Viena pagrindinių toniko funkcijų – subalansuoti odos pH, kuris yra labai svarbus, siekiant turėti sveiką ir gražią odą, kadangi sutrikus rūgštiniam odos pH, prarandamas odos apsauginis barjeras, tai reiškia, kad ji praras drėgmę, negalės apsisaugoti nuo aplinkos poveikio, kitaip tariant taps jautri, neteks drėgmės, atsiras senėjimo požymiai, galimos įvairios odos ligos.

Prausiant odą mes neišvengiamai naudojame vandenį, kurio pH dažnai būna dvigubai didesnis, nei sveikos odos pH, tuomet rūgštinė terpė tampa šarmine, atsiranda epidermio barjero disbalansas. Tačiau panaudojus tinkamą pagal odos tipą ir būklę toniką, neutralizuojame vandens poveikį ir paruošiame odą tolesniems priežiūros žingsniams. Vis dar yra žmonių, prausiančių veidą šarminiu muilu, tokiu atveju tonikas taip pat gelbėtų – subalansuotų odos pH.

Panaudojus toniką, oda puikiai paruošta tepti ant jos serumą, kremą. Pirma, oda po tonizavimo, lieka šiek tiek drėgna, tad lengviau sugers naudojamas priemones. Antra, kaip jau minėjau, pakitus odos pH į šarminę pusę, ji pati ims „gintis“ – siekdama atstatyti savo pH balansą, ji išskirs sebumą, o ant riebalu padengtos odos tepamas serumas ar kremas nebus pilnai pasisavintas. Ką jau kalbėti apie tai, kad nuo išskirto sebumo užsikimš poros, prasidės uždegiminis procesas ir t.t.

Tonikas taip pat turi ir kitų odai labai naudingų funkcijų – priklausomai nuo jo sudėties, veikliųjų medžiagų, tonikas ramina, drėkina, išlygina, minkština, atgaivina, skatina regeneraciją, sutraukia poras, turi priešuždegiminį, antioksidacinį poveikį.

Veido tonikas

Tačiau toniką tikrai rasime ne kiekvienos moters kosmetinėje, kodėl?

Manyčiau, kad nėra vienos priežasties, kodėl ši itin naudinga kosmetinė priemonė nenaudojama. Viena iš priežasčių – taupymas, nes norint kokybiškai prižiūrėti veido odą, reikia tam skirti daug laiko ir, be abejo, lėšų. Tad dažnai iš kosmetinės „iškrenta„ tonikas, serumas. Kita priežastis, moterys iš tiesų mažai žino, kodėl jis turėtų būti kasdienės odos priežiūroje ir – netgi du kartus per dieną. O nenaudojant kurį laiką, jau susiformuoja įprotis. Gali būti, jog pasirinkus netinkamą sau toniką, nuvylė rezultatas.

Dar viena galima priežastis, jog rezultato buvo laukta nedelsiant, o rezultatas dažniausiai pamatomas po geros savaitės ar net dviejų. Mano darbo patirtis rodo, jog klientės, įpratusios naudoti tinkamą toniką, atsisakyti šios priemonės jau neketina. Kaip viena klientė juokavo – „Galima išėjus iš tualeto ir rankų neplauti, gi nemirsi vietoje, bet.... taip ir su toniku – nenaudojant oda nenukris, bet skirtumas yra“.

Gali būti, jog neužtenka kantrybės ir laiko pasirinkimui, nes pasiūla šiai dienai tikrai didžiulė – gamintojų daug, veikliųjų medžiagų daug, kainos irgi įvairiausios. O paskaitai apie vieną produktą, kitą – ir tas tinka, ir tas geras, ir tas vilioja.

Tad kaip išsirinkti tinkamiausią sau toniką?

Be abejo, pirmiausiai žinoti, įvertinti savo odos tipą bei būklę. Primenu, kad odos tipas nesikeičia, o štai būklė gali nuolat keistis. Tuomet apgalvoti savo lūkesčius – kokio papildomo toniko poveikio norėtumėte. Derėtų įvertinti tai, ar esate alergiški, jautrūs kuriai nors iš sudėtinių dalių. Dabar jau gali rasti sau tinkamų produktų ir veganai, ir natūralių priemonių mylėtojai, aplinkos, gamtos puoselėtojai.

Kaina taip pat kiekvienam svarbi. Nesakau, kad brangiausias produktas visada bus geriausias, tačiau stebuklų nebūna – jei produkto veikliosios medžiagos natūralios, su kuo mažiau pigių sintetinių priedų, toks produktas niekada nebus pigiausias. Tačiau vertėtų atsižvelgti ir į pakuotę – galbūt kainos liūto dalį sudaro itin prabangi aplinką teršianti, nesuyranti pakuotė. Žengiantys koja kojon su laiku, naujovėmis ir aktualijomis kosmetikos gamintojai didesnį dėmesį skiria produkto kokybei, ne gražiam įpakavimui, gamina draugiškas aplinkai pakuotes.

Loreta Valatkevičienė

Jei norite, kad tonikas turėtų drėkinamųjų savybių, rinkitės tokį, kurio sudėtyje būtų hialurono rūgštis, pantenolis, hamamelis, alantoinas, glicerinas, bisabololas ir kt.

Jei jūsų oda riebi, riebalinių liaukų veiklą puikiai subalansuos niacinamidas, vynuogių kauliukų ekstraktas, priešuždegiminių, antimikrobinių savybių turi arbatmedis, glikolio, salicilo rūgštys, niacinamidas, hamamelis, rožių žiedlapių aliejus.

Mišriai odai būti gražiai padės alijošius, glikolio rūgštis, rožių vanduo.

Brandžiai odai rinkitės toniką, kurio sudėtyje gliukonaktonas, mėlynių ekstraktas, rožių žiedlapių ekstraktas, karnozinas, Jukos šaknų ekstraktas, glicerinas ir kt.

Odą nuraminti padės niaciamidas, alantoinas, sandalų aliejus.

Jei turite pigmentinių dėmių, rinkitės toniką su pieno rūgštimi, niacinamidu, mėlynių ektsraktu, saldžiųjų apelsinų aliejų.

Labai svarbu, kad toniko sudėtyje nebūtų alkoholio, nes sausą ar drėgmės netekusią odą jis dar labiau išsausins, riebi odai ims dar labiau riebaluotis, nes, kaip jau minėjau, gindamasi ji išskirs dar daugiau sebumo. Jei toniko sudėtyje bus propilenglikolio, jis ištrauks drėgmę, rinkitės su glicerinu. Jei esate alergiška, turite jautrią odą, atsargiai su kvapiosiomis medžiagomis, sintetinių kvapų gausa gali iššsaukti alergines reakcijas, išprovokuoti astmos priepuolį.

Renkantis toniką atsižvelkite į tai, ar nurodyta pH reikšmė – turėtų būti 5.5. Vietoje toniko galite naudoti savo pasigamintą hidrolatą, tačiau šis turėtų būti iš kokybiškų medžiagų, naudojamas teisingai.

Toniką naudoju tiek kosmetologiniame kabinete, tiek pati ir tikrai rekomenduoju jį visoms, kurios rūpinasi savo odos, sveikata, nes tik sveika oda visada bus graži. Žiemos metu oda yra labiau dirginama (temperatūros pokyčiai, šildymas, vėjas, šaltis), tad tampa jautresnė, mažiau atspari, tad naudokite toniką. Turėsite ne tik sveiką odą, tačiau ryte ir vakare patirsite malonių akimirkų – skirsite dėmesio sau, užuosite malonius kvapus, jausite gaivią, švarią odą. Teigiami įspūdžiai padės išlikti sveikoms ir gražioms.

Loreta Valatkevičienė ir asociatyvi nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)