„Sausa, dehidratavusi, papilkėjusi ir itin sujautrėjusi oda – šaltojo sezono pasekmė. Negana to, prie šių įprastų žiemos problemų prisidėjo ir „masknė“ – dermatologų naudojamas naujas terminas, apibūdinantis paūmėjusius bėrimus dėl nuolatinuo apsauginių kaukių nešiojimo“, – „Femina Bona“ pranešime spaudai sako R. Neverauskaitė.

Didžiausi odos priešai

Kosmetologė teigia, jog šaltuoju sezonu mūsų oda patiria itin didelį stresą ir vitaminų trūkumą, todėl oda atrodo pavargusi, išsekusi, praradusi natūralų raudonį. R. Neverauskaitė išskiria šiuos pagrindinius veiksnius, kurie itin stipriai veikia mūsų odos būklę:

Šildymas ir ryškus temperatūrų skirtumas. Karantino metu mes itin daug laiko praleidžiame šildomose ir prastai vėdinamose patalpose, todėl mūsų oda praranda sveiką raudonį ir gyvybiškumą. Dirbtinis šildymas – itin išsausina odą, ji praranda drėgmę. Todėl viena iš dažniausių visų tipų odos problemų šiandien – dehidratacija.

Apsauginės kaukės. Nuolatinis apsauginių kaukių dėvėjimas pažeidžia mūsų odos barjerą, todėl oda greičiau išgarina drėgmę ir dehidratuoja. Taip pat dėl ne laiku keičiamų kaukių ar netinkamos higienos, atsiranda puiki erdvė daugintis ir plisti bakterijoms. Dėl šios priežasties kaip niekad dažnai susiduriame su įvairiais bėrimais bei spuogeliais.

Stresas – vienas iš didžiausių veiksnių neigiamai veikiančių visą mūsų organizmą. Ypač ilgai besitęsiantis stresas daro neigiamą įtaką ir mūsų odos būklei.

Oro užterštumas – itin padidėja žiemos sezono metu, kai gyventojai aktyviai pradeda šildyti savo būstus. Tuomet padidėja ore tvyrančių smulkiųjų dalelių kiekis, kurios kenkia mūsų organizmui, o kartu ir odai. Smulkiosios dalelės yra 20 kartų mažesnės nei mūsų poros, todėl labai lengvai pro jas patenka į odą. Dėl šios priežasties lėtėja odos ląstelių veikla ir oda praranda gyvybingumą bei skaistumą.

Netinkama mityba. Žiemą mūsų mityba – kur kas skurdesnė. Mums trūksta šviežių daržovių ir vaisių, o tiek, kiek gauname, odai nepakanka. Organizmas reikalingomis maisto medžiagomis visų pirma aprūpina gyvybiškai svarbius organus, o tik po to – odą. Todėl šaltuoju sezono metu oda kenčia nuo vitaminų ir mineralų stokos.

Saulės trūkumas. Veikiama saulės, oda gamina vitaminą D, kuris mūsų organizmui yra itin svarbus. Taip pat jis svarbus ir odai, nes daro įtaką ląstelių dalijimosi procesui. Todėl esant vitamino D stygiui, sulėtėja ir mūsų odos atsinaujinimo procesai.

Kokios problemos kyla ir kaip jas spręsti namuose?

Kosmetologė sako, jog itin svarbu nepamiršti konsultuotis su specialistais, ypač renkantis naujas odos priežiūros priemones ar bandant kažką, ko dar nėra tekę bandyti namuose.

„Karantino metu daugelis kosmetologų konsultuoja nuotoliniu būdu, parenka odos priežiūros priemones pagal esamą problemą ir odos būklę. Todėl jei tik turite progą – pasinaudokite šia galimybe. Taip pat reikėtų vengti draugių patarimų, net jei viena priemonė padėjo draugei, dar nereiškia, kad ji padės jums. Visų mūsų oda labai skirtinga ir reikalauja individualios priežiūros“, – sako R. Neverauskaitė.

Skaistumą ir gyvybingumą praradusi oda – problema, kurią sutvarkyti namų sąlygomis lengviausia. Pirmiausia, kaip ir sprendžiant daugelį odos problemų, reikia atstatyti odos drėgmę. Tai padaryti geriausiai padeda lakštinės ar hidrogelinės drėkinančios kaukės. Taip pat nepamainoma priemonė – vitaminas C.

Drėgmės trūkumas. Nebūtinai tik sausa oda yra dehidratuota. Šaltuoju sezono metu dehidratuota gali būti ir riebi bei mišri oda. Todėl vėl gi – pradedame nuo odos drėkinimo. Čia puikiai tinka hialurono rūgštis, tačiau taip pat – visos priemonės su polisacharidais (betainu, galaktoze, gliukoze ir t.t.). Jie padeda sulaikyti vandens molekules epidermyje, užtikrina komforto pojūtį ir odos elastingumą bei minkštumą.

Riebi oda ir bėrimai. Šiuo metu, daugelis žmonių kenčia nuo odos bėrimų būtent dėl kaukių. Todėl itin svarbi yra ne tik tinkama higiena, bet ir produktai, kurie nekimštų porų.

Apsauginių kaukių pažeistai odai, tinka visi produktai skirti riebios odos priežiūrai, tačiau namų sąlygomis kosmetologė siūlo vengti stiprių rūgščių savo rutinoje, nes galite tik dar labiau pakenkti odai. Geriau bėrimams ir spuogeliams gydyti rinkitės natūralias priemones, tokias kaip arbatmedžio aliejus. Tinka ir grynas arbatmedžių eterinis aliejus, kurį galima tepti tiesiai ant spuogo. Jis nenudegina odos taip, kaip peroksidas ar salicilo spiritas.

Jautri ir raustanti oda. Dažniausiai oda įsijautrina dėl to, jog pažeidžiamas odos apsauginis barjeras, todėl ji tampa kur kas jautresnė visiems aplinkos faktoriams.

Žiemos metu tą barjerą pažeidžia ir didelis šalčio-karščio kontrastas, kai lauke didelė minusinė temperatūra, o atėjus iš lauko mes patenkame į labai šilą aplinką. Toks kontrastas odai – labai pavojingas. Todėl norint padėti odai, būtina atstatyti odos barjerą. Barjerinės funkcijos atstatymui reikalingos tokios medžiagos kaip keramidai – odai identiški riebalai, kuriuos mūsų oda puikiai absorbuoja ir nelieka nemalonaus riebumo odos paviršiuje.

Taip pat kosmetologė primena nepamiršti ir raminamųjų veido kaukių ar serumų, geriausia – su augalinės kilmės veikliosiomis medžiagomis, tokiomis, kaip saldymedžio, azijinės centelės ekstrakatai, pantenoliu, alantoinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)