Vis dar saugantis koronaviruso ir nuo galimo užkrato saugant kitus, kaukės tapo mūsų dienos dalimi. Jau įprasta matyti jomis prisidengusius praeivius, o tie, kurie darbe bendrauja su klientais, turi kaukę nešioti visą darbo dieną. Kaip tai atsiliepia mūsų odai?

Kosmetologė Sigutė Dumbliauskaitė-Poškienė paaiškino, kokias odos reakcijas sukelia nuolatinis kaukės dėvėjimas.

„Atnaujinus reikalavimą dėvėti apsaugines kaukes, padaugėjo nusiskundimų tiek iš klientų, tiek iš mano asmeninės aplinkos. Žmonės skundžiasi įvairiomis odos problemomis – nuo suaktyvėjusių bėrimų, pasunkėjusios aknės formos iki dermatito ir neaiškių bėrimų tose srityse, kur oda liečiasi su kauke.

Terpė po kauke yra ideali bakterijų veisykla. Šilta, drėgna, maža oro cirkuliacija, tad ir suaktyvėja bėrimai. Taip pat nuolatinis kaukės trynimasis į odą įtakoja uždegiminių darinių formavimąsi. Nepakeitus įpročių ir nesilaikant higienos, odos būklė gali tapti labai prasta“, – perspėjo kosmetologė.

Odos problemos dėl kaukės dėvėjimo

Kokią kaukę rinktis?

Instagrame populiarios veido odos ekspertės į joms siunčiamus klausimus ne kartą atsakė: „Nepamirškite gerti vandenį!“

Ir iš tiesų, vandens gėrimas yra vienas svarbiausių veiksnių, siekiant užtikrinti tinkamą odos drėkinimą ir kovoti su akne, rašoma portale „Healthline“. Reguliarus vandens gėrimas garantuoja odos drėgmę, tada ir išoriniai veiksniai ne tiek trukdo.

„Iš kokios medžiagos turi būti kaukė?“ – kitas populiarus šių dienų klausimas. S. Dumbliauskaitė-Poškienė atsakė, kad nuo kaukės audinio, žinoma, daug kas priklauso, tačiau tai nėra pirminė bėrimų priežastis.

„Kuo laisviau cirkuliuoja oras, tuo lengviau jaučiasi oda, tačiau sumažėja tiesioginė kaukės paskirtis – apsauga. Taigi, kaukes reikėtų rinktis pagal darbo ir apsaugos reikalavimus.

Kitas dalykas, jeigu yra odos sudirgimų, dermatitų. Medicininėse kaukėse yra daug cheminių medžiagų tokių kaip formaldehidas. Jos gali sukelti alergines reakcijas, dermatitus. Tokiu atveju, ir jei yra galimybė, geriau naudoti daugkartines kaukes“, – išskyrė ji.

Valymas būtinas ir dieną

Pirmas ir svarbiausias dalykas, pasak specialistės, higiena. Kaukės turi būti dažnai keičiamos, jei yra vienkartinės, o daugkartinės kaukės turi būti kasdien skalbiamos su jautriai odai skirtais skalbikliais be kvapiklių ir lyginamos.

„Švarios turi būti padedamos į užsegamus maišelius iki kito jų dėvėjimo. Dėvint stengtis neliesti vidinės kaukės pusės, taip pat neliesti veido nešvariomis rankomis.

Jei kaukė turi būti dėvima visą dieną, per pertraukėles reiktų odą persivalyti miceliniu vandeniu, tada nealkoholiniu toniku su antiseptinėmis savybėmis ir atgaivinti purškiamu terminiu vandeniu. Tiesiog atšviežinti odą, nuvalyti susikaupusius nešvarumus. Ir būtinai pasitepti neriebiu drėkikliu, kuris bus kaip apsauginis barjeras tarp kaukės ir odos.

Svarbu prisiminti, kad dėvint kaukes dėl šilumos kremuose esančios veikliosios medžiagos turės gilesnį ir aktyvesnį patekimą į odą. Todėl dienos metu reikėtų vengti priemonių su aktyviais, agresyviais ingredientais, pvz., retinolio preparatų, rūgštinių priemonių, priemonių su vitaminu C. Šias priemones geriau palikti naktiniam naudojimui, o dienai užtenka lengvo drėkiklio“, – patarė kosmetologė.

Amžinas klausimas: kaip su makiažu

Jeigu jau turite darbo metu dėvėti kaukę, veikiausiai, dirbate prie žmonių. Žmonių, prie kurių įprastomis aplinkybėmis pasirodytumėte pasidažiusi. O kaip dabar? Gal kaip tame juokingame vaizdelyje, kur prieš išeidama į darbą postkarantininė moteris pasidaro makiažą tik iki nosies?

„Sunkus klausimas makiažo fanėms. Iš tiesų, jei kaukė užsidedama tik užeinant į parduotuvę ar įstaigą, dažytis, žinoma, galima. Makiažo priemonės turėtų būti lengvesnio pagrindo, be silikono, galbūt užtektų BB ar CC kremo.

Bet jei kaukė turi būti dėvima visą darbo dieną, aš rekomenduočiau išvis nenaudoti makiažo priemonių. Ar bent jau patekus į patalpą, kurioje reikės išbūti visą dieną, nusivalyti odą ir pasitepti lengvu drėkikliu“, – rekomendavo S. Dumbliauskaitė-Poškienė.

Naujas gyvenimo būdas – nauja rutina

Kaip apskritai šiuo laikotarpiu turėtų keistis mūsų odos priežiūros rutina? Galbūt reikėtų mažiau dažytis ar dažniau atlikti kurias nors kosmetologines procedūras? 7 iš 10 lietuvių nurodė per karantiną nesidažiusios, o jam pasibaigus irgi dažniau renkamasis natūralumas. Taip pat, kaip rodo apklausos, moterys šį rudenį labiau orientuojasi į odos higieną ir jos priežiūros priemones.

Žinoma dermatologė, buvusi žurnalo „Allure“ redaktorė Laurel Naversen Geraghty nurodo per mėnesį išleidžianti apie 42 eurus. Svarbiausia jos naudojama priemonė – drėkiklis su apsauga nuo saulės, taip pat aknę gydantis gelis ir haliurono pripildytas serumas nakčiai.

„Galiu naudoti prabangų odos valiklį už 65 eurus arba galiu naudoti valiklį už eurą – pavyzdžiui, muilą su odą minkštinančiais elementais – ir mano odai tai nesudaro didelio skirtumo. Nes svarbiausia, kad ji būtų švari“, – teigė L. Naversen Geraghty.

S. Dumbliauskaitė-Poškienė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kai reikia dėvėti kaukes, reikėtų labiau rūpintis pačia odos švara.

„Namuose svarbu nepamiršti kartą per savaitę pagal odos storį ir problemą tinkamo šveitiklio, po jo pakaitaliojant naudoti antiseptines kaukes (su arbatmedžio, manuka eteriniais aliejais), valomąsias kaukes (molio, negyvosios jūros dumblo) ir drėkinamąsias kaukes. Svarbu subalansuota ir švari oda, ir kasdienė atidi priežiūra.

Kosmetologiame kabinete reikėtų pasikonsultuoti su specialiste, galbūt atlikti mechaninį odos valymą, nes dažnai giluminiai skausmingi spuogai atsiranda iš vidinių inkštirų, kurių pati oda, deja, pašalinti negali. Kiekvienas atvejis ir oda yra labai unikalūs, todėl geriausia pasitarti su kosmetologe, kuria pasitikite“, – patarė specialistė.

Kaukės
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)