Naujausioje „Stiliaus DNR“ laidoje profesorė Matilda Bylaitė-Bučinskienė išdėstė, kokios veido sritys išduoda neigiamas emocijas, kokios estetinės procedūros mums sugrąžins spindesį veide ir kodėl geriausia investicija į savo grožį – individualus gydymo planas.

– Apie kokias estetines veido odos problemas dažniausiai išgirstate iš moterų ir vyrų lūpų?

– Nežiūrint į tai, kad stengiasi propaguoti subalansuotą gyvenimo būdą – sveikai maitintis, sportuoti, būti gamtoje – vis dėlto, daugelis negali pasipriešinti senėjimo procesams. Tik užgimėme ir tas laikrodis tiksi – maždaug 27-30 m. pasimato pirmieji senėjimo požymiai. Gal merginos greičiau tą pamato – jų oda šiek tiek skiriasi nuo vyrų, oda jautresnė, plonesnė ir greičiau sureaguoja į aplinkos faktorius. Vyrams tai įvyksta šiek tiek vėliau.

Kritiniai taškai, kuriuos išgirstame – viskas buvo gerai, bet po kursinio, darbų, vaikelio, įtempto periodo ar sudėtingesnio projekto atsiranda pastebimas nuovargis. Atrodo, lyg ir išsimiegojo, bet veidas neatrodo taip, kaip atrodė anksčiau, nebešvyti. Atsiranda liūdesio, nerimo, susirūpinimo išraiška veide. Tokie žmonės sako – norėčiau panaikinti rūpesčio ir pykčio raukšlę, norėčiau, kad mano lūpų kampučiai nenusvirtų žemyn, nerodytų, kad man liūdna. Na, o iš vyrų dažniausias prašymas: „visi kolegos mini, kad aš labai piktas. Padarykite ką nors, kad nebūčiau toks piktas“.

Dažnai būna ir svoriai pokyčių. Žmonės ties tam tikru amžiumi susirūpina svoriu ir nori jį kontroliuoti – be abejo, bet kuris numestas kilogramas labai gražiai atrodo kitose kūno vietose, bet veidas iškart sureaguoja – jis sukrenta. Veidui būdingas tam tikras karkasas, jis turi turėti ant ko laikytis, kad būtų gražiai įtempta oda. Na, o senėjimo procesas ir veda prie to, kad viskas smunka žemyn. Žemės trauka yra didžiulė, fizikos dėsnių nepavyks apeiti – viskas traukiama žemyn.

Norint išlaikyti sveiką odą ir kad ji gražiai atrodytų, be abejo, neužtenka vien tik sveikai maitintis, išsimiegoti, pakankamai vandens gerti. Svarbi ir emocinė būklė – kiek tu turi rūpesčių, kiek turi džiaugsmo ar liūdesio savo gyvenime, įtampos. Jei tai trumpas periodas – nieko, bet jei tai dominuojančios tavo emocijos, jei tau sunku, įvyko tragedija, išgyvenai netektį, skyrybas, užpuolė darbai, daug įtampos, daug kitų priežasčių, ilgainiui tai atsispindi veide. Įtampa atsispindi ne tik veido akių išraiškoje, bet ir sąkandyje. Dauguma sako, naktį atsikelia ir nuo įtampos net žandikaulį skauda. Suspaustos lūpos taip pat formuoja tam tikras raukšleles ir įdubimus. Kartais net labai jauni žmonės atrodo 10-20 metų senesni nuo rūpesčių, įtampos, nerimo ir pergyvenimų.

Dauguma žmonių, visgi, nori estetinių procedūrų pagalba paslėpti tam tikrus dvasinius skausmus, fizinius defektus ir, be abejo, elementarų poilsio stygių. Moterims norime pabrėžti skaistumą, gaivumą, švelnumą, moteriškumą. Vyrams norime išryškinti ryžtingumą, vyriškumą, tam tikrus charakterio bruožus ir dėka tų procedūrų, ypač, kai formuojamas kontūras, galime tą paryškinti.

Turiu, tiesa, tokių žmonių, kurie sako – mano bruožai šiai specialybei per švelnūs, ar galite paryškinti mano charakterį? Nes, pavyzdžiui, būnant advokate reikia šarmo, ryžto ir palikti aplinkiniams įspūdį.

Matilda Bylaitė-Bučinskienė

– Kas yra tos kertinės veido dalys, kurios simbolizuoja moteriškumą, ir kurios simbolizuoja moteriškumą?

– Putlūs gražūs skruostukai, ovalus, smailėjantis smakras – tai ir yra moteriškumas. Nors dabar, stebiu, kaip keičiasi visuomenė, ko siekia moterys – o jos nori labai aštrių kampų. Iš tiesų, gaila, nes ta nauja smakro stambinimo mada nuostabiai tinka vyrams, bet moterį jie veda link transvestito.

Lygiai taip pat, kai vyrai pageidauja putlesnių skruostų, lūpų – tai priduoda moteriškumo. Yra tam tikros taisyklės, moterims yra vienos proporcijos ir daugiau tūrio pridedame vienose zonose, vyrams – visai kitose zonose.

Beje, sportuojančių, atletiškų vyrų kūnas atrodo nuostabiai, bet veidas dažnai būna sukritęs. Jie ilgainiui taip pat kreipiasi, paklausia, ar yra kažkokių būdų, ką ir kada reikėtų daryti. Suprantate, estetinės procedūros nėra būtinybė, tai – galimybė.

– Gydytoja, žinote, kaip būna – žmonės dažnai ateina su viena problema. Nepatinka jiems viena vienintelė raukšlė, nori ją išlyginti. Bėda ta, kad profesionalas, nuskenavęs žmogų, mato, kad daryti reikia kur kas daugiau, kad ta viena raukšlė atrodytų gerai.

– Ilgus metus buvo ta mada, kad gydome vieną raukšlę, o visa kita atrodo bet kaip. Kodėl susidaro ta raukšlė? Todėl, kad miegate ant veido, todėl, kad vienas skruostas nugulėtas, kitas nulamdytas. Net toks dalykas, kaip nesutvarkyti dantys – jei vienoje pusėje nėra dantų ar jie ištraukti – lūpų, smakro, skruostų forma gali pasikeisti. Dažnai, prieš pradedant estetines procedūras reikia įsivertinti odontologines problemas, nes tai irgi karkasas, kuris laiko veidą.

Be abejo, baruosi, jei rūko merginos ir vyrai, ar deginasi saulėje arba soliariumuose – turėčiau pastatyti, apsukti ir išprašyti iš kabineto. Nes žmogus ir pats praktiškai nesuvokia, kodėl čia sėdi.

Šiuolaikinis pasaulis, koks jis yra? Jis nori iliuzijos, nori gyventi nuostabioje pasakoje, kur visi gyvena laimingi, taikoje, puikusis instagramas ir feisbukas rodo, kad visų gyvenimas puikus. Nesvarbu, kaip mes iš tiesų jaučiamės. Pastebime, kad tai ir yra ta išraiška, ta žinutė, kurią žmonės nori iškomunikuoti, nes elementariai kitaip esi pasmerktas. Jei tu liūdnas, tai kodėl? Reiškiasi, tau nesiseka, tu nevykėlis.

– Kokios veido sritys konkrečiai sufleruoja, kad tau kažkas negerai?

– Be abejo, kad esi piktas ir susirūpinęs, išduoda gilios raukšlės tarpuakyje. Kad esi pervargęs, daug mokeisi, ilgai nemiegojai ar vaikutį visą naktį supavai, išduoda pajuodę paakiai, smulkios raukšlytės, gilios raukšlės, ratilai aplink akis. Be abejo, labai sendina apatinės veido dalies struktūra. Ji sukrenta nuo tam tikrų įpročių sučiaupti, nutempti lūpų kampučius, nepasitenkinti. Lyg Iš pradžių nekenksminga, bet ilgainiui susidaro gana stiprios marionetės raukšlelės.

Kalbame apie krizes, moterų staigų senėjimą, ypač tos, kurios yra simpatiškesnės, joms ypatingai matosi senėjimo procesai, joms sunku priimti senėjimo procesą, bet taip pat ir visuomenė neleidžia gražioms moterims senti, labai kritikuoja. Jau nekalbu apie ikonas, aktores, dainininkes – joms tiesiog nevalia senti, jos kaip buvo dvidešimties, tokios ir turi likti. Tai įsivaizduokite, koks yra visuomenės spaudimas. Tas žinojimas, kad visgi, kada norėsiu, atliksiu lazerinę procedūrą, injekciją ir tai suteiks spindesio, labai nuramina žmogų. Galimybė rinktis. Nesame pasmerktas senti ir susiraukšlėti kaip tas senas obuolys.

– Bet žmonės kartais per vėlai susizgrimba, tiesa?

– Per vėlu tada, kai jau reikia žvakę uždegti. Turime nuostabių vyresnio amžiaus žmonių, kurie labai gražiai prižiūri save ir tai nėra kažkokios ypatingos procedūros. Jie tiesiog džiaugiasi savimi, savo senstančiu kūnu, tačiau nori senatvę sutikti estetiškai gražiai.

Matilda Bylaitė-Bučinskienė

– Jau minėjote apie tokį dalyką kaip gydymo planas, kas gi tai yra ir kaip tai vyksta praktikoje?

– Jei pasižiūrėtume visiškai profesionaliai, gydymo planas susideda iš odos priežiūros priemonių namie, priežiūros pas kosmetologą arba dermatologo kabinete – tai gali būti aparatinės procedūros arba tiesiog šveitimai su rūgštimis. Vėliau eina lazerinės sistemos, jų kombinacijos pigmentacijai, raudoniui, kapiliarams mažinti, odos jauninimui. Vėliau įvedamas botulino toksinas mimikos raukšlelėms koreguoti. Vėliau, kai visa tai suveikia, kontūruojame veidą.

Veidas kontūruojamas per kelis etapus – minimalus hialurono preparato suleidimas yra nuo 2 iki 4 švirkštų vienu ypu. Kuo vyresnė moteris – tuo daugiau preparato reikia, be dviejų švirkštų nėra net ką pradėti. Juk žmogus irgi nori matyti rezultatą. Po 32-35 metų labai keičiasi veido tūris, apimties mažeja, skruostai sukrenta, nebėra to odą laikančio karkaso. Jis kaip pakaba – skruostikauliai, skruostų putlumas yra labai gražu, tačiau po 35-erių visas odos perteklius čiuožia žemyn. Saugiausias kontūravimas yra hialurono preparatais, jų Lietuvoje daug, tačiau visada patartina rinktis saugiausius. Ir kad tūrio kuo mažiau, o rezultato kuo daugiau būtų.

Iš pradžių formuojama centrinė veido dalis, kad karkasas sustiprėtų. Jį sutvarkius, iškart pasitaiso ir kaklas, ir apatinė veido dalis. Vėliau žiūrime į apatinę, viršutinę veido dalis. Vėlgi, viskas priklauso nuo amžiaus – jei ateina 40-metė, yra vienas protokolas, jei 50 ar 60-ies metų moterys, jau kitas. Bet turime pacientų, kuriems yra ir 80 metų, o ruošiasi vedyboms. Arba yra rimtų verslų atstovų, kuriems reikia bendrauti su jaunimu – prie jaunesnių jie irgi nori atrodyti jaunatviškiau, nesukritę, nori jaustis saugiai.

Daugelis bijo atlikti estetines procedūras, ką aš pilnai suprantu, nes netinkamai atliekant ir suleidžiant per daug, galima pakeisti bruožus. Tokių pavyzdžių pilnos gatvės, pilni žurnalai ir internetas. Žiūrime į bendrą vaizdą, proporcijas. Žmogui atrodo, kad reikia didelių lūpų, kad nosis per maža ar skruostai per maži, bet dalis mūsų darbo yra edukacija. Kad pasakytume, kas yra gražu. Kad gražu yra subtilumas, proporcija. Tu negali daryt taip, kad vienas organas iššoktų ir dominuotų – atsidaro durys ir, štai, įeina lūpos. Svarbus holistinis, visa apimantis, požiūris, kad tai nėra vienos raukšlės gydymas, bet yra sudaromas visas estetinio gydymo planas, kuris nebūtinai turi įvykti per vieną dieną ar vieną savaitę.

– O kaip nusprendžiate, kokias procedūras reikia atlikti? Juk paciento ir gydytojo vizijos gali išsiskirti.

– Ir labai išsiskiria. Būna, net pagąsdina, kad išeis kitur. Sakau – na, ir labai linkiu, bet svarbiausia, pasirinkite tai, kas jūsų nesugadintų. Tu gali daug prileisti, o rezultato nebus, problema bus neišspręsta. Tuo tarpu suleidi visai kitoje zonoje ir po procedūros vaizdas kitas. Tai rodo, kad veide centrimetras čia ar ten – labai reikšmingas. Reikia žinoti, kuriame centrimetre suleista injekcija suteiks spindesio, o kuriame – žmogų sugadins, veidas praplatės, atrodys negražiai. Gali labai sėkmingai ir ne ten suleisti, jei neįsivertini proporcijų.

– Esu girdėjusi, kad suleidus hialurono rūgšties užpildą į žandikaulį – iš šono veidas atrodo labai struktūriškas ir gražus, bet pasisukus priekiu, jis atrodo gerokai platesnis.

– Tą reikia įsivertinti, reikia pažiūrėti žmogaus anatomines struktūras. Todėl prašome mimikuoti, nusišypsoti, nuliūsti, praktiškai apsiverkti. Visas tas mimikas mes įvertiname pirmo vizito metu ir kontroliuojame kitų vizitų metu. Mes nenorime fiksuoti statinio vaizdo, norime, kad žmogus, kuris mimikuoja, būtų natūralus. Jei formuoji žmogų taip, kad nebūtų raukšlelių, o vaizdas atrodo statiškas, žmogus gali atrodyti kaip karikatūra. O kur dar išplatini veidą, išilgini smakrą – kaip aš sakau, tada jau atsidaro stalčius. Tai nėra nei gražu, nei moteriška. Ypač ta nauja mada... labai dideli smakrai moterims nėra gražu, labai aštrus žandikaulis ne visoms tinka. Tikrai ne visos po tokių injekcijų pagražėja.

Žmogus, kuris ruošiasi atlikti procedūras, turi pasidomėti, kur jis eina, pas kokį specialistą, ar specialistas turi licenciją leisti injekcijas. Turime didžiulę problemą, yra daug pogrindyje dirbančių specialistų, kurie niekada neturėjo medicininio išsilavinimo, niekada neturėjo ilgesnių kursų nei dviejų savaičių, turi menkas anatomines žinias. Matome tą, nes yra daug žmonių, kurie ateina su komplikacijomis.

– Ar pasitaiko tokių atvejų, kai žmonės, kurie turi gydymo planą, eigoje nusprendžia – šito nedarysiu, šitą praleisiu, o dar kitą procedūrą pasidarysiu kitais metais. Kaip tai atsiliepia galutiniam rezultatui?

– Visokių situacijų būna, būna, kad finansiškai neišgali, nenori, suserga, ko tik nebūna. Dauguma žmonių tiki tuo mitu, kad jei pradėjai, reiks visą gyvenimą daryti – taip nėra. Esmė tame, kad sulig tuo momentu, kai nustosi kažką daryti, tiesiog toliau eis tavo senėjimo procesas. Jis ir dabar eina, jis niekur nedingsta, jei tu nieko nedarai. Jei kažką darysi, bet kokiu atveju geriau atrodysi.

Poreikis kruopštesnei priežiūrai atsiranda po 32-35 metų, kai kurie su geresne genetika ateina po 40-ies. Be abejo, jei jau matome gilias raukšles ir jei yra noras, kad jos negilėtų – reikėtų kreiptis, pradėti nuo minimalių procedūrų, kurios nėra tokios invazyvios, saugios. Galų gale, prižiūrėti odą, nes kai oda skaisti, pridrėkinta, nenualinta saulės spindulių, ji jau geriau atrodo.

Na, o jei dar vandens atsigeriame, sveikai maitinamės, vedame minčių ir emocijų discipliną, tai tas veidas kitaip atrodo, hormoninė sistema kitaip funkcionuoja, senėjimo procesai kitaip vyksta. Dažnai pamirštame, kad senėjimas yra susijęs su neuroendokrinine sistema.

Stresas, nerimas, nepasitenkinimas – ne dėl to raukšlės formuojasi, kad tu susiraukęs, o dėl to, kad tu taip jautiesi. Tai veikia organizmą, veikia kaip funkcionuoja smegenų hormonai, antinkščiai, vyriški ir moteriški hormonai – tai irgi duoda odai spalvą, tonusą, suglebimą. Tad labai svarbu rūpintis savimi kompleksiškai. Stengiamės edukuoti pacientus, nes yra daug pasimetimo – žmonės prisirinkę informacijos, kurios reikia ir kurios ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)