Mitas/faktas: Kuo riebesnė rankų kremo konsistencija, tuo jis efektyviau maitina rankų odą.

Statusas: Paneigta.

Paaiškinimas: Problema ta, kad itin dažnai naudojami rankų muilai nuo mūsų odos pašalina ne tik bakterijas, įvairius nešvarumus ar perteklinį sebumą, bet ir odai reikalingus lipidus. Taigi, vietoje to, kad derėtų atkreipti dėmesį, ar naudojate muilą, kuris turi ne tik valančių, bet ir odą puoselėjančių savybių, svarbu atlikti reviziją ir rankų kremų lentynėlėje. Ypač dabar, kai siekiant užtikrinti tobulą rankų švarą į pagalbą pasitelkėme ir tokias priemones, kaip dezinfekciniai skysčiai.

Istoriškai odos drėkikliai (drėkinamieji odos kremai, losjonai, tepalai, geliai ir kitos priemonės) ir atsirado tik tada, kai žmonija labiau pradėjo rūpintis savo higiena. Pastarųjų pirminis tikslas –atnaujinti nuplautus odos lipidus – kurį laiką ir buvo vienintelė šių priemonių užduotis. Tik vėliau sparčiai besivystanti kosmetikos pramonė drėkikliams sukūrė dar vieną rolę – aktyvių kosmetikos komponentų nešėjų. Būtent tada prekybos lentynose pradėjo atsirasti vis daugiau produktų, o vartotojams tapo vis sunkiau išsirinkti, kurį iš, pvz., rankų kremą turėtų įsigyti.

„Man reikia riebaus kremo“, – tai vienas dažniausių vartotojų prašymų pradėjus skųstis sausėjančia rankų oda. Klaidinga manyti, jog kuo riebesnė kremo konsistencija, tuo efektyviau priemonė gali maitinti bei drėkinti odą. Kremo konsistenciją lemia emulsiklių, tirštiklių ir klampos reguliatorių derinimas tarpusavyje bei skirtingų koncentracijų parinkimas, taip pat – aliejinės fazės ir vandeninės fazės santykio parinkimas ir emulsijos susidarymo būdas. Viskas skamba gana sudėtingai, bet esmė yra ta, kad konsistencija nebūtinai susijusi su esminių, rankų odą maitinančių ir drėkinančių medžiagų, kiekiu ir efektyvumu.

Tiek lengva, greitai susigerianti, tiek tiršta kremų konsistencijos gali pasiekti tokį pat drėkinimo ir maitino efektą. Kurią konsistenciją pasirinkti – priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių. Konsistencija tikrai svarbus aspektas renkantis rankų kremą, bet jis susijęs su jūsų pojūčiais paskirstant priemonę ant rankų ir ne visada su pačiu priemonės efektyvumu. Vieniems patinka ilgesnis priemonės tepimo procesas, kitiems trumpesnis. Tačiau svarbiausia suprasti, jog priemonės tirštumas nebūtinai reiškia didesnį maitinimo efektą. Remiantis kremų kūrimo praktika galima sukurti tirštą kremo konsistenciją, nors sudėtyje efektyviai odą maitinančių medžiagų ir nebus daug.

Kad jau bandome išsiugdyti įprotį ne tik plauti, bet ir reguliariai tepti, tikiu, kad bus pravartu detaliau paanalizuoti, kokius pirminius tikslus turėtume kelti rankų kremams. Galime išskirti bent TOP 4 esmines rankų kremų užduotis (dažnas kosmetikos gamintojas būtent jais vadovaujasi, kurdami šios kategorijos produktus).

Justė Pinkevičienė

1. Odos švelninimas ir minkštinimas – šios funkcijos yra pasiekiamos dėl specialių ingredientų, priskiriamų emolientų grupei (INCI sąraše jie gali vadintis, pvz.: Propylene Glycol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, Dimethicone, Amodimethicone (ir kiti silikonai ar jų dariniai), Izopropyl Myristate, Caprylic/Capric Triglyceride ir kt. Emolientai skirti užpildyti atsišerpetojusių odos ląstelių tarpus ir taip pasiekti lygesnės, švelnesnės odos efektą. Deja, šios medžiagos ant odos gali ilgiausiai pasilikti iki kito rankų odos plovimo, kadangi jie yra nuplaunami naudojant muilą (dauguma emolientų yra atsparūs vandeniui, tačiau neatsparūs odos plovikliams (muilams), kurie būtent ir pašalina aliejines medžiagas nuo odos).

2. Reikiamo odos drėgmės lygio išsaugojimas – kremuose esančių medžiagų pagalba ant odos užtepama plona vandeniui nepralaidi plėvelė, sumažinanti vandens garavimą iš odos. Šią plėvelę gali sudaryti tokios medžiagos, kaip vazelinas (Petrolatum), kuris iki šiol yra pats efektyviausias ingredientas, sulaikantis vandens garavimą, riebieji alkoholiai, kaip Cetyl Alcohol, jau minėti emolientų savybių turintys silikonai, kaip Dimethicone, veikiantys ir kaip plevėdarės medžiagos, taip pat Lanolin, Lecithin, Cholesterol, kai kurie vaškai kaip Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax ir kt. Kita svarbi ingredientų klasė – humektantai, kitaip – drėkikliai.

Tai – medžiagos, kurios geba pritraukti vandenį ant odos paviršiaus, taip padidinant odos drėgmę. Tai tokios medžiagos kaip Glycerin, Panthenol, Hyaluronic Acid, Sorbitol, Propylene Glycol, Urea. Šios medžiagos geba pritraukti vandenį į viršutinį odos sluoksnį iš gilesnių odos sluoksnių, taip pat pritraukti vandenį iš aplinkoje esančios drėgmės. Naudojant drėkiklius svarbu prisiminti, kad pritrauktas vanduo iš gilesnių sluoksnių gali lengvai išgaruoti, jei aplinkoje oras bus sausas, taip prisidedant prie dar didesnio odos sausėjimo. Todėl kremuose dažniausiai sujungiamas humektantų ir plėvelę sudarančių (padedančių vandeniui neišgaruoti) medžiagų mechanizmas.

3. Pagerinta odos išvaizda – dėl kremuose esančių medžiagų, skirtų atkurti odos drėgmės balansą bei užpildyti atsišerpetojusių odos ląstelių tarpus, galime tikėtis skaistesnės, nepalyginamai patrauklesnės odos vaizdo. Dažnai pamirštame, jog rankos – vienas labiausiai ir dažniausiai pastebimų mūsų kūno organų. Ir nesvarbu, moteris ar vyras, prižiūrėtos rankos gali tapti itin svarbia jūsų įvaizdžio dalimi. Juk būtent rankas tiesiame pirmiausia norėdami vieni su kitais pasisveikinti (po karantino šis ritualas tikrai sugrįš), apkabinti ar tiesiog švelniai priliesti. Taigi, reguliarumas naudojant rankų priežiūros priemones itin svarbus norint pasiekti akivaizdžių rankų odos išvaizdos pokyčių.

4. Kitų aktyvių odą puoselėjančių kosmetikos komponentų „pristatymas“ ant odos paviršiaus – ši dalis skirta kiekvieno kosmetikos gamintojo kūrybingumui pasireikšti. Būtent pagal šią rankų kremų funkcinę dalį ir jūs renkatės savo rankų priežiūros priemones. Taigi, dėl jau minėtų pagrindinių rankų kremuose esančių medžiagų, priskiriamų emolientams, humektantams ir plėvelę sudarančioms medžiagoms, priemonės gali būti praturtintos ir kitais įvairiais, pvz., natūraliais odos drėkinimo faktoriais, tokiais kaip pieno rūgštis, natrio laktatas, urėja, peptidai, pirolidono karboksilinė rūgštis (PCA), gliukozaminas ir kt.

Taip pat rankų kremuose galite rasti įvairių augalinių ar gyvūninės kilmės aliejų ir vaškų, riebalų, alkoholių ar rūgščių, įvairių vitaminų, augalinių ekstraktų, antioksidantų, filtrų apsaugančių nuo UV spinduliuotės. Taigi, konkretus prekės ženklas gali pasiūlyti vis kitokią aktyvių komponentų kombinaciją, skirtingas konsistencija, aromatus, bet pirminės funkcijos vis tiek bus kuriamos, visų pirma, su emolientais, humektantais ir plėvelę sudarančiomis medžiagomis.

Kiek kartų per dieną turėtumėte tepti rankų odą kremu, labai priklauso nuo individualios kiekvieno odos

Pastaba: Plovimas, dezinfekavimas, tepimas – visi šie veiksmai turi būti atliekami atsakingai. Plauti tada, kada reikia, dezinfekuoti tada, kai negalime nuplauti, o tepti kremo tokį kiekį, kad jo pertekliaus neatsirastų ant kiekvieno jus supančio daikto.

Shutterstock nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)