soliariumai stipriai padidina odos vėžio (melanomos) atsiradimą, nebūtinai tai turi nutikti greitu metu, odos vėžys nuo nesaugaus piktnaudžiavimo UV spinduliais gali pasireikšti ir po dešimtmečio. PSO duomenimis, visame pasaulyje kasmet diagnozuojama maždaug 132 tūkst. melanomos atvejų. Norvegijoje ir Švedijoje šios ligos atvejų per 45 metus patrigubėjo, o JAV per 30 metų padvigubėjo. Nepamirškite, jog ekranų skleidžiama mėlynoji šviesa taip pat neigiamai veikia odos pigmentaciją, todėl mano rekomendacijos dienai naudoti kremus su SPF, nelaukiant, kol atsiras hiperpigmentacija. Norint išvengti pasekmių, rūpinimasis oda brandžiame amžiuje jau yra gerokai per vėlus.

– Ar vienintelis būdas išvengti pigmentinių dėmių – reguliariai teptis kokybišku SPF kremu?

– SPF filtras yra papildomas apsauginis skydas odai, bet tai nereiškia, jog jis apsaugo šimtu procentų, taip tikrai nėra. Jei esate šviesios, jautrios odos, ar dėl kitų priežasčių linkę į odos pigmentaciją, į savo priežiūros rutiną įtraukite produktus, kuriuose būtų vitamino C, kojinės rūgšties, arbutino, glikolio rūgšties, saldymedžio ekstrakto, niacinamido, sojos, azelainės rūgšties, retinolio.

Rekomenduoju tokias priemones rinktis su dermatovenerologo ar kosmetologo pagalba, patirtis rodo, jog savarankiškas priemonių pasirinkimas ne tik nesuteikia norimo rezultato, bet ir iššaukia kitas odos problemas, tokias kaip odos sudirgimas, reaktyvumas, odos sausumas.

– Ką daryti su jau įsisenėjusiomis pigmentinėmis dėmėmis – ar šiuolaikinė kosmetologija pajėgi padėti atsikratyti šios problemos? Jei taip, kokiu būdu?

– Šiais laikais nemažai veiksmingų procedūrų, padedančių kovoti su odos hiperpigmentacija. Kova su šia odos būkle priklauso ir nuo to, ar pigmentacija yra paviršinė (epidermyje) ar gili (dermoje). Su paviršine hiperpigmentacija kovoti kur kas lengviau, ją puikiai veikia cheminiai pilingai, mezoterapija.

Gili, dermoje esanti hiperpigmentacija neretai atsinaujina suintensyvėjus UV spindulių kiekiui. Melanocito ląstelė yra lyg aštunkojis, turintis ataugėles, kurios yra dermoje, todėl išnaikinus hiperpigmentaciją odos paviršiuje, gali pasirodyti, kad su ja jau susidorota, tačiau suintensyvėjus saulės spinduliams, pigmentacija gali vėl pasirodyti ir nuliūdinti. Tokiame gylyje esantis perteklinis pigmentas dažniausiai šalinamas lazeriais. Naudokite saulės filtrus kasdien, jau iki problemų atsiradimo, nes pasekmes šalinti visada yra sunkiau nei veikti prevenciškai.

Edita Debesienė

– Kokia turėtų būti ideali pigmentuotos odos priežiūra namuose pažingsniui?

– Kaip ir kiekvienoje rutinoje, veido odą reikia prausti tiek ryte, tiek vakare, odos tipui bei būklei skirtomis priemonėmis: naudoti losjonus, mažinančius pigmentaciją, rinktis dieninius ir naktinius serumus, padedančius ne tik kovoti su esama hiperpigmentacija, bet ir užkertančius kelią tolimesniam pigmento susidarymui, dienai naudoti kremą su saulės filtru arba ant kremo – papildomą priemonę su SPF.

Nakčiai rinktis aktyvesnes, su odos pigmentacija kovojančias priemones, tinkami visi ingredientai, išvardinti prieš tai, tik nereiktų naudoti visų jų vienu metu. Ne visos aktyvios medžiagos gali būti naudojamos kartu, todėl konsultuokitės su specialistais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)