Kosmetologė Irena Baubinienė jau daugelį metų dirba kosmetologe, nuolat tobulinasi grožio kursuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Svarbu žinoti, kas vyksta odoje su kolagenu.

Didžiąja dermos dalį sudaro kolageno skaidulos. Tai mūsų „čiužinuko“ spyruoklės. Kolagenas užtikrina odos tvirtumą. Kolagenas sudarytas iš aminorūgščių, kurios susipina tarpusavyje ir suformuoja spiralę (suteikia tamprumą, tvirtumą). Kolageno odoje yra 28 tipai. Dažniausiai pasitaikantis yra 1 ir 3 tipas. Koks tipas – priklauso nuo to, kokia seka susipina amino rūgštys. Trečio tipo kolagenas yra jaunoje odoje, dėl to ji tokia standi ir švelni.

Kitas klausimas – iš ko „gaunamas“ kolagenas. Atsakymas – jis sintetinamas fibroblastų. Su amžiumi fibroblastų aktyvumas mažėja (čia į pagalbą fibroblastų aktyvumą stimuliuojančios procedūros), tad ir kolageno mažėja. Fibroblastų veikla priklauso nuo hormonų, tad artėjant menopauzei, kai mažėja estrogeno, silpnėja ir fibroblastų veikla.

Nuo 20 metų procesas lėtėja vienu procentu, o nuo 40 metų dar sparčiau. Be to, dar yra fermentas kolagenazė, ji ardo kolageną, ir spartina odos pokyčius.

Irena Baubinienė

Kas dar neigiamai veikia odą, taigi, ir fibroblastus, ir kolageną? Odą stipriai neigiamai veikia saulė, ji spartina kolageno irimą. Mano klientės žino mano patarimus dėl saulės, ir tikrai dauguma naudoja SPF apsauginius kremus, tuo aš labai džiaugiuosi. Cukrus spartina glikacijos procesus ir kai kolagenas sulimpa su gliukoze, skaidulos tampa silpnos ir lengvai pažeidžiamos.

Rūkymas – su šiuo „gėriu“ gausite chemikalų kurie ardo kolageną ir elastiną. Taip pat skatina kraujagyslių susitraukimą ir blogina mikrocirkuliaciją. Kenkia ir laisvieji radikalai – keičia ląstelių DNR. Pasigilinkime, koks yra kolagenas, labai trumpai, paprastais žodžiais. Ar žinojote, kad kai ant indelio parašyta, jog kremas su kolagenu, tas kolagenas gali būti įvairių rūšių? Ant etiketės retai kada nurodoma, ypač parduotuvėje parduodamos pigesnės kosmetikos linijų, kokio tipo yra kolagenas.

Gyvulinis kolagenas. Pats pigiausias. Gaunamas iš karvių, avių, paršiukų odos. Tokio kolageno molekulės bus labai didelės.

Jūrinis kolagenas. Brangus, gaunamas iš žuvų. Jį sunku „įdėti“ į kremą, sudėtinga transportuoti. Lengvai suyra, gali sukelti alergines reakcijas. Molekulė mažesnė, ir jis artimesnis žmogaus kolageno molekulei.

Jei nurodyta, kad sudėtyje yra augalinio tipo kolagenas, tai šiek tiek klaidinanti informacija, nes pats kolagenas yra gyvulinės kilmės, o tokiame kreme bus kai kurios amino rūgštys.
Sintetinio kolageno irgi nepriimkite už gryną pinigą, tokio nebūna. Užrašą „kolagenas“ galime išvysti kremų, gelių, kaukų etiketėse. Tad pirkti ar ne? Ar patenka kolagenas į odą? Klausimas, kuris tikrai neduoda ramybės daugeliui damų. Ar galima kolagenu iš buteliuko pakeisti tą, kuris negailestingai nyksta mūsų odoje?

Dažnai klientėms primenu apie odos epidermio barjerą. Šį barjerą turi praeiti visos priemonės, norėdamos patekti į dermą. Per tokią griežtą muitinę gali prasprukti tik labai labai maža molekulė ir, geidautina, kad būtų tirpi riebaluose. Deja, kolageno molekulė pakankamai didelė ir netirpi riebaluose.

Išvada pakankamai aiški. Kolagenas, kuris yra kreme, tiesiog guli ant odos paviršiaus.

Kitas variantas – kolageno injekcijos. Tai nėra stebuklinga piliulė, kuri kartą ir visiems laikams (kaip, beje, ir visos injekcijos) išspręstų problemą. Norint gauti ir išlaikyti rezultatą, kartoti injekcijas reikia kas pusmetį, o tai pakankamai brangu, skausminga ir ne visiems tinkama.

Natyvinis kolagenas – tai ne joks ne stebuklas, tai „suaugęs“ kolagenas. Tiesiog kolagenas. Ar patenka į odos vidų? Ne. Tirpus kolagenas – tas, kuris „neužaugo“ iki natyvinio. Kadangi kolageno kilmė gyvulinė, tad tirpus bus iš jaunesnių gyvūnų.

Hidrolizuotas kolagenas – ypatingai paveiktas ir suskilęs iki amino rūgščių kolagenas. Dažniausiai šiam procesui naudojami fermentai. Tokia forma jis gali patekti į odą. Bet! Svarbu prisiminti, kad tai nėra TAS kolagenas, tai atskiros amino rūgštys. Ir jos nėra tikrasis kolagenas, neturi jam būdingų savybių ir nestimuliuoja fibroblastų, kad gamintų nuosavą kolageną.

Ar pakeičia kosmetinis kolagenas nuosavą kolageną? Ne! Kosmetinis kolagenas neįsipaišo į odoje esančią sudėtingą struktūrą. Jis net ir nepatenka ten. Fileriai pateks. Užpildys kažkuriam laikui ertmes, drėkins odą, bet tikrai nepakeis nuosavo. Kosmetinis kolagenas niekaip neįtakoja nuosavo gamybos. To jis niekaip negali padaryti, kad ir kaip gražiai būtų parašyta ant etikečių. Svetimas kolagenas ir bus svetimas. Oda jo nepriims kaip savo.

Liko neatsakytas klausimas – kam gi tada kolageną deda kremą?

Kolagenas neatjaunins mūsų odos, bet turi tikrai labai gerų savybių. Jis labai gerai drėkina odą, kadangi geba pritraukti ir išlaikyti drėgmę. Didelė molekulė pritraukia daug vandens, iki 30 kartų daugiau, nei sveria pati. Minkština odą, sudaro apsauginį barjerą – apsaugą nuo dehidratacijos. Liftingas – kolagenas puikiai atlieka ir jo vaidmenį. Regeneracija – padeda užgydyti žaizdas. Kolagenas labai vertingas plaukų priežiūros priemonėse – apsaugo plauką, sudarydamas nepralaidžią plėvelę ant plauko.

Jei naujoms kolageno skaiduloms tepamas kolagenas įtakos neturi, klientės klausia, ką tuomet daryti, juk norime pastimuliuoti kolageno gamybą.

Mano patarimas: rūgštiniai pilingai, mikroadatinė terapija, mityba. Ko reikia, kad mūsų organizme vyktų kolageno sintezė? Mityba turi būti pilnavertė, gausi baltymų, reikalingų kolageno sintezei, antioksidantų, citrusinių vaisių (vitaminas C reikalingas tiek tepamas, tiek geriamas).

Ir tikrai labai svarbu naudoti priemones, kurios užtikrins gerą drėkinimą. Tam galima naudoti ir kosmetikos priemones su kolagenu. Taigi, ar veikia kreme esantis kolagenas? Išvada: veikia, tik ne stimuliuojant ar dauginant nuosavą kolageną, ne jo gamybą, bet liftingui, drėkinimui ir regeneracijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją