Su specialiste kalbėjomės apie procedūras, kurias galime saugiai atlikti namų sąlygomis ir kodėl labai svarbu neprisižaisti su lietuvių taip pamėgtomis rūgštimis.

– Galimybių nueiti pas kosmetologą – nulis, o atrodyti gražiai norisi ne po mėnesio, o šiandien. Kaip galime pagerinti savo veido odos būklė namų sąlygomis?

– Karantino metu tikrai galime padėti sau pačios. Prie kasdieninės rutinos (vardiju pagal eiliškumą) prausiklio, toniko (ar dulksnos), serumo, kremo ir paakių kremo, reikėtų pridėti šveitiklį ir kaukę. Sausiaodėms šveisti odą rekomenduoju kartą per savaitę, riebiaodėms – 2 kartai. O kaukes – 2 kartus per savaitę visiems odos tipams. Ir, žinoma, reikėtų nepamiršti sveikos mitybos, kokybiško miego, nepatingėti judėti.

– Viena paprasčiausių ir dažniausiai atliekamų procedūrų namuose – veido odos šveitimas (arba kitaip pilingas). Vis dėlto, ir šveisti odą reikia mokėti tinkamai. Kokiems odos tipams šveitimas yra griežtai nerekomenduojamas ir kam, atvirkščiai, – pasitarnaus?

– Visiems odos tipams reiktų vienokio ar kitokio šveitiklio. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į odos būklę. Jei oda jautri, šerpetoja, rausta, dilgčioja, reiškiasi, hidrolipidinė plėvelė yra pažeista ir šveitimo daryti negalima. Bet kuris odos tipas gali turėti pažeistą hidrolipidinę plėvelę. Visų pirma, reikia ją atstatyti, o tuomet jau galima ir pilinguoti odą. Pilingai labai svarbūs riebiaodėms, nes riebi oda kemšasi daug labiau, dėl to paūmėja bėrimai.

Pilingai būna dviejų tipų:

1. Mechaniniai (su abrazyvinėmis dalelėmis arba nuvoliojamieji gomažiniai);

2. Cheminiai (rūgštiniai ir enzyminiai).

Veido oda, pilingas, rūgštis

Pilingų su abrazyvu nerekomenduojama naudoti uždegiminei, spuoguotai odai, kad neišnešiotume infekcijos dar labiau. Taip pat plonai, jautriai odai, kad nepažeistume odą dengiančios hidrolipidinės mantijos.

Gomažinių arba nuvoliojamųjų pilingų sudėtyje yra molio, kuris suriša sebumą, tad labiausiai tinka riebiai, mišriai odai. Netinka uždegiminei, kuperozinei ar labai jautriai odai.

Rūgštiniai pilingai klasifikuojami į alfa hidroksi (AHA), beta hidroksi (BHA), polihidroksi (PHA).

BHA rūgštis – salicilas – tirpi riebaluose, priešuždegiminį poveikį turinti medžiaga, todėl skirta turintiems aknę. BHA rūgšties pilingų jokiais būdais negalima jautriai, sausai, alergiškai odai. Dažnai sudėtyse randame ir rūgščių kombinacijas, tad jei viena iš rūgščių yra salicilas, tokį pilingą turėtų rinktis riebiaodės ar mišriaodės.

AHA rūgštys: glikolio, migdolų, pieno, azelaino. Glikolio rūgštis skirta giluminiam valymui, raukšlių ar pigmentacijos mažinimui. Glikolio rūgšties nerekomenduočiau jautriai odai. Viena mano mėgstamiausių rūgščių yra migdolinė (žymima mandelic). Jos skvarba mažesnė nei glikolio, nes didesnė molekulinė masė. Ji mažina pigmentines dėmes, veikia smulkias raukšleles, turi priešuždegiminių savybių. Migdolinė rūgštis tinka ir kuperozinei, jautriai odai. Pieno rūgštis (lactic) taip pat tinka jautriai odai, stiprina lipidinį odos barjerą, stimuliuoja kolageno ir elastino sintezę. Prie rožinės ar aknės labai tinka azelaino rūgštis.

Bene universaliausia rūgštis, su kuria mažiausia galimybė „prisidirbti“ – tai gliukonolaktonas (PHA). Ji švelniai eksfolijuoja odą, turi antioksidacinių savybių, išvalo poras, mažina uždegiminius procesus. Tad odos priežiūrai namuose, PHA rūgštis būtų iš tiesų saugus variantas.

Enzyminiai pilingai skverbiasi giliai ir tinka visiems odos tipams. Tai universaliausias pilingas. Veikia suragėjusias ląsteles, odos sebumą, tonizuoja odą.

Netinkamos Jūsų odai rūgštys gali sukelti nemalonių pojūčių, oda gali sureaguoti: kaitimas, tinimas, niežulys. Ir, žinoma, atsargiausiai turėtų elgtis žmonės, turintys alergijas, dermatitus.

Veidas, veido oda, prausimas, rankšluostis

– O kaip gi dėl kaukių? Ar svarbu pasirinkti veido kaukę pagal savo odos tipą, ar problematiką? Apskritai, ar tokia, iš pažiūros, nekalta priemonė kaip kaukė gali sukelti odos problemų?

– Visiems odos tipams tiks drėkinančios kaukės, nes visoms odoms reikia drėgmės. Tad su šiomis neprašausite. Visas kitas kaukes reikėtų rinktis pagal odos tipą ir pageidaujamą efektą , pavyzdžiui, stangrinančios, anti-age, skaistinančios, valančios.

Tarkime, kaukė su moliu, kuri sugeria sebumą, tiks riebiai ar mišriai odai, bet visai netiks sausai, nes odą dar labiau išsausins. Valančios ar poras sutraukiančios kaukės tiks riebiai ar mišriai odai. Maitinanti kaukė (kreminės tekstūros) tiks sausai odai, nes jai reikia maitinimo. O riebiai odai maitinimo reikia daug mažiau, nes gali išberti. Jei renkatės skaistinančią kaukę, sudėtyje greičiausiai bus vitamino C, kuris naudingas kiekvienai odai, išskyrus atvejus, jei turite jautrią, alergišką odą.

– O kaip vertini lakštines veido kaukes ir ar tiki, kad per tas 10 minučių oda gali sugerti visas reikalingas medžiagas?

– Aš labai mėgstu lakštines kaukes. Įprastai jas reikia laikyti apie 20 minučių, bet labai dehidratuotos odos naudingas medžiagas sugerti gali net ir per 10 min.

– Namų gamybos kaukės – avokadas ant skruostų, agurkai ant akių ir panašūs grožio triukai, kuriuos kadaise naudojo mūsų mamos. Kaip vertini namines grožio priemones ir ar pati tokias naudoji?

– Na, agurkai nepakenks, bet ir nepadės, o avokado ant veido tikrai nelabai įsivaizduoju. Svarbiausia nedaryti naminių pilingų su kava ar druska – galite pažeist apsauginį odos barjerą ar išnešioti infekciją, jei veidas išbertas. Vienintelis dalykas, kurį rekomenduoju klientėms, kai odą ištinka alerginė reakcija ir reikia labai greitos pagalbos – tai stiprios juodos arbatos kompresas (žinoma, arbata turi būti vėsi).

Vis dėlto, visos kosmetinės priemonės yra testuojamos, tad jas naudoti ne tik 100 proc. efektyviau, bet ir saugiau.

– Įprastai tos, kurios vargsta dėl spuogų, šią problemą patiki specialistui. Kaip yra su spuogų spaudymu namuose? Jei žūtbūt reikia išsispausti spuogą, kaip tą daryti tinkamai? O gal verčiau… nieko nedaryti?

– Veido valymą geriausiai atlieka specialistas. Patiems nereiktų jo daryti, bet jei jau atsitiko taip, kad iškilo ta nemaloni staigmena – spuogas ant veido – reikia turėti taškinę priemonę nuo spuogų. Tokių priemonių jums pasiūlys kosmetologas ar vaistininkas.

Jei jau išspaudėte spuogą, būtina dezinfekuoti su antiseptiniu purškalu. Atminkite, niekada nespauskite uždegiminių, skausmingų spuogų. Jų negalima nei pradurti, nei spausti. Jei turite aknę ar nesusitvarkote su bėrimais, keliaukite pas dermatologus, jie dirba ir karantino metu. Tikrai neužsiimkite savigyda, nes galite sau pakenkti.

Rita Balčiūnienė (Monikos Penkutės nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)