Mitas: Lakštinės veido kaukės efektyvesnės už įprastas tepamąsias kaukes

Statusas: Paneigta

Paaiškinimas: Vienas esminių šio tipo veido kaukių pranašumų yra tai, jog kaukės lakštas neleidžia vandeniui greitai nugaruoti nuo odos ir pailgina laiką, per kurį aktyvūs ingredientai gali prasiskverbti į epidermį. Taigi lakštinė kaukė – tai audinio ar kitos medžiagos gabalėlis, išmirkytas didelės koncentracijos ingredientų mišinyje. Skirtingos lakštinių kaukių rūšys gali būti skirstomos pagal tai, koks audinys yra naudojamas kaukei. Vienos pigiausių ir dažniausiai sutinkamų lakštinių kaukių yra neaustinio audinio. Taip pat yra bio-celiuliozės hidrogelio, folijos lakštų, medvilnės, burbuliuojančios lakštinės kaukės ir kt. Kaip bebūtų, lakšto, kuris, tikėtina, gali paaktyvinti priemonės veikimo procesą, technologija bent jau kol kas nėra ta, kurios negalėtų nukonkuruoti tiesiogiai tepamos veido kaukės.

Nesvarbu, koks veido kaukių tipas, pastarojo tikslas turėtų būti vienas – kaip įmanoma didesnė aktyvių komponentų koncentracija, kuri vos per 15–30 min. galėtų sukurti teigiamą efektą mūsų odai – pvz., greitai nuraminti sudirgusią odą, sudrėkinti, papildyti, ją pagyvinti suteikiant jai skaistumo, pašalinti perteklinį sebumą. Vieni populiariausių veido kaukių tipų be jau minėtų lakštinių – nulupamosios (peel-off masks), nuplaunamosios (rinse-off masks), hidrogelinės (hydrogels), kreminės ar tokios, kurių nebūtina nuplauti (cream masks).

Kaukės gali skirtis savo formatu, tekstūra, funkcija, ingredientais, dizainu, tačiau vienintelis kriterijus, pagal kurį reikėtų vertinti galimą priemonės veiksmingumą, yra ne kosmetikos priemonės forma (lakštas, kreminė, nulupama ir pan.), bet sudėtinių dalių sąrašas (svarbiausi ingredientai, esantys sudėtyje, ir jų paskirtis) – funkcija. Taigi įvertinus savo veido odos tipą bei būklę didžiausią dėmesį turėtumėte skirti renkantis tarp veido kaukių funkcijų, bet ne formos. Kaukės forma daugiau susijusi su jūsų asmeniniais įpročiais ir patogumu, bet ne veiksmingumu. Primename vienų populiariausių veido kaukių tipų ypatumus, kurie skiriasi aktyvių komponentų pateikimo ant odos formomis. Gal tai padės ir Jums prisiminti, atrasti naujus, įvairesnius būdus palepinti savo odą.

Justė Pinkevičienė

Nuplaunamosios kaukės – gali būti drėkinamosios, valomosios, tonizuojančios, šveičiamosios, molinės, vaškinės veido kaukės, kurios užtepamos ant odos ir palaikius 10–30 minučių yra nuplaunamos. Į šias kaukes gali būti dedami įvairūs natūralūs ar sintetiniai ingredientai pagal nuplaunamosios kaukės funkciją. Molinės kaukės ir kaukės su anglimi turi absorbuojančių savybių, todėl tinka odai, linkusiai į per didelį sebumo išsiskyrimą.

Nulupamosios kaukės – šios kaukės įvairių sintetinių ir natūralių ingredientų pagalba suformuoja plėvelę ant odos paviršiaus ir ši vientisa plėvelė yra nulupama nuo odos. Plėvelės susidarymas (išdžiūvimas) priklauso nuo dedamų ingredientų ir jų santykio kaukėje. Šios kaukės turi laikiną drėkinamąjį efektą ir dažniausiai yra tinkamos visiems odos tipams. Šios kaukės džiūvimas sukuria odos tempimo jausmą.

Hidrogelio kaukės – šios kaukės yra 3D polimeriniai tinklai, prisotinti vandens. Šios kaukės dažnai naudojamos jautriai odai, kadangi padeda raminti odą ir pasižymi šaldomuoju efektu.

Nenuplaunamos (paliekamos per naktį), kreminės kaukės – tai tokios kaukės, kurios nenuplaunamos nuo odos. Šios kaukės turi ilgesnį poveikį ant odos nei nuplaunamosios. Dažniausias šių kaukių tikslas – sudrėkinti ar pagyvinti odą per naktį. Šios kaukės gali tapti alternatyva naktiniam kremui. Tačiau jei oda itin sausa, užsitepus kaukę nakčiai ant viršaus galima tepti mėgstamą naktinį kremą.

Patarimas: Jei labai norisi, kad kaukės funkcijos ant veido odos veiktų kuo ilgiau ir produkto naudojimas iš Jūsų atimtų minimalų kiekį pastangų (pvz., neatimtų laiko, kol produktą nuplausite nuo odos ir pan.), tokiu atveju rekomenduojama atkreipti dėmesį į nenuplaunamų kaukių tipą (dažniausiai tai nakčiai skirti produktai), nes būtent pastarasis ant odos užsilieka ilgiausiai.

Pastaba: verta atkreipti dėmesį, kad lakštinės laukės vien dėl paties lakšto, kuris nebūtinai reikš geresnį priemonės efektą, gali būti brangesnės. Taip pat tiems, kam itin svarbus kosmetikos priemonių pakuočių mažinimo klausimas – lakštinės kaukės vien dėl kosmetikos priemonės pateikimo formos gali sukurti papildomas sunkiai perdirbamas atliekas. Džiugu tai, jog rinkoje jau daugėja gamtai draugiškesnių lakštinių kaukių sprendimų, kuriuos galite pasirinkti ir Jūs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)