Mitas/faktas: Po botulino toksino injekcijų veidas tampa tarsi vaškinis.

Statusas: Paneigtas.

Paaiškinimas: Pradėkime nuo klausimo, kas yra botulino toksinas. Botulino toksinas – vaistinis preparatas, kurį suleidus į atitinkamas sritis atpalaiduojami raumenys, tai – vaistas, turintis visus tai patvirtinančius dokumentus. Botulino toksino vaistas plačiai naudojamas medicinoje: ortopedijoje, oftalmologijoje, neurologijoje (pvz., migrenai gydyti).

Tik vėliau botulino toksinas pradėtas taikyti estetinėje medicinoje – 1987-aisiais A. ir J. Carruthers pirmą kartą botulino toksiną panaudojo estetinės medicinos tikslais. Nuo tada atrastas botulino toksino poveikis atvėrė nechirurginę mimikos raukšlių korekcijos etapą. Teigiama, kad šis vaistas buvo taikomas ir oftalmologijoje (akių žvairumui gydyti). Gydymo metu pastebėta, kad dėl jo mažėja mimikos raukšlės prie akių, taip pradėta taikyti mimikos raukšlelėms prie akių koregavimui.

Kaip jau žinome, botulino toksinas estetinėje medicinoje naudojamas jau ne vieną dešimtmetį ir kompanijos, kurios gamina šį vaistą, skiria milžiniškas lėšas, kad užtikrintų visapusišką preparato saugumą bei efektyvumą. Estetinėje medicinoje naudojami labai nedideli botulino toksino kiekiai. Tokie maži kiekiai žmogui pakenkti negali, tačiau tikrai gali padėti atrodyti geriau.

Žinoma, kai kurios Holivudo (ir ne tik) žvaigždės iš tiesų atrodo lyg sustingusiais, vaškiniais ir neproporcingais veidais, tačiau dažniausiai toks vaizdas nėra tik vienos injekcijos padarinys – tai yra netinkamai taikytų korekcijų ar operacijų derinys per tam tikrą laiko tarpą. Būtent todėl itin svarbu rinktis patikimus gydytojus, kurie nuolatos tobulinasi ir seka naujienas estetinės medicinos srityje.

Profesionalūs, kompetentingi gydytojai, injekuojantys botulino toksiną, stengiasi pasiekti kuo natūralesnį vaizdą ir tuo pačiu pagražinti žmogaus išvaizdą, laikantis griežtai nustatytų vaisto naudojimo rekomendacijų. Svarbiausias šiuolaikinių specialistų uždavinys – sukurti kuo natūralesnį ir sveikesnį vaizdą. Turite atrodyti taip, kad niekas nesuprastų, kodėl atrodote geriau ar labiau pailsėjusi. Po botulino toksino injekcijų žmogus tikrai gali ir toliau mimikuoti bei šypsotis, tik šypsena nesuformuoja tokių raukšlių kaip iki injekcijos.

Botulino toksino poveikis, prieš ir po

Rezultatas: Estetinėje medicinoje botulino toksinas skirtas mimikos raukšlėms koreguoti, o tiksliau – sumažinti tam tikrų raumenų tonusą, dėl kurių veiklos formuojasi raukšlės. Pirmosios mimikos raukšlės dažnai pradeda formuotis ankstyvoje jaunystėje kaip nuolatos pasikartojančios emocinės išraiškos pasekmė, taip pat dėl įgimto polinkio, esant padidintai tam tikrų raumenų veiklai. Šis vaistinis preparatas estetiniais tikslais naudojamas nuo 18 iki 65 metų. Laikas pirmai injekcijai individualus, priklausomai nuo savijautos ir poreikių.

Po botulino toksino injekcijų tarpuakyje esanti pykčio raukšlė, raukšlės aplink šoninius akių kampus ir horizontalios kaktos raukšlės tampa mažiau pastebimos. Pagal mokslinius tyrimus, kuriuos atlieka vaisto gamintojai, nuolatos darantis šias injekcijas po 2–3 metų, net ir nebeleidžiant botulino toksino, galime turėti geresnį estetinį vaizdą nei prieš jas.

Nepatikus efektui, praėjus 3–4 mėnesiams po injekcijų, viskas pamažu pradeda grįžti į pradinę stadiją ir pacientas gali daugiau niekada nebeatlikti šių injekcijų.

Pastaba: Labai svarbu žinoti, kad atlikti botulino toksino injekcijas gali tik gydytojas ir tik licencijuotoje gydymo įstaigoje. Tik gydytojas, kuris specializuojasi šioje srityje, išmano žmogaus anatomiją, žino pavojingas veido sritis, kuriose negalima injekuoti preparatą, ir gali pats išspręsti kilusias komplikacijas. Prisiminkite šią rekomendaciją, nes tik taip išvengsite nemalonių komplikacijų ir nepageidaujamo nenatūralaus vaizdo. Lietuvoje žmonės, taupydami pinigus, dažnai kreipiasi į tariamus specialistus, kosmetologus, kurie neturi tinkamos kvalifikacijos, tačiau kai kyla komplikacijos, jas turi spręsti gydytojai.

Botulino toksinas tikrai nėra baubas, svarbiausia – tinkamas laikas, saikas ir itin profesionalūs gydytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)