– Girdėjau kalbų, kad šiuo laikotarpiu, kai esame priversti nuolat dėvėti kaukes, lūpų estetinės procedūros buvo nustumtos į šoną. Kam gi tie lūpų putlinimai, kai jų tiesiog nesimato! Ar tiesa, kad moterys dabar skuba tvarkytis akių sritį, nes būtent ji tapo mūsų išvaizdos akcentu?

– Manyčiau, kad šis laikotarpis, kai moterys gali dirbti iš namų, buvo gera proga ryžtis tam tikroms chirurginėms korekcijoms ar injekcinių procedūrų kursams, po kurių norisi pabūti namie ir niekam nesirodyti, kol oda atsistato. Tokių, bent jau mano praktikoje, šiuo periodu akivaizdžiai padaugėjo. Taip pat šiemet buvo mažiau progų keliauti, taigi, visai tikėtina, kad atostogas daugeliui pakeitė „kelionės“ pas estetinės medicinos specialistus.

Lūpų korekcijų rudeniop gal kažkiek sumažėjo, bet nepasakyčiau, kad moterys puolė koreguoti tik akių sritį. Net ir vėl pradėjus dėvėti kaukes, rudenį labiausiai buvo aktualios viso veido procedūros bei chirurginės korekcijos, buvo tęsiami pradėti procedūrų kursai, atliekamos planinės procedūros, operacijos.

– Kaip manote, kiek svarbi yra akių zona, jei kalbame apie moters arba vyro atjauninimą? Ar vien šią sritį sutvarkę, galime išgauti dramatišką rezultatą?

– Taip, priklausomai nuo to, kokia akių srities problema sprendžiama, bet dramatišką rezultatą tikrai galima pasiekti. Akių srityje anksčiausiai pasimato senėjimo, nuovargio požymiai, nes oda čia plonesnė, gležna, delikati ir daug judanti, mimikuojanti. Jeigu pacientas jau turi nuliūdusio, pavargusio veido išraišką, kas yra senėjimo požymių rezultatas, tai kai kurias atvejais net minimaliomis korekcijomis galima stipriai pagerinti išvaizdą. Ir taip, ne tik moterys jaunina veidą.

Akių bei viso veido srities korekcijomis domisi ir joms ryžtasi ir vis daugiau vyrų. Pabrėžčiau, kad tiek vieniems, tiek kitiems siekiama ypatingai natūralaus rezultato, ir raukšlių mažinimas yra tik vienas iš uždavinių.

– Kokio amžiaus žmonės įprastai kreipiasi dėl estetinių akių zonos procedūrų?

– Daugiausiai – nuo 40 metų. Ir tai jau yra tada, kai senėjimo požymiai tampa akivaizdūs. Šis požiūris pamažu keičiasi, amžius jaunėja. Gal dėl to, kad injekcinės procedūros tampa vis labiau prieinamos, bet ir dėl to, kad jau supranta, kad teisinga senėjimo prevencija gali efektyviai atitolinti tam tikrus procesus, ilgiau išlaikyti jaunatviškumą.

Kita vertus, chirurginėms korekcijoms gali ryžtis ir gerokai anksčiau, jei estetinė problema neužmaskuojama makiažo priemonėmis. Pavyzdžiui, maišeliai po akimis arba užkritę vokai. Dar viena priežastis, kodėl vis daugiau moterų ateina patobulinti paakių zoną yra skausmą ir kraujosruvas minimizuojančios mikroadatos, kurios Lietuvoje atsirado pernai metais. Patikėkite, skausmo baimė yra vienas iš didžiausių barjerų injekcijomis koreguoti paakius.

Tamsūs ratilai po akimis, paakiai

– Dažnai sakoma, kad paakių kremą reikia pradėti naudoti jau nuo dvidešimties. Kaip specialistas, kuris matė tūkstantį moterų ir tūkstantį jų problemų, ar tikrai tikite kosmetikos veiksmingumu?

– Teisingai parinkta kosmetika – pagal amžių ir problemas – gali netgi labai padėti. Paakiams ji kuriama atsižvelgiant į tos srities odos specifiką, todėl kremai gali pagerinti mikrocirkuliaciją, sumažinti tinimą, patempti, lyginti raukšles, ypač jei jos yra dėl odos sausumo. Odos priežiūra veikia ir kaip prevencinė priemonė. Aišku, panacėjos kosmetikoje nėra: kai kurios problemos negali būti efektyviai išspręstos be injekcijų ar netgi chirurgijos įsikišimo. Bet dalį jų kosmetikos pagalba galima bent jau atitolinti.

Aišku, priklauso, ir kokią kosmetiką pasirenkame. Jei moteris perka kremą už kelis eurus, tai negalima tikėtis pažangios formulės su gerais, kokybiškais ingredientais. Yra ir kitas kraštutinumas – itin brangi kosmetika, kurios dalį kainos sudaro prabangi rinkodara. Taigi mano pasiūlymas pradėti nuo kokybiškų brandžiai odai skirtų priemonių, o su laiku, atsižvelgiant į poreikius bei galimybes pereiti ir prie profesionalių linijų.

Profesionalių – tai tokių, kurios kuriamos estetinės medicinos laboratorijose. Kodėl? Reikia suprasti paprastą dalyką, kad oda yra didžiausias ir labai specifinis organas. Daugiausia, ką ji pasiima, tai yra iš vidaus, o iš išorės veikia atvirkščiai – apsaugo ir neleidžia kosmetikai skverbtis giliai. Todėl estetinės medicinos laboratorijose kuriamos ne tik formulės, bet ir sprendimai, kaip pernešti ingredientus į gilesnius odos sluoksnius: chronosferomis, liposomomis, inkapsuliavimu ir pan. Mokslas šioje srityje daro pažangą ir aš rekomenduoju ja pasikliauti.

– Pakalbėkime apie vieną aktualiausių problemų, su kuria susiduria tiek vyrai, tiek moterys – patamsėję paakiai. Dėl kokiu anatominių priežasčių vieni žmonės turi šią estetinę problemą, o kiti – ne? Kokie yra efektyviausi invaziniai ir neinvaziniai patamsėjusių paakių korekcijos būdai?

– Paakių oda, kaip minėjau, yra labai plona. Patamsėję paakiai yra ne pačios odos patamsėjimas, o tai, kad ji dėl tam tikrų priežasčių plonėja ir tampa permatoma. Patamsėjimas, kurį matome, iš tiesų yra persimatantis kraujagyslių tinklas. Tą suprantant lengviau suvokti ir problemos sudėtingumą. Iš principo, uždavinys yra storinti, stiprinti odą, didinti jos kokybę, tankį.

Visgi iš esmės išspręsti tokios problemos neįmanoma. Na, nebent ji atsirado dėl pervargimo ir neišsimiegojimo. Tokiu atveju nereikės nei specialisto – geros atostogos bus sprendimas. Bet jeigu tai – amžiaus sąlygotas pokytis arba, kaip taisyklė, genetinis paveldėjimas, tuomet paakiams bus reikalingas nuolatinis išskirtinis dėmesys: ir profesionali kosmetika, ir injekcijos.

Beje, paveldėti patamsėję paakiai kartais jau matosi net 18-metėms. Galiausiai, tamsūs ratilai gali signalizuoti ir apie ligas, tad tokiais atvejais, kai nesate pavargę ar nemanote, kad galėjote paveldėti, prieš kreipiantis į estetinės medicinos specialistą, rekomenduočiau išsitirti sveikatą.

Renaldas Vaičiūnas

– Dar viena aktuali bėda – „maišeliai“ po akimis. Kodėl jie susidaro ir kokie galimi sprendimo būdai?

– Maišeliai būna dvejopi. Paprastai kalbant, vieni yra apatinių vokų riebalinės išvaržos, o kiti yra riebalų sankaupos žemiau apatinio voko. Pirmuoju atveju gan paprastai chirurginiu būdu pašalinami, o antruoju atveju gerokai sudėtingiau, nes kartu atliekamas vidurinės veido dalies patempimas. Bandyta ir injekcijomis koreguoti, bet galiausiai pacientas negauna norimo efekto. Kartais galima netgi pabloginti situaciją, todėl tuo užsiimti gali tik labai patyręs specialistas. Visgi tuomet, kai maišeliai jau dideli, rekomenduoju chirurginis sprendimus.

– Esu girdėjusi, kad hialurono injekcijas galima atlikti ne kiekvienam pacientui – esą gali susiformuoti dar didesnis paburkimas po akimis. Papasakokite plačiau.

– Hialuronas turi savybę pritraukti vandenį, todėl injekcijas atliekant su juo per dažnai ir suleidžiant per didelius kiekius iš tiesų galima iššaukti patinimą. Aišku, kiekvienas organizmas skirtingai reaguoja, itin retais atvejais hialuronas iš tiesų netinka, bet didžiajai daugumai visgi tai yra tyrimais pripažintas efektyvus sprendimas odos drėgmės atstatymui. Hialurono ir šiaip jau natūraliai yra mūsų odoje. Jo mažėti pradeda su amžiumi, todėl oda sausėja, praranda elastingumą ir formuojasi raukšlės. Injekcijos yra efektyvus būdas pasiekti gilesnius odos sluoksnius.

Kalbant konkrečiai apie paakius, kaip jau minėjau, naudojami preparatai ne tik su hialurono rūgštimi, bet ir su gintaro rūgštimi, nes jie turi limfodrenažinių savybių – mažina paburkimus. Taip pat su hialurono turinčiu mezoterapiniu kompleksu – pavyzdžiui, naujausias protokolas, kuris numato injekcijas skausmą minimizuojančiomis mikroadatomis, o prieš tai oda dar yra paruošiama cheminiu pilingu. Yra aibė preparatų, metodikų, leidimo technikų, kurios nuolat tobulinamos ir visais atvejais galima parinkti ir atrasti geriausiai tinkantį.

– Botulino toksino injekcijos pasitarnauja raukšlių prevencijai – dažnam kyla klausimas, ar dėl „užblokuoto“ raumens pavyks šypsotis taip, kaip anksčiau? Iš vieno garsaus plastikos chirurgo esu girdėjusi pastebėjimą, kad piktnaudžiauti botulino toksino nereikėtų. Raumeniui karts nuo karto reikia leisti padirbti, kad jis neprarastų savo funkcijų. Kaip yra su „žąsų kojelių“ zona?

– Botulino funkcija yra atpalaiduoti raumenį (arba, kalbant apie veido korekcijas tiksliau būtų sakyti – raumens dalį), kad tam tikroje vietoje jis neleistų raukytis. Bet, kai sakau „tam tikroje vietoje“, tai mes dažniausiai kalbame apie 1 cm nuo dūrio: tokiame plote ši medžiaga veikia. Kai leidžia patyręs specialistas, gerai išmanantis veido raumenyną ir anatomines subtilybes, tuomet pasiekiamas natūralus efektas ir žmogus toliau šypsosis, tik be raukšlių – to juk ir siekiama. Čia kalbėčiau ne apie piktnaudžiavimą, o apie išmanymą, kaip elgtis su skirtingomis raukšlėmis.

Akių srityje su amžiumi ryškėja net 6-7 raukšlių rūšys, tad kiekvienos jų korekcijoms taikomos skirtingos metodikos, leidimo technikos, netgi preparatai: vienoms užteks hialurono, kitas puikiai lygins botulino toksinas, o gilių raukšlių atveju, tikėtina, jau reikės ir vieno, ir kito.

– Nepamirškime ir plastinių operacijų – ar viršutinių ir apatinių vokų plastika yra vienintelės galimos estetinės akių srities operacijos?

– Populiariausia yra užkritusių vokų operacija, kuri yra nesudėtinga, vietinės nejautros. Vokai užkrenta dėl silpno raumens arba dėl odos pertekliaus, kuris paprasčiausiai pašalinamas. Apatinių vokų korekcijos, kaip minėjau, yra gerokai sudėtingesnės: tiek chirurgine prasme, tiek pacientui.

Plastinės chirurgijos dėka galima pakelti antakius, koreguoti akių formą. Yra įvairių būdų ir metodikų, kaip jauninti, pagražinti veidą, tačiau kiekvienu atveju rekomenduoju individualiai konsultuotis su gydytoju ir atrasti tinkamus ir priimtiniausius sprendimus.

Renaldas Vaičiūnas
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)