Kas gi tas plaukų priešas #1? Kaip dažnai iš tiesų turėtume plauti galvą ir kodėl kaukė niekada neatstos kondicionieriaus? Apie tai ir dar daugiau – laidoje „Stiliaus DNR“.

– Dažnai išgirstame, kad prausdamiesi žmonės galvą plauna tik vieną kartą. Gerai tai ar blogai?

– Nėra labai blogai, bet rekomenduoju galvą plauti du kartus. Pirmą kartą nuplauname paviršines dulkes ir nešvarumus, antrąjį kartą – gilesnius riebalus, todėl galva ilgiau išlieka švari.

– Sakoma, kremus reikia periodiškai keisti, antraip veido oda gali priprasti, jų efektyvumas sumažės. Kaip yra su šampūnais?

– Jei šampūnas ganėtinai natūralus, be sulfatų, parabenų ir naftos produktų, jis neturėtų sukelti „priklausomybės“. Vis dėlto, rekomenduoju šampūnus keisti atsižvelgiant į sezoniškumą. Vasarą, kai oda dėl karščio išskiria daugiau riebalų, naudoti lengvesnį kasdienį, o žiemą, kai oda intensyviai sausėja, rinktis drėkinantį šampūną.

– Kai kurios pramogų pasaulio moterys atvirai sako, jog galvą plauna vos kartą per savaitę, esą taip jų plaukai ilgiau išlieka sveiki ir žvilgantys.

– Tiesą pasakius, tai idealus variantas, kaip reikėtų prižiūrėti galvos odą. Jei plaukus plaunate dažniau, galvos oda pripranta ir pradeda išskirti daugiau riebalų. Šampūnas yra ganėtinai agresyvi priemonė, sausinanti galvos odą. Dažnas šampūno naudojimas jautrina odą – ji gauna šoką ir išskiria daugiau riebalų.

– Kyla elementarus klausimas tai kaip gi išgyventi visą savaitę neplauta galva?

– Variantai du: sausas šampūnas arba... kentėti. Bet pakentėsite kelis mėnesius ir pamatysite, plaukai jums padėkos.

– Ar didesnis kiekis naudojamo šampūno – geriau?

– Tai priklauso nuo prekės ženklo. Jei naudojate prabangesnį ir kokybiškesnį šampūną, prireiks nedidelio kiekio visai galvai. Prisiminkite, pirmąkart plaunant galvą šampūnas mažiau putoja, nes galvos odos riebalai tarsi sugeria priemonę, o antrą kartą šampūnas putos gausiau, galima jo naudoti net dar mažiau.

– Minėjai, kad šampūnus reikia rinktis pagal sezoniškumą, o ką daryti, jei norisi plaukų šampūną rinktis pagal plaukų būklę?

– Šampūną būtina rinktis atsižvelgiant į plaukų šaknų būklę. Jei plaukus dažome madingomis technikomis, pavyzdžiui, balayage, airtouch ar sruogelėmis, renkamės lengvą šampūną dažytiems plaukams. Nubalintiems ar sugadintiems plaukams renkamės labai stiprias gydomąsias priemones.

– O kokį šampūną rinktis, jei galvos oda riebi, o galai sausi?

– Tai dažniausiai pasitaikanti situacija, procentaliai tai sudaro maždaug 70 proc. atvejų. Reikėtų rinktis labai lengvą šampūną, pavyzdžiui, dažytiems plaukams arba pakeliantį nuo šaknų, galbūt savo sudėtyje net turintį druskų, kad sugertų riebalų perteklių. Bet galams būtina naudoti gydančias kaukes ir kondicionierius ir drėkinti, drėkinti, drėkinti.

Vienas patarimų – sukeisti priemones vietomis. Plaukus nuo vidurio ir žemyn patepkite kondicionieriumi ir tik tuomet plaukite galvą šampūnu. Taip apsaugosite galus nuo išsausėjimo, o jei dažote plaukus, tausosite ir ilgiau išlaikysite spalvą.

– Vienas iš dalykų, kuriuos pati rekomenduoji – po kaukės naudoti kondicionierių.
Kodėl? Daug kam tai gali pasirodyti naujiena, mat esame įpratę kaukę naudoti vietoje kondicionieriaus, o ne kartu.

– Kaukė yra labiau koncentruota priemonė nei kondicionierius, jos sudėtyje yra aliejų, ekstraktų, baltyminių priedų, kurie plauką regeneruoja iš esmės.

Kaukę reikia naudoti po šampūno, nes šampūnas plačiai atveria plauko žvynelius. Palaikyti kaukę reikėtų bent 10-20 min., ant rankšluosčiu nusausintų plaukų. Jei tik išplovę galvą uždėsite ant šlapių plaukų kaukę, ji prasiskies su vandeniu ir prarasite pusę naudos.

Rekomenduoju naudoti kondicionierių po kaukės, kad „uždarytume“ plauko žvynelius ir gerosios kaukės medžiagos taip greitai neišsiplautų. Jei paliksite plauką be kondicionieriaus, žvyneliai liks atviri ir ypač paveikūs aplinkos poveikiui, pavyzdžiui, saulei, šalčiui. Ypač tokiu metu kaip žiema nenaudoti kondicionieriaus – nusikaltimas prieš jūsų plaukus. Kai iš šiltos patalpos išeinate į šaltį, plaukas iškart stojasi piestu.

– Ką daryti, jei po kondicionieriaus plaukai tarsi „nutįsta“?

– Blogas kondicionierius, įsigyti gerą (juokiasi). Rekomenduoju netaupyti, neišradinėti dviračio. Jei yra sukurta gerų ir kokybiškų priemonių, aišku, jos kainuos kažkokius pinigus. Jos mažiau skiedžiamos su vandeniu ir kitomis medžiagomis, turi daugiau pirminių ingredientų. Kai taupote ir bandote nusipirkti kažką pigiau, iš tiesų, išleidžiate žymiai daugiau pinigų.

Kažkada dariau eksperimentą. Nuėjau į paprastą parduotuvę ir pasižiūrėjau, kokia yra šampūnų pasiūla. Neradau nei vieno šampūno be parabenų, sulfatų, kuris būtų pigesnis nei 6 Eur. Nusipirkau jį ir išsiploviau galvą vos šešis kartus. Man tai yra brangu.

Gerų ir kokybiškų prekių ženklų kainos yra nuo 25 iki 35 Eur. Nusiperkate 200-300 ml. šampūną, vienam plovimui jo reikia arbatinio šaukštelio, tad užtenka 3-4 mėnesiams. Paskaičiavus – net sutaupote. Netaupykite plaukų sąskaita, taupykite savo nervus ir pinigėlius, nes po to atstatyti plaukus kainuos daug brangiau.

Daugiau Margaritos patarimų išgirsite laidoje „Stiliaus DNR“.


„DELFI TV“ laida „Stiliaus DNR“ kviečia pasinerti į grožio ir mados pasaulį. Keturios laidos per mėnesį = keturios skirtingos temos.

„Parduotuvių reido“ metu kartu su stiliste lankysimės skirtingose Lietuvos parduotuvėse ir kviesime kartu pasinerti į įkvepiančią stiliaus kelionę – ne tik aptarsime naujausias mados tendencijas, bet ir pasižvalgysime, ką šiuo metu siūlo madų diktatoriai.

„Kosmetikos laboratorija“ kvies iš arti pažvelgti, kaip gimsta kosmetika, supažindins su grožio pramonės paslaptimis, be to, mokys atpažinti dažniausiai priemonių sudėtyje esančius ingredientus ir suprasti, kurie jų yra naudingi mūsų odai, o kurie daro daugiau žalos nei naudos.

„Drabužinės dilema“ pašvęsta mūsų kasdienėms garderobo problemoms narplioti. Kokie džinsai šiuo metu yra madingi? Kokia suknelė tinka pagal figūros tipą? Kaip neprašauti renkantis batus pagal sezoniškumą? Apie tai ir dar daugiau diskutuosime su Lietuvos stilistais.

Paskutinė, tačiau tikrai ne prasčiausia rubrika – „Grožio SOS“, kurioje be užuolankų kalbėsime apie įvairias grožio procedūras ir naujoves, sveikatingumą ir su grožio ekspertais skatinsime dar labiau rūpintis savimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)