– Kaip moterims celiulitas, taip vyrams plikė skamba lyg keiksmažodis. Tačiau priešingai įsišaknijusiai visuomenės nuomonei, plikimas – ne ta problema, su kuria negalėtume susitvarkyti XXI amžiuje. Papasakokite, kokio amžiaus vyrai dažniausiai kenčia nuo progresyvaus plikimo ir kodėl, apskritai kalbant, vyrai plinka?

– Plikimo priežasčių yra daug. Skiriamos dvi pagrindinės plikimo grupės – randinis ir nerandinis plikimas.

Nerandinės nuplikimo priežastys yra šios: dažniausiai nustatomas androgeninis (vyriškų lytinių hormonų sukeltas) vyrų ir moterų plikimas, kiek rečiau židininis plikimas, grybelinės infekcijos ir vaistų sukeltas plaukų slinkimas. Kartais plinkama ir dėl retesnių priežasčių: vidaus ligų (ypač sergant endokrininėmis ligomis), plauko struktūros anomalijų, liguisto potraukis pešioti plaukus ir paveldimų ligų.

Tuo tarpu randinio plikimo metu nuplikusioje vietoje susiformuoja randinis audinys, kuriame nebelieka plaukų folikulų. Ši plikimo rūšis dažniausiai būdinga sergant sisteminėmis jungiamojo audinio ligomis, rečiau dėl nudegimų rūgštimis ar šarmais, terminio pažeidimo.

Plaukų slinkimą sąlygoja ir natūralūs fiziologiniai procesai po gimdymo, sezoniniai pokyčiai, nepilnavertė mityba, netinkama kosmetika, traumuojančios šukuosenos, dažnai patiriamas psichologinis stresas.

Plaukas augdamas pereina augimo, tarpinę ir ramybės fazes, būtent pastarosios pabaigoje plaukas ir išslenka. Įprastai augimo stadijoje yra 85-90 proc. visų galvos plaukų ir tik 10-15 proc. yra ramybės fazėje. Pastebėjus gausų plaukų slinkimą ir laiku išsiaiškinus priežastis, problemą dažnai galima išspręsti. Žinoma, esant tam tikroms ligoms pažeisti plaukų folikulai neatsinaujina ir išslinkę plaukai neatauga. Bet kokiu atveju, delsti nereikėtų.

– Kokie yra pirmieji plikimo požymiai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį?

– Vyrams androgeninio plikimo požymiai, t.y., plaukų slinkimas, dažnai pasireiškia jau paauglystėje, po brendimo gali kiek suintensyvėti, tačiau dažniausiai tai įvyksta vyresniame amžiuje.

Tuo tarpu židininis nuplikimas gali pasireikšti bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu, o pirmas ligos epizodas dažnai pasireiškia ir iki 20 metų amžiaus.

– Ar yra prevencinių būdų ir priemonių, kurių gali imtis vyrai, norintys iš anksto užkirsti kelią plikimui?

– Pacientai ligos pradžioje bando gydytis įvairiais šampūnais, plaukų serumais, papildais ir taip išleidžia pinigus priemonėms, kurios dažnai būna neefektyvios. Todėl svarbu laiku ir kuo ankstesniame amžiuje nustatyti plaukų slinkimo priežastį ir gydymą patikėti plaukų medicinos mokslo specialistui – gydytojui dermatovenerologui-trichologui, kuris atliks reikiamus tyrimus, padėsiančius identifikuoti problemą bei paskirs efektyvų gydymą.

Atliekant šiuolaikinius neskausmingus tyrimus, tokius kaip skaitmeninė trichoskopija, nustatoma plaukų slinkimo rūšis, įvertinama galvos odos ir plaukų būklė, taip pat gydymo efektyvumas. Taip pat dažnai reikalingi kraujo tyrimai, o kai kuriais atvejais net atliekama galvos odos biopsija su histologiniu ištyrimu.

Vyrų plikimas

– Atmetus genetinius faktorius, kaip manote, ar tokie dalykai kaip galvos trinkimas dušo žele (ką, sutikite, vis dar daro dažnas vyras), gali turėti įtakos galvos odos ir plaukų būklei?

– Netinkamos kosmetinės priemonės, kurių sudėtyje nėra kokybiškų ingredientų, blogina plaukų folikulų būklę. Visuomet rekomenduojame rinktis tik specialiai plaukams pritaikytas profesionalias priemones, kurių efektyvumas yra patvirtintas moksliniais tyrimais.

– Ar, pavyzdžiui, dažnai vyrus kamuojanti bėda – pleiskanojanti galvos oda – yra kažkaip susijusi su spartesniu plikimu?

– Pleiskanų problema nėra tiesiogiai susijusi su slenkančiais plaukais. Dažniausia pleiskanojimo priežastis – seborėjinis dermatitas, kai jis yra sunkus, gali suaktyvėti plaukų slinkimas. Galvos odos niežėjimas ir stiprus pleiskanojimas taip pat gali pakenkti plaukų augimui ar paskatinti išslinkti daugiau plaukų.

Visuomet rekomenduojame atvykti gydytojo trichologo konsultacijai ir ištyrimui, nes kiekvienas atvejis – individualus.

– Papasakokite, kokie yra plikimo problemos sprendimų būdai? Nuo paprasčiausių, iki pačių sudėtingiausių – plaukų transplantacijos.

– Gydymas, priklausomai nuo ligos, jos aktyvumo, gali būti medikamentinis: tiek vietiškai vartojamais vaistais, tiek sisteminiais. Kai kuriais atvejais skiriamas gydymas injekciniais preparatais ar trombocitais praturtintos plazmos injekcijomis. Sergant androgenine plaukų slinkimo forma, esant pažengusiai ligos formai, gali būti atliekama plaukų transplantacija, kuri yra vienintelis moksliškai patvirtintas būdas susigrąžinti plaukus, kai plaukų svogūnėliai anatomiškai jau yra sunykę.

– Pakalbėkime apie plaukų transplantaciją plačiau. Lietuvoje apie tai kalbama pakankamai mažai, o ką pastebite iš savo praktikos – ar daug vyrų žino apie šią procedūrą ir kaip dažnai ryžtasi?

– Plaukų transplantacijos procedūra kasmet dideliu greičiu populiarėja visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva. Pamažu ši procedūra tampa nebe tabu, vis daugiau žmonių garsiai prisipažįsta, jog yra ją pasidarę. Daug įtakos tam turi užsienio žvaigždės – aktoriai, dainininkai, sportininkai, kurių plaukų transplantacijos rezultatus mato sekėjai.

Galų gale, prieš dešimtį metų ši procedūra atrodė pasiekiama tik labai turtingiems žmonėms, o dabar, tobulėjant technologijoms, didėjant klinikų skaičiui, plaukų transplantacija tapo paprasta ir prieinama procedūra, kuri duoda įspūdingą rezultatą – sugrąžintus plaukus visam gyvenimui.

Veiklos pradžioje patys nesitikėjome tokio pacientų antplūdžio. Ilgainiui supratome, jog lietuviams nuplikimas – itin opi problema, kurią norisi spręsti.

Gyd. Vytautas Dockus, asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip vyksta plaukų transplantacija ir kokį rezultatą galima pasiekti?

– Plaukų transplantacija prasideda nuo konsultacijos su gydytoju dermatovenerologu-trichologu arba plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju. Gydytojas įvertina, ar pacientas tinkamas kandidatas plaukų transplantacijos procedūrai ir ar nėra kontraindikacijų. Tuomet paimami kraujo tyrimai ir paskiriama procedūros data.

Procedūros rytą piešiamas plaukų linijos dizainas, atsižvelgiant į paciento norus bei gydytojų rekomendacijas.

Procedūra atliekama vietinėje nejautroje ir trunka nuo 6 iki 10 valandų. Procedūros metu pacientas ilsisi, gali klausytis muzikos, audio knygų, nueiti į tualetą, papietauti.

Procedūros pradžioje atveriami mikrokanalėliai, į kuriuos bus implantuojami plaukų folikulai, tuomet iš donorinės zonos (kuri dažniausiai būna pakaušyje) paimami donoriniai folikulai, kurie implantuojami į nuplikusias galvos odos vietas.

Jau tą pačią dieną po procedūros pacientas keliauja namo. Į kliniką sugrįžti pacientai kviečiami praėjus trims paros po procedūros. Vizito metu nuimami tvarsčiai, išplaunama galva, pacientai pamokomi, kaip tinkamai trinkti plaukus namuose, kol implantuoti plaukų folikulai gerai prigis. Tuomet seka poprocedūrinės konsultacijos su gydytojais, rezultatų sekimas, prevencinis gydymas. Visi šie dalykai po transplantacijos – itin svarbūs, norint pasiekti geriausią galutinį rezultatą.

– Per kiek laiko išauga persodinti plaukai ir koks jų „galiojimo laikas“ – ar kažkada jie vis vien iškris?

– Implantuoti plaukai pradeda augti po kelių mėnesių, tačiau tai labai priklauso nuo individualios paciento fiziologijos. Visgi, pilnas vešlių plaukų rezultatas matomas praėjus maždaug 12 mėnesių po procedūros.

Kadangi implantuoti plaukai yra paimami iš donorinės pakaušinės zonos, kur jie yra atsparūs hormonui dihidrotestosteronui, kuris sąlygoja plikimą, persodintoje zonoje plaukai išlieka visą gyvenimą. Tačiau svarbu suvokti, jog senieji plaukai, kurie nebuvo paliesti procedūros metu, gali toliau slinkti, jei tai paciento organizme yra genetiškai užprogramuota. Todėl itin svarbi dalis yra imtis visų prevencijos priemonių, kad šį procesą atitolintume arba sustabdytume.

– Kokie yra galimi šalutiniai efektai ir kaip greitai galima sugrįžti į sau įprastą gyvenimo ritmą?

– Jeigu plaukų transplantacijos procedūra yra atliekama akredituotoje klinikoje su tinkama įranga bei visų svarbiausia – plaukų transplantacijos profesionalų komanda, tuomet dėl šalutinių efektų jaudintis nereikėtų. Kiekvienam pacientui skiriama antibakterinė terapija prieš ir po procedūros dėl infekcijos prevencijos.

Į įprastą gyvenimo ritmą galima grįžti pakankamai greitai. Protine veikla užsiimti pavyks procedūros dieną. Fizine veikla – praėjus porai savaičių po procedūros. Estetinis vaizdas irgi susitvarko gana greitai – mikrošašeliai nudžiūna ir nukrenta, patinimas būna minimalus keletą dienų po procedūros.

– Ar yra atvejų, kai plaukų transplantacijos – nesėkmingos, buitiškai tariant, plaukai „neprigyja“, neauga, o žmogus jaučiasi išmetęs pinigus į balą?

– Esame girdėję ir matę ne vieną tokį atvejį, kai pacientai grįžta iš Turkijos, ten pasidarę plaukų transplantacijos procedūrą, ir jau po metų laiko jų implantuoti plaukai būna iškritę. Taip įvyksta todėl, kad procedūra atliekama aklai, neištyrus paciento plaukų slinkimo priežasčių.

Taip pat ne visuomet procedūrą atlieka sertifikuoti gydytojai, kartais naudojamos netinkamos technologijos. Pavyzdžiui, jei donoriniai plaukų folikulai, ištraukti iš skalpo odos, laikomi ne specialiame brangiame skystyje, o mažinant procedūros savikainą, paprastame vandenyje. Tokiu atveju donoriniai folikulai jie patiria oksidacinį stresą ir dalis jų, persodinus, žūsta.

– Jei šį straipsnį skaitydamas vyras nuspręstų ryžtis tokiai procedūrai, kiek vidutiniškai ji galėtų kainuoti esant pilnam, daliniam ir minimaliai plikimui?

– Plaukų transplantacijos kainos nedideliam nuplikimui (I-II laipsnis pagal „Norwood“ nuplikimo skalę) prasideda nuo 2 tūkst. eurų ir gali perkopti 5 tūkst., eurų esant didelio laipsnio nuplikimui.

Svarbu suvokti, jog dideliai daliai pacientų galima padėti ir neatliekant plaukų transplantacijos – paprastesnėmis priemonėmis. Visais atvejais rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją-trichologą, kuris įvertins situaciją ir pasiūlys geriausią problemos sprendimo būdą.

Vyrų plikimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)