Vis tik krūtų didinimas implantais yra ne vienintelė galimybė koreguoti krūtinę – tai, kokį sprendimą pasirinkti, priklauso nuo individualių veiksnių, rašoma „Nordclinic“ pranešime spaudai.

Priežasčių nepasitenkinimui – daug

Šiuolaikinėje kultūroje vis dar susiduriama su stereotipu, kad išgyvenimus dėl krūtų patiria gražią, nemažą krūtinę turinčios moterys, tačiau realybė yra kitokia, sako A. Pajėda. „Tokių atvejų, kad dėl krūtų didinimo į mus kreiptųsi B ar C dydžio krūtinę turintis moteris, pasitaiko labai retai. Įprastai moterys turi rimtų priežasčių gultis ant operacinio stalo“, – pastebėjimais dalijasi plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Anot A. Pajėdos, moteris, kurios nėra patenkintos savo krūtinės forma arba dydžiu, būtų galima išskirti į keletą grupių. Viena iš jų – tai 18–30 metų, dar negimdžiusios merginos, kurios turi itin mažas krūtis arba jų apskritai neturi. „Tai sveikos, gražios, dažniausiai sportuojančios moterys, kurios dėl krūtinės atrofijos patiria didelių išgyvenimų, jaučiasi nepakankamai moteriškos. Siekiant atkurti krūtis įprastai rekomenduojama krūtų augmentacija implantais. Jie parenkami atsižvelgiant į moters pageidavimus ir sudėjimą“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Odos perteklius po gimdymo arba netekus svorio

Su kita pacienčių grupe plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai susiduria vėlesniame moterų gyvenimo tarpsnyje. Tai 35–45 metų, susilaukusios kelių vaikų ir nebeplanuojančios gimdyti, tačiau po nėštumo susidūrusios su drastiškais kūno pokyčiais moterys.

„Po gimdymo moterų krūtys ištuštėja, gali likti daug laisvos odos, kuri savaime nebeatsistato. Dėl to krūtys nukąra, oda išsitampo, atsiranda daug strijų. Krūtys netgi gali remtis į pilvo viršų, tose vietose oda prakaituoja ir iššunta, atsiranda higienos problemų. Natūralu, kad tai kelia fizinį bei estetinį diskomfortą ir moterys ieško pagalbos“, – sako A. Pajėda.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas priduria, kad su tokia pat krūtų ištuštėjimo ir odos pertekliaus problema susiduria ir itin daug svorio numetusios moterys. Tieks joms, tiek gimdžiusioms moterims galimi tie patys sprendimai – krūtinės pakėlimas arba jos mažinimas. „Šios dvi procedūros yra panašios, jų esmė – atkurti tokią krūtinę, kokią moteris turėjo prieš nėštumą ar svorio numetimą.

Tokių procedūrų metu šalinamas odos, o kartais ir riebalinio audinio perteklius, į pradinę padėtį atstatomas spenelis“, – paaiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Tiesa, pasitaiko, kad krūtims ištuštėjus atsiranda tik nedidelis odos perteklius. Tuomet galimas krūtų didinimas implantais, kurie kompensuoja krūtų tuštumą.

Krūtys, krūtų operacija

Krūtų pildymais riebalais – subtiliausiam rezultatui

Natūraliausias būdas šiek tiek pakoreguoti krūtų dydį ir suteikti jai stangrumo, anot A. Pajėdos, yra krūtų pildymas nuosavais riebalais. Tokią procedūrą renkasi tos, kurios yra patenkintos savo krūtinės forma, tačiau nori puse ar vienu dydžiu didesnių krūtų. Paprastai tai būna tokios moterys, kurioms buvo atliktas krūtinės pakėlimas ir pritrūko krūtų tūrio, arba tos, kurios pageidauja pilnesnės krūtinės.

„Tai alternatyva krūtų implantams, tačiau šios procedūros metu nenaudojamos joks svetimkūnis. Šiek tiek riebalų nusiurbiama iš problemiškesnių kūno zonų – pilvo apačios, juosmens ar vidinės šlaunų pusės, šie riebalai paruošiami persodinimui ir jais papildoma krūtinė. Pasiektas rezultatas atrodo labai natūraliai – krūtys tampa apvalesnės ir pilnesnės“, – paaiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Krūtų rekonstrukcija po onkologinių susirgimų

Krūtų rekonstrukcija taip pat aktuali moterims, susidūrusioms su onkologiniais susirgimais. Gydytojo pastebėjimais, tai dažniausiai keturiasdešimties ir vyresnio amžiaus sulaukusios moterys, kurios nori išspręsti po chirurginės operacijos atsiradusius krūtinės pokyčius.

„Radikalių mastektomijų šiais laikais atliekama vis mažiau. Įprastai šalinama tik dalis krūties, dėl ko susiformuoja krūtų asimetrija, tūrio ar formos pakitimai. Visa tai taip pat išsprendžiama minėtomis procedūromis – atliekant krūtų pakėlimą, krūtų redukciją arba didinant krūtis implantais ar riebalais“, – paaiškina A. Pajėda.

Individualiai įvertinti situaciją

Anot A. Pajėdos, visų minėtų procedūrų gijimo trukmė yra panaši, o galutinis rezultatas matomas maždaug po pusmečio. Tad ieškant tinkamiausio sprendimo visuomet rekomenduojama tartis su specialistais, kurie geriausiai gali įvertinti individualų atvejį. „Rekomenduojama atsižvelgti, kokio rezultato pageidaujama ir kas moteriai tinka. Tarkime, renkantis implantus reikia žinoti, kad net ir kokybiškiausius implantus ilgainiui reikės pakeisti arba pašalinti. O persodinant riebalus verta turėti omenyje, kad tai tinkama norint nedidelių, subtilių pokyčių“, – paaiškina plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

A. Pajėda teigia pastebintis, kad po krūtų korekcijų moterys jaučiasi laimingesnės, ramesnės, nes išsisprendžia ne vienerius metus kankinusi problema. Tai susiję su tuo, kad krūtinė nuo seno laikoma moteriškumo simboliu. „Kiekviena nori turėti gražią, jaunatvišką krūtinę ir tą teisę tikrai turi. Mūsų, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojų, profilis yra labai platus, tad jeigu moterys kreipiasi, tikrai stengiamės joms patarti ir padėti. Netgi nesvarbu, kodėl atsitinka taip, kad krūtys yra nesimetriškos, nedailios formos, per didelės ar per mažos. Daug svarbiau, kaip pati moteris dėl to jaučiasi“, – apibendrina A. Pajėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)