Vokų plastinė operacija – ypač populiari procedūra Lietuvoje, atliekama ne tik estetiniais, bet ir regos korekcijos sumetimais. Papasakokite, kokiu atveju reikėtų gultis ant operacinio stalo?

– Labai teisingai išskyrėte priežastis, skatinančias pacientus pasiryžti vokų plastinei operacijai – tai ir gydomasis aspektas, ir estetinis poreikis. Reikiamybė gydomuoju aspektu atsiranda tada, kai susidaręs vokų odos perteklius pradeda riboti matymo lauką, ir pacientai neretai skundžiasi turintys „užversti galvą, kad matytų kelią“. Tai – dažniausiai vyresnio amžiaus, šeštąją dešimtį įpusėjusių žmonių problema. Jaunesnių asmenų problema įprastai susijusi su vokų sunkumo pojūčiu, tarsi vokai būtų švininiai, dėl to jaučiama nuolatinė primerktų akių būsena. Šis simptomas sustiprėja po dienos ir vakare dažniausiai vargina daug labiau.

Estetiniais sumetimais vokų plastinės operacijos atliekamos tada, kai pacientų ima netenkinti bėgant metams atsirandantis vokų odos perteklius, moterims tampa sudėtingiau pasidaryti makiažą. Bet kuriuo atveju tikrąjį operacijos poreikį turi įvertinti šioje srityje besispecializuojantis gydytojas.

– Iš pradžių išsiaiškinkime, dėl kokios priežasties vokai „užkrenta“ ant akių ir ar yra natūralių būdų to išvengti?

– Vokai „užkrenta“ ant akių dėl natūralaus senėjimo proceso. Senstant akies zonai, atsiranda odos perteklius, laisvėja akies zonos audinių raiščiai, akiduobę supantys raumenys praranda stangrumą. Be kita ko, keičiasi kaulinė struktūra, t. y. akiduobė didėja dėl pamažu „tirpstančių“ kaulinių struktūrų.

Vykstant šiam procesui atsiranda pavargusių akių vaizdas, vokai praranda stangrumą ir ankstesnę poziciją, perteklinė oda pradeda dengti blakstienas, gali atsirasti riebalinių maišelių. Šių procesų intensyvumas priklauso nuo genetikos ir gyvenimo būdo, tad vienintelis būdas jų išvengti yra laikytis sveiko gyvenimo būdo, tinkamo poilsio bei miego režimo ir, žinoma, pozityvios nuotaikos.

– Kokio amžiaus pacientai dažniausiai ryžtasi vokų plastinei operacijai? Ir, žiūrint iš statistinės pusės, ar daugiau vyrų, ar moterų?

– Vokų plastinė operacija populiari tarp dviejų grupių pacientų: tai yra tie, kurie suskumba panaikinti pirmuosius pasirodžiusius senėjimo požymius, ir tie, kurie jau kenčia nuo regos sutrikimų. Pirmajai grupei dažniausiai priklauso 35–50 metų amžiaus pacientai, o antrajai – pacientai nuo 65 metų amžiaus. Statistiškai daugiau moterų ryžtasi šiai operacijai, kaip ir visoms kitoms plastinėms operacijoms. Jos sudaro net 85 proc. ir daugiau visų vokų plastinei operacijai pasiryžusių pacientų. Visgi, jei žvelgtume į populiariausias vyrų pasirenkamas plastines operacijas, estetinė vokų operacija yra pirmajame jų pasirinkto trejetuko sąraše.

– Internete, įvairių klinikų puslapiuose gausu prieš ir po nuotraukų, žvelgiant į jas gali susidaryti įspūdis, jog vyresniame amžiuje ši operacija vizualiai nuo veido nubraukia net dešimtį metų. Kodėl taip nutinka?

– Visų pirma noriu paminėti, kad tai – ketvirta pagal populiarumą pasaulyje plastinė operacija. Kitas įdomus faktas – laikoma, kad šia operacija galima pasiekti didžiausią atjauninantį efektą mažiausiomis finansinėmis sąnaudomis. Kitaip tariant, investicijos ir rezultato santykis, kalbant apie šią operaciją, itin džiuginantis. Taip nutinka dėl to, kad akys, ne veltui laikomos sielos veidrodžiu, yra kiekvieno žmogaus asmenybės atspindys. Žvalios akys – jaunos akys. Užtenka šios sąlyginai nedidelės investicijos, ir kiti su senėjimu atsiradę pokyčiai nublanksta prieš jaunatvišką, žvalų žvilgsnį.

– Tiesa ar mitas, kad kartą pasidarius vokų plastinę operaciją daugiau apie šią procedūrą galvoti nebereikės? O gal vis dėlto ji turi būti kartojama?

– Laikoma, kad šios operacijos rezultatas turėtų išlikti iki 7–10 metų, tačiau yra pacientų, kuriems rezultatas išlieka nepakitęs visą likusį gyvenimą. Viskas priklauso nuo individualių asmens savybių, genetikos, gyvenimo būdo. Ilgesnį išliekamumą visada gali užtikrinti kombinuotos operacijos, t. y. kai atliekant vokų plastinę operaciją kartu pakeliama kakta, riebalai persodinami į akių zoną, žinoma, įvertinus šių papildomų operacijų poreikį.

Giedrius Stankevičius

– Ar tai – sudėtinga operacija? Bendrosios ar dalinės nejautros reikia? Kai kuriems žmonėms mintis, kad jų akių zona bus operuojama esant sąmoningos būsenos, gali sukelti didelį stresą...

– Vertinant operacijos vykdymo sudėtingumą ir trukmę, jei kalbame apie vieną dažniausiai pasitaikančių vokų plastinės operacijos porūšių – viršutinių vokų operaciją, tai ji trunka apytikriai 40 minučių ir gali būti atliekama tiek padarius vietinę, tiek bendrąją nejautrą. Tai priklauso nuo paciento finansinių galimybių ir psichologinių subtilybių, nes, kaip jūs ir minėjote, kai kurie pacientai sunkiai susitaiko su mintimi, kad zona aplink akis bus operuojama jiems esant sąmoningos būsenos. Tiesa, bendrosios nejautros pasirinkimas kainuoja daugiau.

Taigi, iš esmės tai yra tik paciento pasirinkimas ir chirurgo įvertinimas, ar asmuo pakankamai pasiruošęs, nes bet koks žmogaus sutrikimas gali stipriai trikdyti operacijos eigą. O, kalbant apie apatinių vokų plastinę operaciją, ji beveik visada atliekama padarius bendrąją nejautrą, taikomos tik retos išimtys. Tai – sudėtingesnė intervencija, ir pacientui gerokai sunkiau visa tai patirti, jei nejautra vietinė.

– Užbėkime įvykiams už akių – kokių problemų gali atsirasti dėl netinkamai atliktos vokų plastinės operacijos?

– Kiekviena operacija yra intervencija į žmogaus kūną, tad komplikacijų rizika visuomet išlieka. Vis dėlto vertinama, kad estetinės operacijos turi iki 7 proc., o gydomosios – iki 15 proc. komplikacijų riziką. Dažniausiai galinčios pasitaikyti vokų plastinės operacijos komplikacijos – netolygūs, ryškūs randai, nesimetriškas vokų pooperacinis vaizdas, per daug ar per mažai pašalinta vokų oda, tad problema gali būti netenkinantis vaizdas, vis dar per stipriai užkritę vokai ar, atvirkščiai, kurį laiką sunku užsimerkti dėl per daug pašalintų audinių.

– Ar sudėtingas pooperacinis laikotarpis?

– Šią operaciją galėtume laikyti viena iš tų, kurių pooperacinis laikotarpis yra lengviausias ir trumpiausias. Veido srityje viskas gyja gana greitai, ypač plona vokų odelė, o į voko raukšlę „įkrentantis“ randas leidžia jį lengvai nuslėpti ir greitai grįžti į darbus. Įprastai siūlai pašalinami praėjus 6–7 dienoms po operacijos, mėlynės dingsta taip pat panašiu metu, tad tokiu laiku aplinkiniai nepastebi buvusių intervencijų, 80 proc. galutinio vaizdo matome po dviejų mėnesių, o galutinį vaizdą galime vertinti po metų.

– Kiek vidutiniškai kainuoja vokų plastinė operacija?

– Kaina priklauso nuo klinikos, kurioje atliekama operacija, kainodaros, taip pat nuo operacijos pobūdžio, t. y. viršutinių, apatinių vokų operacija, taip pat nuo pasirenkamos nejautros (vietinė, bendroji). Taip pat ši operacija neretai būna atliekama kartu su antakių, kaktos pakėlimo operacija, riebalų persodinimu į akių zoną, tada kainos išauga. Jei atliekama tik viršutinių vokų plastinė operacija padarius vietinę nejautrą, vidutinė kaina yra 800 Eur, o jei atliekama apatinių vokų operacija pritaikius bendrąją nejautrą, – vidutiniškai 1100 Eur.

– Viršutinių vokų plastinę operaciją šimtu proc. finansuoja teritorinės ligonių kasos (TLK), tad su gydytojo paskyrimu operacija gali atsieiti apskritą nulį. Vis dėlto, gali susidaryti įspūdis, jog valstybės finansuojamos operacijos atliekamos konvejeriu. Ar galime tikėtis estetikos?

– Estetikos turėtume tikėtis ne dėl TLK finansavimo, tai užtikrina operaciją atliekantis specialistas. Savo srities profesionalas operacijas atlieka vienodai kokybiškai, nepriklausomai nuo to, ar jas daro privačioje, ar valstybinėje klinikoje. Vis dėlto svarbu paminėti tai, kad TLK finansavimas skiriamas pacientams, kuriems įvertinama būtinybė atlikti šią operaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)