Taigi tam, kad dar iki apsilankymo pas gydytoją moterys lengviau įvertintų susidariusią situaciją ir turėtų atsakymus į labiausiai neraminančius klausimus, apžvelgiame juos šiame straipsnyje.

1. Kas nėštumo metu vyksta su pilvo raumenimis?

Vaisiui augant, jam ima reikėti vis daugiau vietos pilvo ertmėje. Todėl vienintelė vieta, kuri gali temptis, sukurdama daugiau erdvės didėjančiai gimdai, yra priekinė pilvo siena. Jos karkasą sudaro skirtingomis kryptimis išsidėstę pilvo raumenys. Iš vidaus spaudžiant pilvo sieną, tie raumenys ima temptis. Pasiekus tempimosi ribą, kuri pas kiekvieną moterį yra individuali, neišvengiamai pradeda į šonus plėstis baltoji linija, kuri yra raumenų jungiamoji dalis. Būtent tai, kiek baltoji linija išsiplečia, ir nulemia didesnį ar mažesnį pilvo sienos laisvumą, išryškėjantį vėliau po gimdymo. Tokią būklę vadiname pilvo raumenų diastaze.

2. Ar diastazė neišvengiamai atsiranda visoms gimdžiusioms moterims? Ar tai susiję su per nėštumą priaugtais kilogramais?

Prieš kelerius metus Norvegijoje atliktas tyrimas nustatė, kad su šia problema susiduria iki 60% besilaukiančių moterų. Taigi negalime teigti, kad ši problema kamuoja visas: tai dažniausiai nulemia spartus vaisiaus augimas, jo dydis, daugiavaisis nėštumas, nėštumo metu priaugti kilogramai, užsitęsęs sunkus gimdymas. Vis tik, tai gana dažna problema, ir ją neretai papildo kitas fiziologinis pokytis – nukarusi pilvo oda. Tokiu atveju atliekama ne tik diastazės korekcija, bet ir pilvo odos bei paodžio pašalinimas, t. y. pilvo plastika.

3. Ar sportas padeda pilvuką „grąžinti į vietą“?

Svarbu paminėti, kad dar planuojant nėštumą rekomenduojama užsiimti tinkama mankšta, parinkta individualiai jums trenerio pagalba. Tai padeda sutvirtinti kūną ir pasiruošti nėštumui. Nėštumo metu pilvo raumenys atpalaiduojami hormonų, tad po gimdymo svarbu tuos raumenis pamažu vėl sutvirtinti. Tai rekomenduojama pradėti daryti taip pat su specialisto pagalba, nes netinkamai atliekami pratimai gali tik pabloginti esamą situaciją, didinti diastazę, ko pasekoje pilvo reljefas darysis dar netolygesnis. Vis dėlto, sportas ne visada padeda grąžinti dailų pilvą, ypač tokiais atvejais, kai diastazė ganėtinai plati, taip pat kai atsiradęs odos perteklius. Juk vis tik ne vien raumenys tempiasi nėštumo metu, bet ir oda.

Nėštumas ir svoris

4. Kaip nustatyti, ar reikalingas vizitas pas gydytoją?

Pradėti vertinti, ar vizitas pas gydytoją reikalingas, rekomenduojama ne anksčiau kaip praėjus 6 mėnesiams po gimdymo. Per tą laiką, kaip jau ir minėta, svarbu tinkamas ir reguliarus sportas, savijautos stebėjimas. Pagimdžius moters organizme vyksta daug pokyčių, bet būtent per pirmuosius 6 mėnesius daug procesų nusistovi ir jau galime įvertinti specialistų pagalbos poreikį. Jei jaučiate tokius simptomus, kaip ydinga laikysena, skausmingumas nugaros apačioje, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, jums galimai susiformavusi jau kliniškai reikšminga diastazė, ir vizitas pas gydytoją būtinas.

Tuo tarpu mažesnio laipsnio diastazę dažniausiai išduoda veidrodis, kai matomas nemažėjantis pilvukas. Šią būklę galima įvertinti ir atliekant paprastą testą: gulint ant nugaros sulenkti kelius, tuomet pečius ir galvą truputį pakelti nuo grindų, vieną ranką laikyti pakaušio srityje, o kita patikrinti pilvo sritis aukščiau ir žemiau bambos – jei tarp pilvo raumenų vertikaliai aukštyn ir žemyn galite nesunkiai įsprausti pirštą, tai jums susiformavusi diastazė, bet jos nelydint kitiems simptomams, būtinybės apsilankyti pas gydytoją nėra, nebent pati kenčiate dėl netenkinančio estetinio vaizdo.

Estetinė operacija atliekama ne anksčiau kaip praėjus pusei metų baigus maitinti kūdikį krūtimi, nes maitinimo metu išsiskiria tam tikri hormonai, apsunkinantys gydymo eigą. Tuo tarpu gydomoji operacija, esant būtinybei, gali būti atliekama anksčiau.

5. Ar laiku nesioperuojant diastazės, gresia pavojai?

Esant kliniškai reikšmingai diastazei, pasitaiko atvejų, kai pasireiškia pilvo išvarža. Tačiau tokia sąsaja yra palyginti reta.

6. Kas konkrečiai daroma šių operacijų metu?

Diastazės korekcijos metu, įvertinus raumenų išsiskyrimo atstumą ir pilvo sienos laisvumą, suartinami ir susiuvami išsiskyrę raumenys. Pilvo odos bei paodžio plastikos metu tik pašalinama bei įtempiama perteklinė odos bei paodžio klostė. Tačiau dažniausiai abi šios skirtingos procedūros yra apjungiamos ir atliekama operacija, vadinama pilvo plastika. Ši operacija yra viena populiariausių siekiant pakoreguoti po gimdymo susiformavusį pilvuką, nes didesnę diastazę neretai lydi ir odos perteklius. Dažnai pacientei prireikia ir minimalaus riebalų nusiurbimo pilvo ir juosmens srityje, taigi apjungiant visas reikalingas procedūras gauname tikrai džiuginantį rezultatą.

7. Kokia metodika operacija atliekama? Kokia jos trukmė?

Diastazės operacija atliekama laparoskopiškai arba darant pjūvį gaktos srityje. Darant ir odos pertekliaus šalinimą, neišvengiamai daromas pjūvis. Tačiau jis lokalizuotas gaktos apačioje, taigi randas lengvai paslepiamas po apatiniais drabužiais, ir tinkamai, pagal gydytojo rekomendacijas prižiūrimas, liks mažai pastebimas. Operacija įprastai trunka apie tris valandas, gali varijuoti priklausomai nuo kūno masės indekso ir papildomų intervencijų, tokių kaip riebalų nusiurbimas toje srityje, jų persodinimas į kitas zonas ir pan.

Giedrius Stankevičius

8. Kaip pasiruošti operacijai?

Apie mėnesį iki planuojamos operacijos dėl kraują skystinančių savybių rekomenduotina nevartoti vitaminų A, E, D ar maisto papildų, į kuriuos šie vitaminai įeina. Taip pat patartina operaciją planuoti ne menstruacinio ciklo metu, nes tuo metu padidėjęs kraujavimas audiniuose, tai daro įtaką operacijos trukmei ir apsunkina gijimo procesą.

9. Ar operacija skausminga? Koks pooperacinis laikotarpis?

Operacija atliekama bendrinėje nejautroje, taigi skausmo jos metu nejaučiate. Klinikoje praleisite įprastai vieną parą po operacijos. Pooperacinis laikotarpis trunka apie vieną mėnesį, kurio metu jausite veržimo pojūtį pilvo viduryje, taip pat negalėsite pilnai išsitiesus vaikščioti apie 1-2 savaites.

Siekiant sutrumpinti šį periodą bei sumažinti galimų komplikacijų tikimybę, tą mėnesį rekomenduojama dėvėti kompresinę aprangą, kurią dažniausiai parenka ir ja aprūpina klinika. Fizinę veiklą rekomenduojama pradėti praėjus mėnesiui po operacijos, tuo metu galima pradėti kelti sunkesnius daiktus. Aptirpusios pilvo apačios jausmas nedideliame plote virš pjūvio gali trukti ir iki vienerių metų, bet tai normali būsena tuo laikotarpiu.

10. Operacijos kaina?

Operacijos kaina priklauso nuo jūsų problemos dydžio, atliekamų procedūrų skaičiaus, taip pat nuo klinikos, kurioje operacija atliekama. Tačiau dažniausiai šioms problemoms spręsti pasirenkamos pilvo plastikos kaina vidutiniškai yra apie 2500 eurų.

11. Ar po šios operacijos dar galimi kiti nėštumai?

Labiausiai šią operaciją rekomenduojama atlikti jau po visų nėštumų. Vis tik, raumenų susiuvimas įtakos vaisiaus išnešiojimui neturi, tad reikia tiesiog dar kartą įvertinti, ar pagimdžius nereikalinga pakartotinė operacija.

Apibendrinus, negalime teigti, kad diastazė, kaip ir suglebusi pilvo oda, kamuoja visas pagimdžiusias moteris. Tačiau jei turite šią problemą – ar klinikiniu, ar estetiniu požiūriu – rekomenduojama ją aptarti su šios srities specialistu, kuris pasiūlys geriausius sprendimo būdus.

Giedrius Stankevičius
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)