Mitas: veido prausiklis privalo tobulai nuplauti makiažą

Statusas: paneigta

Istoriniai šaltiniai teigia, jog, pvz., Ispanijos karalienė Izabelė Kastilietė (XV a. pabaiga) yra prisipažinusi, jog per visą savo gyvenimą prausėsi tik du kartus – gimimo ir vestuvių dieną. Sekti šiuo pavyzdžiu tikrai nederėtų, tačiau prisiminti, jog požiūris „kuo daugiau – tuo geriau’’ veido plovimo atžvilgiu nėra teisingas. Jūsų tikslas turėtų būtų ne tik užtikrinti tobulą veido odos švarą, tačiau tai atlikti kaip įmanoma labiau saugant odos apsauginį lipidų sluoksnį, kurio pažeidimas gali lemti ne tik odos išsausėjimą, paraudimą, tačiau ir spuogų atsiradimą.

Taigi pasidalinsiu keliais patarimais, kokios yra teisingos veido ir kūno odos plovimo taisyklės būtent kosmetikos priemonių, skirtų užtikrinti odos švarą, atžvilgiu. Kuriame šiuos produktus ir žinome, kokios yra tikrosios prausiklio sudėtinių dalių funkcijos ir galios.

Kuriant veido prausiklius ieškoma atrasti aktyvių komponentų kombinacijas, kurios galėtų užtikrinti efektyvų įvairių nešvarumų, prakaito, sebumo ir aliejų šalinimą nuo odos. Taigi pirminis produkto tikslas – plovimas, bet ne odos puoselėjimas, nors idealiu atveju prausiklis turėtų veikti nedirgindamas, nesausindamas ir nepažeisdamas odos, suteikti drėgmės pojūtį ir paruošti odą kitoms priemonėms.

Šiuolaikinės technologijos ir įvairių naujų švelnių komponentų kūrimas leidžia prausiklius naudoti ir makiažui valyti. Tačiau dažnai reguliariai naudojamas švelnus veido prausiklis nepadeda nuvalyti atsparaus vandeniui, ilgalaikio makiažo ar fizinių UV filtrų (priemonių su cinko oksidu ir titano dioksidu). Dėl šios priežasties rinkoje gausu klaidinančių moterų vertinimų – prausikliai, kurie sunkiai iš pirmo karto nuvalo makiažą ir neužtikrina tobulos švaros, „nuteisiami“ kaip neatliekantys savo funkcijos.

Tačiau tie, kurie turbo greičiu iš pirmo karto nuplauna makiažą, taip pat netrunka sulaukti blogų atsiliepimų, nes pastarieji itin sausina. Taigi visa laimė, kad rinkoje nuolat atsiranda produktų su užrašu NAUJIENA – vartotojos vis bando ir bando... tačiau kartais visa paslaptis slypi ne bandymuose, o tiesiog neteisinguose veido plovimo įpročiuose.

Justė Pinkevičienė, asmeninio archyvo nuotr.

Renkantis valomąsias veido priežiūros priemones rekomenduojama:

1. Sausiaodėms. Vanduo irgi plauna. Sausos odos savininkams arba tiems, kurių oda jiems nekelia problemų. Jeigu naktį nesiskundžiate dideliu prakaitavimu, reguliariai keičiate patalynės užvalkalą, o iš vakaro pasirūpinate tobula veido odos švara, ryte veido odą pamėginkite plauti tik vėsiu vandeniu. Jokių papildomų ploviklių nenaudokite. Po nakties nuplauti veidą, prieš tepant kitas odą puoselėjančias kosmetikos priemones būtina, tačiau jeigu nesiskundžiate odos bėrimais ar kitomis specifinėmis ir išskirtinės priežiūros reikalaujančioms odos problemomis – jums visiškai turėtų pakakti tiesiog vandens.

Drungnas vanduo yra tinkamas nuplauti vandenyje tirpius ir per naktį susikaupusius nešvarumus ir išsaugoti ant odos natūraliai esantį apsauginių aliejų sluoksnį, kuris ypač reikalingas sausą odą turintiems žmonėms. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad vanduo nėra pajėgus pašalinti perteklinio sebumo ar jame ištirpusių nešvarumų, taigi norint vadovautis patarimu rytais veidą plauti tik vandeniu, būtina tinkamai įvertinti savo odos būklę kiekvieną rytą (ar pastaroji per naktį nėra per daug susiriebalavusi), esant poreikiui, pasikonsultuoti su jūsų odą įvertinusiu specialistu. Tuo tarpu vakarais, jei veidas nebuvo papuoštas dekoratyvine kosmetika, rinkitės itin švelnias veido prausimo priemones.

2. Mėgstančioms makiažą. Jeigu puošiatės dekoratyvine kosmetika jos netaupydamos, geriau rinkitės šiuo metu populiarėjantį odos prausimo metodą, atkeliavusį iš Korėjos, kurį galėtume pavadinti dvigubu, bet švelniu valymu. Taigi pirmiausia nuvalomas makiažas, dažniausiai aliejinės konsistencijos valikliu (nemėgstančioms aliejinės konsistencijos – micelinis vanduo gali tapti puikia alternatyva), kadangi pastarieji geriau padeda nuvalyti visų tipų makiažą ir UV filtrus. Toliau seka įprastinis odos prausiklis perteklinio sebumo, nešvarumų ir makiažo likučiams nuvalyti.

Toks valymo būdas padeda geriau nuvalyti ilgalaikį, sunkiai nusivalantį makiažą, UV filtrus ir įvairius nešvarumus nuo odos ir taip paruošti odą kitoms priemonėms. Taip švara užtikrinama saugant odos apsauginį sluoksnį, nes naudojamos tik tikslinės dviejų skirtingų formulių kosmetikos priemonės.

Galima rinktis ir švelnų, odą tausojantį vieną prausiklį, tačiau svarbu po pirmo karto juo nenusivilti. Tokio tipo prausiklio sudėtyje vyrauja kur kas švelnesnės plaunamosios priemonės, kurios siekia to idealaus varianto – plauti tausojant odą. Su tokiu prausikliu galima plauti veido odą du kartus iš eilės, kad tikrai būtų pašalinti visi ant veido susikaupę nešvarumai ir makiažo likučiai, jei neužtenka vieno plovimo. Geriau naudoti švelnesnes priemones kelis kartus, nei aršią veido valymo priemonę, kuri gali pažeisti viršutinį odos sluoksnį ir taip prisidėti prie apsauginio odos barjero pažeidimo ir odos sausėjimo ar uždegiminių reakcijų.

3. Odai su nepageidaujamais svečiais (spuogais). Šios odos būklės savininkai mūsų kosmetikos gamintojų nuolat prašo itin aktyvių prausiklių. Dažnai juos apibūdina „kad viską nušveistų, kaip turi būti“. Tačiau tiesa yra ta, kad šiai odos būklei skirti prausikliai turėtų būti bene švelniausiai iš visų prausiklių. Teisingai įvertinus tikrąją spuogų atsiradimo kilmę ir jei dermatologas nepaskyrė specifinio odos puoselėjimo plano, rekomenduojama rinktis itin švelnius prausiklius, kurie nedirgintų ir taip dėl spuogų formavimosi išjautrėjusią odą. Veido odos šveitimą atlikti tik su šveitikliais, kurie sudėtyje neturi aštrių šveičiamųjų dalelių.

Svarbu! Turėkite omenyje, kad dekoratyvinės kosmetikos kūrėjai taip pat nesnaudžia ir kuria priemones, kurios geriau išsilaiko ant odos ir sunkiau nusivalo. Taigi jeigu mėgstate makiažą, vis tik rekomenduojame geriau rinktis švelnesnes plovimo priemones ir priprasti prie pailgėjusio veido prausimosi proceso, bet ne bandyti atrasti vieno agresyviai ir būtinai iš pirmo karto nuvalančio prausiklio.

Shutterstock nuotr.

Renkantis kosmetikos priemones, skirtas plauti veidą:

1. Veido prausimui rinkitės priemones, kurios tinka Jūsų odos tipui

2. Rinkitės nedirginančius, švelnius, nealergizuojančius valomuosius produktus

3. Pasidomėkite Jūsų odos tipui tinkančiais aktyviais komponentais

4. Rinkitės odos valymo rutiną pagal gyvenimo būdą ir aplinką, kurioje gyvenate, bei odos tipą

5. Nevalykite odos per daug – ją valykite švelniai, nenaudokite per dažnai šveitiklių

6. Po odos valymo procedūros tęskite savo odos priežiūros rutiną priklausomai nuo paros laiko, pasirinkdami tinkamas priemones, kad oda būtų apsaugota nuo aplinkos veiksnių ir sudrėkinta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)