Mitas: Krūtų operacijos – tik tuščia holivudinė siekiamybė.

Statusas: Paneigta.

Paaiškinimas: Verta paminėti, kad krūtų operacija nėra laikomas tik jų didinimas implantais. Pas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistus pacientės atvyksta dėl skirtingų priežasčių. Vienos atvyksta dėl krūtų didinimo, pageidauja didesnių, išraiškingesnių krūtų, nes jaučia kompleksą dėl mažos krūtinės. Kitos kreipiasi dėl krūtų korekcijos po gimdymo. Dažnai tokių moterų krūtys būna daugiau ar mažiau nukarusios po maitinimo, todėl joms atliekamas krūtų pakėlimas su krūtų implantais arba be jų.

Trečia kategorija besikreipiančiųjų krūtis nori sumažinti, nes didelis jų svoris apsunkina kasdienį gyvenimą ir blogina savijautą: atsiranda chroniški kaklo, nugaros pečių juostos skausmai, nepatogumų perkant ir vilkint drabužius, sportuojant. Be to, nemalonus odos šutimas bei žaizdos, sukeliančios daug fizinio diskomforto.

Taip pat kreipiasi moterys, kurias vargina asimetriškos krūtys bei neestetiškas jų vaizdas. Viena sudėtingiausių situacijų – kai yra pašalinta viena ar abi krūtys po onkologinės ligos – ir moterys nori jas atkurti. Moterims, kurios atvyksta dėl krūtų rekonstrukcijos po onkologinės ligos, yra taikomos valstybės kompensuojamos operacijos. Taigi, krūtų operacijos pasaulyje populiarios ne tik dėl grožio.

Pagal PSO (Pasaulinė sveikatos organizacija), sveikatos apibrėžimas skamba taip: „sveikata – tai fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, o ne tik ligos ar negalios nebuvimas“. Taigi, jei moteris, turinti mažą, didelę, nukarusią krūtinę ar dėl ligos pašalintas krūtis, jaučiasi nepilnavertė, negali gyventi kokybiško asmeninio gyvenimo, remiantis PSO apibrėžimu, tokia moteris gali susidurti ir su psichologiniais sunkumais.

Krūtys, krūtų operacija

Rezultatas:

Kaip minėta, krūtų korekcijos operacijoms moterys ryžtasi dėl įvairių priežasčių, tam tikrais atvejais moterys jaučia didesnį ar mažesnį emocinį stresą, kuris atsiskleidžia kitose srityse: psichologiškai blogai besijaučiantis žmogus dažniau būna prastos nuotaikos, patiria daugiau streso, negatyvias emocijas išlieja šeimos ar draugų rate.

Tyrimų duomenimis, pacientėms po krūtų korekcijos ar rekonstrukcijos pagerėja psichosocialinė, seksualinė ir fizinė gerovė, atlikus krūtų mažinimo operaciją sumažėja skausmo ir diskomforto jausmas, pagerėja laikysena.

Pastaba:

Kiekvienas atvejis – unikalus, kaip ir kiekviena moteris yra unikali, todėl prieš ryžtantis krūtų korekcijai reikia nusiteikti, kad laukia ilgas informacijos paieškų ir atsakingo apsisprendimo procesas. Tiek krūtų didinimo, tiek mažinimo ar pakėlimo operacijos gali padėti tik tuomet, kai moteris yra visiškai įsitikinusi, kad jai to reikia ir krūtų korekcija tikrai pagerins gyvenimo kokybę. Operacijai moteris turėtų ryžtis pati, neverčiama vyro (pasitaiko atvejų, kai moteris savimi patenkinta, bet operacijai ryžtasi, nes jos kūnu yra nepatenkintas vyras).

Nerekomenduojama atlikti operacijos, jei siekiama susirasti partnerį, geresnį darbą ar pan. Taip pat itin svarbu išsirinkti tinkamą specialistą, su kuriuo privalu turėti ne vieną konsultaciją prieš ir po operacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)