Neretai mes stengiamės išsigydyti ar užmaskuoti tamsias dėmeles, bet visai neatkreipiame dėmesio į priežastis, dėl kurių jos atsiranda. Svetainė „Bright Side“ nusprendė jus apšviesti, kas sukelia šias dėmes, ir kaip jų išvengti.

1. Dirbtinė šviesa

Mažai žmonių tai žino, bet nuo dirbtinės šviesos mūsų pačių namuose gali atsirasti tamsių dėmelių. Taip nutinka dėl to, kad regima arba fluorescencinė šviesa gali sukelti odos hiperpigmentaciją. Odai pavojingą šviesą skleidžia kompiuterių ekranai, televizoriai ir net išmanieji telefonai.

Kad išvengtumėte tamsių dėmelių, kiekvieną dieną tepkite ją apsauginiu kremu nuo UV spindulių.

2. Spuogų spaudymas

Išvydus veide nepageidaujamą spuogelį, kyla beveik neatremiamas noras jį išspausti. Vis dėl to šiam norui reikėtų atsispirti. Išspaudus spuogelį, gali kilti uždegimas, kuris gali priversti odą gaminti melaniną. Tai gali baigtis tamsia dėmele ar net randeliu.

Kad šito išvengtumėte, pasikonsultuokite su dermatologu, kodėl jus kankina aknė, ir kaip ją reikėtų gydyti.

3. Nenaudojate apsauginio kremo nuo saulės

Visi žinome, kad einant į paplūdimį, reikia pasitepti apsauginiu kremu nuo saulės. Kai kas žino, kad apsauginį kremą reikėtų naudoti kiekvieną dieną (net ir patalpų viduje). Problema ta, kad mažai žmonių žino, jog apsauginį kremą pakartotinai reikėtų tepti kas 2 valandas.

Turint galvoje, kad daugumą rudų dėmelių sukelia saulės spinduliai, apsauginiu kremu tepkitės nuolat, pradėdamos nuo ryto.

4. Nenuvalote naktinių gydomųjų priemonių

Jeigu kada nors kreipėtės į dermatologą dėl tamsių dėmelių, didelė tikimybė, kad jis paskyrė jums gydomųjų priemonių, kurias reikia tepti visai nakčiai. Kai kurie produktai, ypač rūgštiniai, balina šias dėmeles, bet jie taip pat dirgina odą ir gali paskatinti naujas dėmeles.

Jei rūgštis, esanti gydomųjų priemonių sudėtyje, tikrai dirgina jūsų odą, po nakties nepamirškite gerai nuplauti veido. Tuomet patepkite veidą apsauginiu kremu nuo saulės.

5. Citrinos ir saulės kombinacija

Egzistuoja nemažai naminių priemonių, galinčių išblyškinti tamsias odos dėmeles. Viena iš jų yra citrinos sultys. Tačiau žmonės nežino, kad citrinos sultys, veikiamos saulės spindulių, gali paskatinti naujas dėmeles ar paryškinti jau esamas. Tai vadinama fitofotodermatitu, ir jį sukelia tokie junginiai kaip furanokumarinai ir psoralenai, kai jie sureaguoja su saulės spinduliais.

Kad taip neįvyktų, visuomet kruopščiai nuplaukite nuo veido citrinų sultis ir naudokite SPF.

6. Naudojate pernelyg daug hidrokvinono ar retinoinės rūgšties

Kai kurie grožio produktai, skirti tamsioms dėmelėms blyškinti, turi hidrokvinono ir retinoinės rūgšties. Problema ta, kad naudojant šiuos produktus pernelyg ilgai ar pernelyg didelėmis koncentracijomis, odos būklė gali dar labiau pablogėti.

Kad šito išvengtumėte, visuomet pasikonsultuokite su dermatologu, kaip teisingai naudoti tokius produktus.

7. Nėštumas

Nėštumo metu kankina hormonų bangos ir tai yra visiškai natūralu. Šie hormonų pokyčiai gali sukelti reiškinį, kuris vadinamas melazma (chloazma), arba „nėštumo kauke“. Laimė, šios tamsios dėmelės išnyksta, kai tik gimsta kūdikis.

Kad odos būklė nepablogėtų, visuomet naudokite apsauginį kremą nuo saulės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)