Gyvendami socialinių tinklų eroje ir norėdami atrodyti „taip, kaip Instagrame“, žmonės neretai nebesuvokia realybės, o to pasekmė – sugadinti veido bruožai. Kartais – ir negrįžtamai.

Madas diktuoja socialiniai tinklai

Nors specialistai pastebi tam tikrų grožio procedūrų sezoniškumą, jau keletą metų ryškėja ir kita tendencija – žmonės nori atrodyti taip, kaip socialiniuose tinkluose skelbiamose nuotraukose. Būtent šiame tinkle plintančios įvairių plastinių operacijų, grožio procedūrų nuotraukos su rezultatais „prieš“ ir „po“ žmones skatina ieškoti specialistų, kurie padėtų įgyvendinti įvairiausius norus.

„Konsultacijų metu išties dažnai sulaukiame pacientų, kurie neturi didesnių išvaizdos problemų, tačiau pateikia įvairių su filtrais padarytų nuotraukų ir prašo stebuklo – injekcijomis padaryti taip, kad atrodytų kuo panašiau kaip tose nuotraukose. O jose, žinoma, būna padidintos lūpos, paryškinti skruostikauliai, patrumpinta ir pasiaurinta nosis“, – sako SV Plastinės chirurgijos centro plastikos chirurgė Karolina Venslauskaitė, viena iš nedaugelio moterų, profesionaliai atliekanti tiek veido užpildų procedūras, tiek specializuotas plastines operacijas.

Didžiausia problema ta, kad didelė dalis norinčių pasigražinti nesuvokia, kad nuotraukose rodomas „retušuotas“ vaizdas – realybėje tokių rezultatų pasiekti tiesiog neįmanoma. Pavyzdžiui, pastaruoju metu Instagrame itin išpopuliarėjo vaizdai su vadinamosiomis „rusiškomis“ lūpomis, kurios yra nenatūraliai pertemptos ir itin simetriškos. Būtent šie bruožai byloja apie tai, kad nuotraukos buvo apdorotos koregavimo programa tam, kad pateikti žmonėms estetišką pavyzdį.

Nes viena vertus, tokių rezultatų, naudojant Lietuvoje registruotas grožio priemones, išgauti nepavyktų, kita vertus, atsakingi specialistai neatlieka tokių procedūrų, nes tam panaudoti veido kontūravimui skirti produktai ir dėl jų lūpose jaučiami sukietėjimai, pastebimi nelygumai, gerokai didesnė asimetrija.

Nepaklausę patarimų vėliau grįžta pagalbos

Pasak daktarės K. Venslauskaitės, tai, kad žmonės vis labiau rūpinasi išvaizda yra teigiama tendencija, tačiau kai tai tampa priklausomybe, saiko praradimu, kyla nemažai problemų. Dėl šios priežasties jau pirmos konsultacijos metu specialistai įdėmiai vertina, ar paciento rūpinimasis išvaizda nėra perteklinis, ar sutampa lūkesčiai ir galimybės, ar apskritai, reikia atlikti grožio procedūras.

„Tačiau yra buvę atvejų, kai atsisakius daryti injekcijas, pacientai darėsi jas kitur, ne sertifikuotose klinikose, ir po kiek laiko grįžo prašyti pagalbos grąžinti išvaizdą į pradinę padėtį. Nes pageidauti veido patobulinimai ne tik neatitiko lūkesčių, bet buvo atlikti neprofesionaliai ir tiesiog sugadino išvaizdą“, – pasakoja specialistė.

Laimė, jei tokie „patobulinimai“ atlikti naudojant saugius, Lietuvoje registruotus produktus. Tačiau praktikoje pasitaiko atvejų, kai išvaizda būna sugadinta negrįžtamai. Pavyzdžiui, jei injekcijoms naudotas hialuronas su priemaišomis, kurio nebeįmanoma ištirpdyti.

Gali pakenkti ir savo sveikatai

Vienas labiausiai specialistus šokiravusių atvejų, kai pacientė tiesiogine prasme pakenkė ne tik savo grožiui, bet ir sveikatai – neprofesionaliai panaudoti chirurginiai siūlai. Neįtikinusi plastinės chirurgijos gydytojų, kad jai būtina veido atjauninimo procedūra – korekcija chirurginiais siūlais, moteris kreipėsi į mėgėjiškai tokias procedūras atliekančią kosmetologę.

Tačiau po kiek laiko, kai ėmė deformuotis veido audiniai ir sutriko normali limfos tėkmė, apsauganti organizmą nuo kenksmingų medžiagų, infekcijų ir kitų negalavimų, neliko nieko kita kaip ieškoti pagalbos pas profesionalus ir pripažinti padarius klaidą.

Dr. K. Venslauskaitės teigimu, net ir tais atvejais, kai pavyksta padėti pacientui, nepavyksta sumažinti nusivylimo grožio industrijos paslaugomis. Nors išvengti to paprasta: prieš kreipiantis į specialistą, patikrinti, ar jis turi tokioms paslaugoms būtiną licenciją, o konsultacijos metu įsiklausyti į jo patarimus.

Grožio injekcijos

Reikia kantrybės ir daug resursų

Dar viena problema, su kuria susiduria grožio industrija yra ta, kad trokšdamas patobulinti savo išvaizdą žmogus dažnai neįvertina, kad kaip ir senėjimas neįvyksta per vieną dieną, taip ir gražesnės išvaizdos rezultatams gali prireikti kantrybės, ir nemažai resursų.

„Žinoma, tam įtakos turi ir minėtos tendencijos socialiniuose tinkluose, ir pagreitėjęs gyvenimo tempas. Išgauti greitą ir efektingą rezultatą čia ir dabar galima, tačiau neretai tam prireikia didesnio produkto kiekio, o tai reiškia, kad viskas kainuoja brangiau. Tiesiog viena maža injekcija negali išspręsti visų problemų“, – teigia SV Plastinės chirurgijos centro gydytoja.

Pacientai retai įsivaizduoja, kad pavyzdžiui, žymiam rezultatui pasiekti gali prireikti ir ne vieno susitikimo, o atlikus bet kokią sudėtingą plastinę operaciją, teks išgyventi ir pooperacinį laikotarpį, kurį gali lydėti ir mėlynės, patinimas, užtirpimas ir kt. ne itin malonūs pojūčiai.

„Tad išties labai svarbu, kad pasiryžęs tobulinti savo išvaizdą, žmogus žinotų ne tik tai, kur yra jo pokyčių riba, kiek daug galima tikėtis iš įvairių produktų, bet ir kas laukia vėliau. Tik tada, kai sutampa lūkesčiai ir galimybės, suvokiama reali situacija, rezultatas ir būna geriausias“, – pastebi dr. K. Venslauskaitė.

Gražintis ar nesigražinti? Ir pas ką? Štai kur klausimas

Atsakydama į šį klausimą, SV Plastinės chirurgijos centro gydytoja skiria kelias grožio procedūrų grupes. Pavyzdžiui, biorevitalizacija – veido drėkinimas giluminiu būdu – rekomenduojama visiems virš 30 metų. „Tai nėra sudėtinga procedūra, ją galima atlikti keliskart per pusmetį ir gauti tokią naudą, kokios kremais ar serumais niekaip neišgausi“, – sako ji.

Kitos procedūros, tokios kaip lūpų putlinimas, veido kontūravimas ar pakėlimas ir pan. – individualus dalykas. Tam būtina patyrusio specialisto, turinčio atitinkamą licenciją, konsultacija, kurios metu jis ne tik pasakys, ar būtina apskritai gražintis, bet ir nustatys, kokių rezultatų galima pasiekti ir kokios yra saugios procedūrų ar operacijų ribos.

„Šiuo metu, kai įvairios injekcijos ir plastinės operacijos Lietuvoje jau seniai nebėra tabu, labai svarbu suprasti, kur yra neperžengiama riba, – apibendrina dr. K. Venslauskaitė. – Daugelis žmonių puoselėja grožį biorevitalizacijos būdu, leidžiasi botulino injekcijas, pasiputlina lūpas, susitvarko veido kontūrą ir atlieka kitas procedūras. Tik jei tai padaryta profesionaliai, dažniausiai niekas nepastebi, nes atrodo, kad žmogus pailsėjo, šiek tiek numetė svorio ir pan. O juk siekiant grožio taip ir turėtų būti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)