Mitas: Grožio procedūros nėštumo metu – tabu

Statusas: Ir taip, ir ne

Paaiškinimas: Dažnai nėščiosios vengia grožio procedūrų, nes dėl informacijos stokos ir nežinojimo bijo pakenkti sau bei vaisiui. Visgi grožio procedūros nėštumo metu – ne tik galimos, bet net yra reikalingos tiek fizinei, tiek emocinei savijautai palaikyti. Žinoma, kai kurios procedūros nėštumo metu kontraindikuotinos, tačiau jas galima pakeisti ir / ar atsisakyti nėštumo bei žindimo periodu. Daugelis kosmetologinių ir estetinės medicinos procedūrų gali būti pakeistos alternatyviomis, saugesnėmis šiuo jautriu periodu, todėl visiškai jų atsisakyti tikrai nebūtina.

Rezultatas: Nėštumo metu prižiūrėti veido odą, ją valyti ir drėkinti tikrai būtina. Specialistų teigimu, šiuo periodu galima atlikti daugelį odos priežiūros procedūrų, nenaudojant stiprių rūgštinių preparatų ir tų, kurios sukelia besilaukiančiai mamytei skausmą bei stresą. Dėl hormoninių pokyčių oda nėštumo metu nuolatos keičiasi, todėl norint ją išsaugoti sveiką ir gražią, labai svarbu visą laiką stebėti ir iškart reaguoti į pokyčius. Dažnai šiuo laikotarpiu oda tampa jautresnė, rausta ir sausėja, atsiranda įvairių bėrimų, todėl odą reikėtų dar intensyviau drėkinti ir papildomai saugoti. Į grožio puoselėjimo rutiną įtraukite veido masažą. Nuolatos jį atlikdamos tikrai matysite teigiamą rezultatą, o ir emocinė savijauta bei nuotaika po masažo bus puiki.

Injekcinės odos drėkinimo procedūros, pavyzdžiui, biorevitalizacija (naudojant nuskausminimą), taip pat yra galimos, jeigu pati būsimoji mamytė jaučiasi gerai. Svarbu nesukelti organizmui papildomo streso ar diskomforto.

Nederėtų pamiršti ir viso kūno, nes būtent jo pokyčiai nėštumo metu yra patys didžiausi. Limfodrenažinius masažus, kurie padeda nesikaupti skysčiams organizme, galima atlikti iki tol, kol gerai jaučiamasi ir leidžia gydytojas, kartais tai yra net iki pat 9-ojo mėnesio. Strijų prevencijai puikiai tinka sausas odos šveitimas šepečiu ir masažine pirštine bei specialios kosmetikos priemonės. Taip pat nereikėtų pamiršti sporto. Gydytojai nerekomenduoja visai iki nėštumo nesportavusioms staiga imtis aktyvaus ar naujos rūšies sporto, tačiau visai atsisakyti judėjimo taip pat nereikėtų. Sportuoti nėštumo metu galima ir net rekomenduojama, tik vertėtų pasirinkti tinkamas treniruotes ir tempą bei atidžiai save stebėti.

Agnė Černičenko, asmeninio archyvo nuotr.

O ko gi nėštumo ir žindymo metu tikrai negalima? Viena populiariausių estetinės medicinos procedūrų – botulino toksino injekcijos mimikos raukšlelėms koreguoti. Moterys dažnai užduoda klausimą, ar galimos šios procedūros nėščiosioms. Deja, nėštumo metu šios procedūros tikrai reikia atsisakyti. Gydymo įstaigose gydytojai botulino toksino injekcijų atlikti negali ir tai labai aiškiai aprašyta procedūros rekomendacijose. Jeigu kur nors girdite kitaip, atminkite – to daryti griežtai nerekomenduojama.

Operaciniai grožio klausimai, žinoma, taip pat nesprendžiami nėštumo bei žindymo metu. Jeigu svajojate apie grožio operaciją, pvz., krūtų korekciją, jos teks palaukti apie 8–12 mėnesių po žindymo, kol organizmas atsistatys po patirtų pokyčių.

Nėštumo metu taip pat rekomenduojama atsisakyti ir veido korekcijų hialurono rūgšties preparatais. Nors žala besilaukiančioms moterims nėra įrodyta, nėštumo laikotarpiu šių procedūrų vertėtų atsisakyti. Susilaikyti rekomenduojama ir nuo lazerinių procedūrų. Oda gali neigiamai sureaguoti, atsirasti nepageidaujamų bėrimų, pigmentinių dėmių.

Pastaba: Nėštumo metu kiekviena moteris turėtų individualiai stebėti, kas vyksta su jos kūnu ir oda, o iškilus nesklandumų nutarti, ar juos spręsti, ar palikti ponėštuminiam periodui. Be to, tiek nėštumo, tiek žindymo periodu visuomet reikėtų konsultuotis su gydytojais ir pasiteirauti, kas konkrečiai jums yra leidžiama ir ar nepakenksite sau bei vaisiui. Specialistų teigimu, jeigu nėštumo metu kyla abejonių dėl galimos procedūros šalutinio poveikio ir moteris pati bijo ar dvejoja ją atlikti, rizikuoti neverta. Visgi nereikėtų pamiršti, kad nėštumas – ne liga, tai – tik ypatingas periodas, kurio metu verta sau skirti dar daugiau dėmesio ir laiko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)