– Rudenį į kirpėjo kėdę sėdame su saulės gerokai nugairintais, išsausėjusiais, o kartais net ir nutrupėjusiais plaukais – kodėl ir kuo tas vasaros sezonas toks nedėkingas mūsų plaukams?

– Tai ne vasaros, o tokių natūralių sezoninių veiksnių kaip saulė, jūra, vėjas ir drėgmė kaltė. Saule mėgautis reikia, nes tai pagrindinis vitamino D šaltinis, bet tą daryti būtina atsakingai.

Jau susiformavusiam paviršiniam odos ir plaukų sluoksniui saulės spinduliai gali būti žalingi. Plaukų paviršių saugo kutikulės (žvyneliai). Sveiko plauko žvyneliai yra sugulę, atspindi šviesą ir puikiai apsaugo plauko vidurinę dalį – korteksą (plauko žievę). Plaukų žievėje „slepiasi“ viskas, kas suteikia plaukui gyvybės ir lankstumo: baltymai, natūralus keratinas, spalvos pigmentai.

Saulės spinduliai ir kaitra, visų pirma, pažeidžia viršutinį plauko sluoksnį. Jei plaukus kaitina tiesioginiai saulės spinduliai, o jūs kaip tyčia nenaudojate UV spindulių apsaugos, karštis ima deginti plauko paviršių sluoksnis po sluoksnio.

Plaukas yra organinis darinys, turintis daug vandens ir puikiai perduodantis bei išlaikantis šilumą. Kai saulė, jūros druska, karštas oras įkaitina ar išdegina plauką dengiančius žvynelių sluoksnius, karštis patenka į plauko vidų ir garina visas viduje esančias medžiagas. Plaukai sausėja, pučiasi, išsišakoja, praranda spalvą. Jei plaukai yra nuolatos dažomi ir jų paviršius pažeistas nuo cheminių procesų, saulės spinduliai plaukus pažeidžia dar greičiau.

„Delfi“ montažas

– Ar tiesa, kad šiltasis sezonas buvo pats blogiausias metas dažytiems plaukams? Galbūt dabar jau galėsime lengviau atsipūsti ir ilgiau džiaugtis plaukų spalva?

– Iš dalies, taip. Šviesintam arba agresyviomis priemonėmis tamsintam plaukui (ypač namų sąlygomis), saulė yra dar didesnis priešas nei natūraliems plaukams. Natūralus plaukai nuo saulės spindulių tampa blausūs, be gyvybės, kartais net įgauna vario atspalvį. Šviesintas plaukas nuo saulės tampa geltonas, blogiausiu atveju net permatomas, „tuščias“. Todėl mes turime nuolatos naudoti kokybišką nenuplaunamą kondicionierių su UV apsauga, ir ne kartą per dieną, bet bent jau kas kelias valandas. Kondicionieriaus užduotis yra suguldyti plauko žvynelius, kad aplinkos veiksniams nebūtų taip lengva „pramušti“ apsaugą ir deginti plauką.

Rudens ir žiemos sezonai mūsų plaukams tikrai dosnesni. Šaltis yra geriausias natūralus konservantas, padedantis visoms medžiagoms stabilizuotis ir išlikti ilgiau. Šaltuoju periodu plaukų spalvai galite pakenkti tik jūs patys: džiovindami neprofesionaliais plaukų džiovintuvais, naudodami tiesintuvus, sukdami plaukus karštomis priemonėmis, trinkdami galvą pigiais (o gal net ir brangiais, bet nekokybiškais ir tiesiog išreklamuotais) šampūnais, kurių sudėtys nedraugiškos galvos odai ir plaukams. Taip pat pakenksite sau dažnai keisdami plaukų spalvą, dažydami plaukus namų sąlygomis ar be saiko juos šviesindami.

– Kaip manai, kokias didžiausias klaidas moterys daro, kad po vasaros jų plaukai ima priminti... šiokią tokią šieno kupetą?

– Vengia naudoti plaukų kondicionierių, apsaugą nuo UV spindulių, nenešioja galvos apdangalų ir plaikstosi palaidais plaukais esant tiesioginiams saulės spinduliams.

– Ar vienintelis būdas ištaisyti išsausėjusių ir suskilinėjusių plaukų galų problemą, tai nurėžti keletą centimetrų nuo plaukų galų?

– Kirpimas ne visada gelbsti. Jeigu plaukai yra nugarinti ir pažeisti per visą ilgį, deja, galų kirpimas yra tik laikinas sprendimas, nes likusi plaukų dalis vis vien lieka pažeista saulės. O nuo pastovios trinties, pavyzdžiui, rišant plaukus vis toje pačioje vietoje, miegant ant šiurkštaus audinio pagalvės, tiesinant, saulės nugarinti plaukai ilgainiui vis vien išsišakos.

Kirpti galus prasminga tik tuomet, kai jie nesuvaldomai veliasi, tuo sudarydami tempimą sveikam plauko stiebui ir šaknims, pažeisdami folikulus. Deja, folikulų, kuriuose formuojasi plaukai, kiekis yra „užkoduotas“ nuo pat mūsų gimimo ir per gyvenimą vis mažėja. Todėl rekomenduoju saugoti tai, ką turite.

– Kaip vertini įvairias tariamai gydomąsias terapijas, pavyzdžiui, plaukų gydymą keratinu, plaukų botoksą, giliai drėkinančias terapijas? Pastarieji variantai tarp moterų išties populiarūs.

– Tokias procedūras kaip botoksas plaukams arba plaukų tiesinimą keratinu vadinti gydymu profesionalių kirpėjų pasaulyje yra nusikaltimas ir žmonių apgaulė. Tiesinimas keratinu – tai išorinis plauko apgaubimas vientisa plėvele, kuri agresyviai prilydoma prie plauko paviršiaus maksimaliu karščiu. Natūrali plauko apsauga sužalojama nepataisomai. Jeigu plaukas porėtas, pučiasi arba yra drastiškai balintas, tiesinimas keratinu yra blogiausias pasirinkimas, nes visa ta „plastmasė“, kuria užlydomas plauko paviršius, patenka ir į jo vidų, ardo plauką iš vidaus. Rezultatas? Plaukų trupėjimas ir slinkimas.

Plaukas, padengtas keratinu, vis vien sąveikauja su aplinka, žvyneliai atsiveria ir užsiveria reaguodami į temperatūros pokyčius. „Užlydytas“ paviršius nuo tokio aktyvumo ima trūkinėti, plauko vientisumas suyra, plaukai nubyra. Palamdykite 100 kartų bet kurį laminuotą dokumentą, pamatysite, kas nutiks – trupės ir trūkinės.

Visai kita kalba – apie moksliškai patvirtintas, saugias plaukų procedūras, kurios galbūt nesuteiks momentinio gražių plaukų efekto, tačiau atneš ilgalaikį rezultatą. Gydomosios procedūros, skirtos tiek išoriniam, tiek vidiniam plauko maitinimui, reikalauja pastovumo. Ne per dieną plaukas pažeidžiamas, ne per vieną dieną ir atsistatys. Ilgalaikiam efektui reikia vidutiniškai 3-4 gydomųjų procedūrų ir atsakingos priežiūros namuose pagal profesionalo paskirtą planą.

„Delfi“ montažas

– Ar tiesa, kad sugadinto plauko naujam gyvenimui jau neprikelsime ir, kad daugiausia ką galime, tai vizualiai užmaskuoti problemą?

– Netiesa. Plaukų būklę iš tiesų galima pagerinti. Visų pirma, reikia suvokti problemą, kodėl plaukas sausėja, pučiasi, trupa, šakojasi, netenka spalvos. Tuomet reikia pašalinti tą problemą. Dažniausiai, plaukai kenčia nuo mechaninių pažeidimų, kuriuos nesunku išspręsti atmetimo būdu.

Skamba sudėtingai, bet žmogui, turinčiam elementarius biochemijos pagrindus, viskas paprasta. Į plaukus gydomųjų procedūrų metu grąžinama viskas, ko jiems trūksta: baltymų, natūralaus keratino (be karščio!), spalvos pigmentų. Maskuoti problemą įvairiais tiesinimais yra saviapgaulė, nes problema tik gilės ir, galų gale, vis vien turėsite ją spręsti.

– Kokios yra tavo rekomendacijos plaukų priežiūrai šaltojo sezono metu? Su kokiomis problemomis galime susidurti?

– Šaltuoju periodu sausėja galvos oda, todėl reikėtų įsigyti drėkinančių priemonių: drėkinantį šampūną, kondicionierių, kaukę.

– Jei rudenį savo plaukų kosmetikos krepšelį reiktų papildyti tik viena nauja priemone (neįskaitant šampūno, kondicionieriaus ir kaukės), kas tai būtų?

– Plauko paviršiui šaltuoju periodu tenka atlaikyti tikrą „šoko terapiją“, kai išeiname iš šiltų, šildomų patalpų į lauką, kur gerokai šalčiau. Todėl šiuo atveju padės maitinantys aliejai. Aliejai – žiemos sezono priemonė, kuri, dėmesio, nepritaikyta ir nepakenčia karščio, todėl nesugalvokite aliejuku išsitepti drėgnų plaukų ir tuomet jų džiovinti. Kaitinamas aliejus... verda! Aliejumi drėgnus plaukus tepkite tik tuo atveju, jei ketinate leisti jiems išdžiūti natūraliai.

„Shutterstock“ nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)