– Rudenį daugelis pastebi paaštrėjusią plaukų slinkimo problemą. Kodėl taip nutinka?

– Iš tiesų, mūsų plaukai per gyvenimą eina tam tikrais ciklais. Pirmiausia, plaukas būna augimo fazėje, kuri gali trukti net 6-8 metus, po to pereina į ramybės fazę, kuri trunka keletą metų, o galop – kritimo fazę. Rudenį daugiau plaukų pereina į kritimo fazę, dėl to ima gausiau kristi ir kaltinti dėl to rudens nereikėtų.

Vis dėlto, jei kiekvieną rudenį pastebime gausų plaukų slinkimą, reikia užduoti sau klausimą, kaip elgėmės vasarą? Ar dėvėjome galvos apdangalą, ar saugojome plaukus nuo saulės spindulių? Saulė daro didelę žalą ir nieko keisto, kad po kelių mėnesių galime pastebėti ganėtinai intensyvų plaukų slinkimą.

Sakykime, kad rudenį plaukai labiau slenka dėl saulės pažaidos po vasaros, o pavasarį – dėl to, kad keičiasi mūsų mityba, pritrūksta vitaminų ir mikroelementų.

– Koks jūsų požiūris į vitaminų vartojimą?

– Priklauso nuo mitybos. Jei mityba nepilnavertė arba žmogus turi tokių ligų kaip mažakraujystė, papildai, pavyzdžiui, geležis gali būti išsigelbėjimas, o šios medžiagos trūkumas – priežastis, dėl ko slenka plaukai.

Moterims visada rekomenduojama vartoti vitaminus A, D, E, Omega-3 riebalų rūgštis. Šie vitaminai ir šiaip yra naudingi mūsų grožiui, odai, plaukams, pasitarnauja senėjimo prevencijai.

– Ar esate iš savo pacientų girdėjusi, jog „plaukai taip gausiai slenka, kad tuoj liksiu plika“? Ar tokia galimybė, vis dėlto, yra?

– Taip. Jei plaukai slenka tik vieną mėnesį, labai sunerimti nevertėtų. Tačiau jei pastebime gausų, beveik pusmetį trunkantį plaukų slinkimą, būtina apsilankyti pas gydytoją trichologą. Su vienomis plaukų ligomis galime greitai susitvarkyti, su kitomis teks vargti visą gyvenimą. Vieno recepto, kokį tyrimą pasidaryti ar kokią priemonę naudoti, deja, nėra, tai individualu.

Plaukų slinkimas

– Kada plaukų slinkimą, deja, jau galime vadinti plikimu?

– Plikimas labiau būdingas vyrams, slinkimas – moterims. Nors, turiu paminėti, plaukų slinkimas gali privesti ir prie plikimo. Plaukų slinkimas gali būti ne tik natūrali plauko kaita, bet tuo pačiu ir galvos odos ligos išraiška.

– Tarkime, ranka perbraukiame per plaukus ir delne lieka plaukų. Reikia sunerimti ar ne?

– Priklauso nuo kiekio ir ar plaukai prieš tai buvo iššukuoti, išplauti. Jei lieka 8-10 plaukų ir taip – kiekvienąsyk perbraukus per sruogą, tuomet tikrai reikėtų sunerimti.

– O kiek per dieną iškritusių plaukų yra laikytina norma?

– Apie 100 plaukų, tačiau įvairūs moksliniai tyrimai nurodo, kad gali būti ir šiek tiek daugiau. Kuo plaukai ilgesni ir kuo tamsesni, tuo jie labiau pastebimi. Tamsaus plauko savininkai dažniau pergyvena dėl plaukų slinkimo. Šviesų, trumpą plauką vonioje pastebėti gan sunku. Gydytojai trichologai turi gerai išvystytą akį, todėl gali lengvai pasakyti, ar slinkimas normalus, ar padidėjęs.

– Sunku pasakyti, 100 plaukų ar 200 mūsų šukose, kiekvieno juk neskaičiuosi.

– Jei šukuojame plaukus kasdien, reikia išvalyti šepetį, kad jame nebūtų vakar dienos plaukų. Taip bus lengviau vertinti. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad jei kelias dienas neplovėme galvos, vaikščiojome susirišę plaukus į kuodą, akivaizdu, po tokio laiko plaunant galvą ar šukuojant, matysime daug daugiau plaukų nei matytume plaudami galvą kasdien.

Taip pat reikėtų nepamiršti elementarių šukavimosi taisyklių – šukuojame ne nuo šaknų ar vidurio plaukų, o nuo galiukų, švelniai. Nešukuojame šlapių ar labai susivėlusių plaukų, nes galime juos pažeisti ar net nulaužti. Ypač dažnai tai nutinka toms moterims, kurios peroksidu šviesina plaukus. Šviesintas plaukas trapus ir nelankstus, jį lengva pažeisti.

Rasa A. Vankevičiūtė

– Bet juk yra sukurta specialių šepečių šlapiems plaukams. Kaip vertinate?

– Bet kuriuo atveju, šukuoti šlapių plaukų nepatartina, jie turi būti pradžiuvę bent 50-60 proc., taip pat reikėtų naudoti specialų aliejuką ar priemonę, sumažinančią vėlimąsi ir apsaugančią nuo karščio. Dažniausiai šlapiems plaukams skirtos šukos yra retesnės, šereliai lankstesni, bet piktnaudžiauti tikrai nereikėtų.

– Kokių priemonių reikėtų imtis, norint suvaldyti plaukų slinkimą?

– Jei tai sezoninis plaukų slinkimas, galima naudoti maisto papildus, specialius serumus skalpui nuo plaukų slinkimo – jie skirti prevencijai. Įvairūs šampūnai per trumpą laiką būna ant mūsų galvos odos, kad galėtų praeiti odos barjerą ir įnešti naudingas medžiagas į plauko šaknį.

Jei, vis dėlto, tai ne paprastas slinkimas, o liga – teks imtis rimtesnio gydymo ir priežiūros.

– Moterys neretai pasidaro sau meškos paslaugą su įvairiomis priemonėmis, kurios plauką veikia karščiu, pavyzdžiui, tiesintuvu, džiovintuvu.

– Galėtų labiau suklaidinti. Nes jei plaukas išdžiuvęs, pažeistas, mažiau lankstus, galime lengvai jį nulaužti. Šukose ir šepetyje matysime daug nulūžusių plaukų ir galvosime, kad tai plaukų slinkimas.

Tiesioginės įtakos džiovintuvai neturi. Kartais klientėms net rekomenduoju jį naudoti – geriau išdžiovinti, nei eiti miegoti šlapia galva. Šlapi plaukai trinasi į pagalvę, galvos oda šyla, yra nuolatinė besikaupianti drėgmė. Tai irgi nėra gerai. Pasirinkus gerą plaukų džiovintuvą ir taisyklingai juos džiovinant, plaukams ne tik nepakenksime, bet ir padėsime.

– Esu girdėjusi, kad stipriai rišant plaukus, galima paskatinti plaukų slinkimą.

– Taip, tai viena iš plaukų slinkimo tipų – trakcinė alopecija. Europoje anksčiau nebuvo populiari, labiau Afrikoje, kur dažnai pinamos kasytės. Plaukai nuo didelio įtempimo tikrai slenka. Stipriai suveržiant plaukus jie retėja, yra po truputį raunami, kol galiausiai pilnai išraunami ir plaukų šaknys ima nykti.

Nenaudokite plaukų gumyčių iš gumos, tokių, kuriose yra metalo, nenaudokite ir tų naujoviškų gumyčių, kurios atrodo kaip telefono laidas. Dabar populiarėja šilkinės plaukų gumytės – tai geras variantas. Plaukus riškite skirtingose vietose, skirtingame aukštyje.

Daugiau atsakymų į klausimus gydytoja trichologė pateikė naujausioje „Stiliaus DNR“ laidoje.


Stiliaus DNR su Rasa A. Vankevičiūte

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)