Kokių veido odos pasekmių sukelia kaukės dėvėjimas, kaip pasirūpinti savo oda ir spręsti esamas problemas, pasakoja gydytojos Malvina Baikštienė ir Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė.

Kokių problemų gali sukelti ilgalaikis veido kaukės dėvėjimas?

„Maskne – šiuo metu labiausiai paplitusi aknės rūšis, kuri atsiranda nuo ilgalaikio kaukės dėvėjimo ir jos lietimosi su oda. Veidą išberia tose vietose, kur kaukė tiesiogiai liečiasi su oda, tačiau bėrimas gali išplisti ir už kaukės dėvėjimo ribų“, – prieš keletą dienų platintame pranešime spaudai paaiškina U. Jarilinaitė-Grinaveckė, „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė.

Kaukės gali pabloginti jau esančias odos problemas arba sukelti naujų, nes dėl pro nosį ir burną iškvepiamo oro po kauke kaupiasi drėgmė. „Karšta, drėgna, prakaituota oda – puiki bakterijų dauginimosi terpė, dėl kurios didėjant sebumo gamybai ir užsikemša poros“, – paaiškina gydytoja.

Jai talkina ir gyd. Malvina Baikštienė, Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė, teigdama, kad kaukės dėvėjimas iš tiesų turi tiesioginę sąsają su staiga paūmėjusiomis veido odos problemomis.

„Visų pirma, dėl pastovios trinties ir okliuzijos, sudirgimas ir kitos odos problemos gali atsirasti net ir sveikoje odoje, todėl, kad dėvint kaukę sumažėja jos aprūpinimas deguonimi, uždengta veido dalis šunta. Dėl šių priežasčių ilgainiui pažeidžiamas odos barjeras, ji tampa jautresnė, pradeda rausti, šerpetoti, praranda drėgmę, gali atsirasti spuogelių, paūmėti jau turimos odos ligos, pvz. aknė, rožinė, perioralinis dermatitas ar atopinė egzema.

Drėgna aplinka ir higienos stoka (vienkartinės kaukės dėvimos kelias dienas, neplaunamos daugkartinės kaukės) yra puiki terpė daugintis bakterijoms, todėl padaugėja folikulito (plauko uždegimo) atvejų, ypač vyrams barzdos srityje. Taip pat galimos ir alerginės reakcijos į kaukės sudedamąsias dalis (pvz. klijus, metalus ir pan.)“, – sako gyd. M. Baikštienė.

Gyd. Malvina Baikštienė

Kaip pagelbėti sudirgusiai, raustančiai, bėrimų kamuojamai veido odai?

Anot M. Baikštienės, norint išvengti odos problemų, reikia tinkamai prižiūrėti veido odą. Svarbiausia užduotis yra drėkinti odą prieš užsidedant kaukę ir po jos nuėmimo, tam pasitelkiant drėkinančius veido kremus ir serumus. Vakare būtina veidą plauti švelniu prausikliu (jokiais būdais ne muilu!), rekomenduojama dažniau palepinti veido odą raminančiomis, drėkinančiomis kaukėmis, vengti stiprių rūgščių ar priemonių su odą dar labiau sausinančiu alkoholiu.

Atsiradusius bėrimus galima patepti drėkinančiu kremu, kurio sudėtyje yra cinko, uždėti raminančią kaukę su alaviju, tačiau jei būklė nepagerėja per kelias dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą dėl gydymo vaistais.

Jūsų oda itin jautri? U. Jarilinaitė-Grinaveckė rekomenduoja rinktis natūralią, hipoalerginę veido odos priežiūros kosmetiką su natūraliu terminiu vandeniu. „Terminė kosmetika ne tik padeda gydyti probleminę odą, bet ir yra naudinga prižiūrint sveiką odą, nepriklausomai nuo jos tipo. Esant odos paraudimui, pleiskanojimui ir niežėjimui pojūčius gali sumažinti raminamasis kremas su cinku, variu, hialuronu ir pantenoliu“, – pataria gydytoja dermatovenerologė.

Abi gydytojos rekomenduoja atsisakyti maskuojamųjų makiažo pagrindų, nes po kauke besikaupianti drėgmė gali paskatinti spartesnę riebalų gamybą, kimšti poras. O kai kimšis poros – formuosis ir nepageidaujami inkštirai. Jei be makiažo pagrindo iš namų nekeliate kojos, rinkitės lengvesnės tekstūros BB kremus.

Kaukė

Kokią kaukę pasirinkti – vienkartinę medicininę ar daugkartinio naudojimo, tačiau iš odai švelnesnių medžiagų?

Gyd. M. Baikštienė rekomenduoja rinktis daugkartinio naudojimo kaukę, tačiau pabrėžia, kad labai svarbu atsižvelgti į jos sudėtį. Sudėtis turi būti kuo natūralesnė, pvz. pagaminta iš medvilnės ar lino, švelnaus prie kūno, nedirginančio pluošto. Turint alergišką ir jautrią odą reikėtų vengti kaukių, kurių sudėtyje yra vilnos.

U. Jarilinaitė-Grinaveckė, savo ruožtu, ragina stebėti, ar turima veido kaukė nedirgina veido odos, ar nėra pernelyg prisispaudusi.

„Daugkartinės kaukės turėtų būti reguliariai plaunamos aukštoje temperatūroje, kad žūtų mikrobai ir būtų pašalinti nešvarumai. Vienkartinės kaukės turi būti naudojamos iki kelių valandų – kol sudrėksta. Nesilaikant šių rekomendacijų, susidaro palankios sąlygos daugintis mikrobams, o tai sukelia odos problemų, ypač pūlingą bėrimą“, – sako gyd. U. Jarilinaitė-Grinaveckė ir primena, kad kaukės pandemijos metu tam tikrose vietose yra privalomos, o išberta veido oda nėra priežastis jų nedėvėti.

Gyd. Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)