Ar pakuotė tikrai pajėgi apsaugoti produktą nuo išorinių veiksnių, galinčių lemti produkto kokybę – deguonies, drėgmės, šviesos? Be pakuotės ir produkto suderinamumo vertinimo, gamintojas negalėtų parengti net privalomų dokumentų, be kurių produktas tiesiog negalėtų būti legaliai pardavinėjamas rinkoje.

Mitas: netinkama kosmetikos priemonės pakuotė gali lemti produkto kokybę

Būsena: patvirtinta

Ar galime teigti, jog produktai, kurie yra atviresnio tipo pakuotėse genda greičiau? Ne. Tačiau tokie produktai turi didesnę mikrobiologinės taršos riziką naudojimo metu ar būti paveikti aplinkos veiksnių, kurie gali turėti įtakos įvairių komponentų stabilumui ar net visos formulės stabilumui. Žinodami šią riziką gamintojai imasi įvairių priemonių, kad produktas visą galiojimo laikotarpį išsaugotų visus kokybinius parametrus.

Dažniausiai šios priemonės susijusios su išskirtinių konservantų (veikiančių kuo platesnį bakterijų spektrą) parinkimu ar didesnio konservanto kiekio integravimu produkte ir sudaryta produkto stabilumo programa kūrimo etape, kuri užtikrintų, kad produktas išlieka stabilus numatytoje naudoti pakuotėje ir naudojant produktą taip, kaip nurodo gamintojas.

Taigi galime teigti, jog vien produkto pakuotė gali turėti įtakos kosmetikos priemonės sudėtinių dalių pasirinkimui.

Įsigijus kosmetikos produktą pakuotėje su tiesiog atsukamu kamšteliu, bet koks kosmetikos priemonės sąlytis su, pavyzdžiui, netobulai nuplautu jūsų pirštu, bandančiu paimti reikiamą kiekį priemonės ar tiesiog oru, kuris patenka atidarius kosmetikos priemonės pakuotę gali turėti įtakos produkto kokybei jo užterštumo ar stabilumo atžvilgiu.

Tačiau žmonės mėgsta vadinamas JAR pakuotes (klasikiniai kremo indeliai, kurie gali būti tiek plastikiniai, tiek prabangūs stikliniai). Prabangesnių kremų gamintojai šalia jų prideda net lopetėles ar šaukštelius (dažniausiai plastikinius), kuriais galėtumėte paimti produkto nekišant į jį piršto. Kaip ten bebūtų, esminė problema išlieka ta pati – minėtas pagalbines priemones tokias, kaip lopetėlės, turite tobulai dezinfekuoti kaip ir savo rankas.

Justė Pinkevičienė

Kokią produkto pakuotę gamintojas pasirinks priklauso ir nuo produkto konsistencijos. Kartais priemonės sudėtis tiesiog būna per tiršta. Tokiu atveju pilnai uždaros pakuotės su kuriomis produktą dozuoji kamštelio paspaudimo pagalba nėra tinkamas sprendimas, nes didžioji produkto dalis taip ir liks indelyje nepanaudota.

Uždaros kosmetikos priemonių pakuotės kosmetikos gamintojams dažnu atveju leidžia sukurti bent keliais komponentais trumpesnius ingredientų sąrašus, nes galima priemonės užterštumo rizika naudojant produktą yra eliminuojama dėl pačios pakuotės specifikos.

Galite rintis kosmetikos priemones ir vienose pažangiausių pakuočių, vadinamose airless. Šis pakuotės tipas ypač populiarus veido priežiūros produktams – dažniausiai pailgo tipo buteliuko formos, o produktas dozuojamas dispenserio pagalba, jo paspaudimo metu. Šios pakuotės gali pilnai užtikrinti, kad viso naudojimo metu, produktas neturės jokio sąlyčio su išore. Taip pat pakuotės viduje sukuriama priešiška aplinka bet kokio tipo mikroorganizmų dauginimuisi dėl suslėgto oro efekto (pastarasis pasiekimas dėl pomputės skirtos išspausti produktą per itin mažas angas).

Kita, kosmetikos rinkoje itin populiari pakuotė vadinama tūba (tūbelės) taip pat leidžia išvengti produkto sąlyčio su didžiąją dalimi išorės veiksnių. Šis pakuotės tipas gali būti pritaikytas praktiškai visose kosmetikos kategorijose – veido, plaukų, kūno priežiūros. Pastaroji pati populiariausia ir dantų pastų kategorijoje. Tačiau ši pakuotė neturi suspausto oro efekto. Produktas dozuojamas tiesiog spaudžiant visą tūbelę, taigi išlieka tikimybė, jog į pakuotę gali patekti oro. Taigi kosmetikos gamintojas kurdamas kosmetikos priemonės formules privalo atrasti sprendimus kosmetikos priemonės formulėje įvertinant šią riziką.

Kaip ten bebūtų, tiek airless tipo pakuotė, tiek tūbelė nėra tinkamas sprendimas itin skystoms ar itin tirštoms kosmetikos priemonėms.

Išvada: Teigti, jog kažkurio tipo kosmetikos pakuotė yra saugesnė, nėra teisinga. Kosmetikos gamintojas, naudodamas bet kokio tipo pakuotę, privalo užtikrinti priemonės stabilumą (kad visą galiojimo laikotarpį produktą naudojant pagal instrukcijas, jis išsaugos savo kokybinius parametrus) ir pateikti tai įrodančius dokumentus.

Tačiau faktas, jog kosmetikos pakuotė kelia skirtingus iššūkius gamintojui ir atviro tipo pakuotėse esančios kosmetikos priemonės dažnu atveju turi papildomus komponentus ar specifines stabilumą užtikrinančias formuluotes vien dėl atviro pakuotės tipo. Į pakuotės tipą dėmesį privalo atkreipti ir pats vartotojas – būti kur kas atsakingesnis kosmetikos naudojimo proceso metu. Tačiau kartais išvengti atvirų pakuočių tiesiog neįmanoma dėl produkto konsistencijos specifikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)