Žinia, kad plaukai nusilpę, jokiu būdu nėra nei galutinis, nei neatšaukiamas verdiktas, todėl, užuot panikavus, derėtų imtis priemonių, padėsiančių plaukams sustiprėti. Štai keli plaukų sveikatos testai ir keletas jų priežiūros patarimų.

1. Folikulo testas

Norinti išsiaiškinti, ar plaukai sveiki ir ar jų slinkimas susijęs su rimtomis problemomis, pirmiausia reikėtų patikrinti šaknis.

• Išsiraukite vieną plauką. Rauti reikia plauką suėmus kuo arčiau odos, nes tiktai taip pavyks išrauti ir šaknis.

• Dabar apžiūrėkite folikulą (plauko maišelį). Sveiko plauko šaknis yra svogūno formos. Jei plauko gale esantis sustorėjimas labai nežymus arba atrodo, kad folikulo išvis nėra, vadinasi, plaukai nusilpę ir jais būtina pasirūpinti.

2. Skendimo testas

Tai būdas patikrinti plauko akytumą. Sveiki plaukai yra ganėtinai vientisi, o pažeisti – akyti, todėl gana greitai sugeria vandenį.

• Išsiraukite kelis palaukus iš skirtingų galvos vietų: viršutinės, užpakalinės ir šoninių sričių.

• Sumeskite plaukus į stiklinę su vandeniu. Jei plaukai visiškai sveiki, jie plūduriuos paviršiuje, jei jie vidutiniškai sveiki, šiek tiek grims, o jei gerokai pažeisti – nugrims iki stiklinės dugno.

Plaukai

3. Tempimo testas

Šiuo testu tikrinamas plaukų elastingumas.

• Išsiraukite vieną plauką.

• Atsargiai jį patempkite suėmę už abiejų galų. Jei plaukas išsitempia ir paleistas sugrįžta iki pirminio ilgio, vadinasi, jis sveikas. Jei plaukas tuojau pat nutrūksta, reiškia jis geroka nusilpęs.

4. Akytumo testas

Šis testas padės nustatyti plauko kutikulės (paviršinio sluoksnio) būklę – sužinoti, ar ji nepažeista.

• Suspauskite plauką pirštais.

• Traukite plauką pro pirštus nuo galiuko iki šaknies. Jei pirštais jaučiate nelygumus, vadinasi, plaukas pažeistas, o jei jis be vargo praslysta, reiškia yra sveikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)