Mitas: kosmetika naikina raukšles

Statusas: paneigta

Mūsų gyvenimiškos patirties simbolių – raukšlių – susidarymas yra sudėtingas, daugiapakopis procesas, kuris net mokslininkų nėra iki galo iššaiškintas bei pažintas. Taigi, nors iki mėnulio nuskristi mums, žmonėms, pavyko, tačiau laiko sustabdyti bent jau kol kas dar tikrai negalime.

Žinoma, kad pokyčiai senėjimo proceso metu vyksta visuose odos sluoksniuose (epidermyje, dermoje, hipodermyje) ir yra susiję su epidermio dehidratacija, raginio sluoksnio lipidų kiekio sumažėjimu, trijų pagrindinių dermos komponentų – elastino, kolageno ir hialurono rūgšties sintezės odoje lėtėjimu bei visų trijų sluoksnių plonėjimu. Kol esame jauni, mūsų oda, esant normaliomis sąlygomis, geba atsinaujinti kas 28-30 dienų ir jau vien dėl jauno amžiaus puikiai geba palaikyti odos struktūroje reikiamą vandens kiekį. Kiekvieno oda individuali, tačiau faktas, kad bėgant laikui, odos gyvybinės funkcijos tiesiog ima lėtėti, jau vien dėl žmogaus biologinio amžiaus ir nesvarbu kaip teisingai ir uoliai ta oda mes besirūpintumėme su papildomomis priemonėmis ar bandydami kontroliuoti tokius išorinius veiksnius kaip, pavyzdžiui, saulės spindulių poveikis.

Negalime teigti, kad raukšlės susiformuoja tik viename iš kažkurių trijų odos sluoksnių, tačiau įrodyta, kad giliosios raukšlės gali pasiekti net hipodermį. Tokios raukšlės dažniausiai yra mimikos. Taigi apie tokių raukšlių panaikinimą, bent jau šiandien, kosmetika net negalėtų pradėti diskutuoti. Kodėl? Pagal visus įstatyminius reglamentus, kosmetikos kategorijai priskiriami produktai turi labai aiškius apibrėžimus – tai priemonės , kurios yra skirtos liestis su išorinėmis žmogaus kūno dalimis (epidermiu, plaukais, nagais, lūpomis ir išoriniais lytiniais organais) ar su dantimis ir burnos ertme, kurie skirti išvardintas kūno dalis plauti, kvėpinti, keisti jų išvaizdą, apsaugoti jas, palaikyti gerą jų būklę ar keisti kūno kvapą. Tai reiškia, kad jeigu raukšlė susidariusi gilesniame sluoksnyje nei epidermyje, apie jos panaikinimą kosmetika kalbėti negali.

Taigi pabrėžiu, jog kosmetikos priemonių poveikis turi būti PAVIRŠINIS. Priemonės, kurios gali būti kremo konsistencijos, tačiau iš tiesų daro poveikį dermai ar gydo odos ligas yra priskiriamos visai kitai verslo šakai – farmacijai ir gali būti reglamentuojami kaip medicininės – farmacinės priemonės.

Jau beveik girdžiu Jūsų tylias mintis – „Taip ir galvojau, visi tie kosmetikos gamintojai meluoja’’, pardavinėdami priemones su užrašais „anti-age’’ , „ išsaugo jaunystę’’ ir pan. NEMELUOJA. Esminis kosmetikos tikslas – visų pirma teisingai pasirūpinti epidermiu. Būtent šis sluoksnis yra vienas svarbiausių palaikant sveikos, kaip įmanoma ilgiau nepakitusios odos būklę. Viršutinis, raginis epidermio sluoksnis ir jo apsauga kosmetikos priemonėmis, tiesiogiai prisideda ir prie apatinių epidermio sluoksnių bei dermos sluoksnio apsaugojimo.

Moksliškai įrodyta, jog kosmetika gali sustiprinti apsauginį odos barjerą, veikdama būtent raginiame (viršutiniame) epidermio sluoksnyje ir taip apsaugoti odą, pavyzdžiui, nuo drėgmės praradimo, blokuoti saulės spindulius ir pan. – visa tai tiesiogiai susiję su odos senėjimo proceso sulėtinimu. Kosmetika tikrai gali pagerinti vizualinę odos būklę – suteikti skaistumą, švytėjimą ar sumažinti, pavyzdžiui, plonų raukšlelių (angl. fine lines) aplink akis, lūpas, kurios daugiausiai susijusios su epidermiu ir jo drėgmės balansu, matomumą. Kosmetika gali padėti pasirūpinti, kad odoje būtų kaip įmanoma didesnis vandenį pritraukiančių komponentų kiekis, pavyzdžiui hialurono rūgšties. Jei šių komponentų yra pakankamai, ląstelės yra pripildytos vandens, jos įsitempia, oda tampa labiau atspari ir lanksti.

Drėgmės pripildytos raukšlės ląstelės dėl pakankamo drėgmės kiekio tarsi išsipučia ir vizualiai plonosios raušklelės gali tapti žymiai mažiau matomos. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad net trumpas buvimas aplinkoje, kurioje oda sausėja gali sukelti plonųjų raukšlelių atsiradimą, o chroniška ir ilga sausos odos būklė gali prisidėti ir prie didesnio lygio raukšlių formavimosi.

Rezultatas: Vartotojai nesusipažinę su esmine kosmetikos funkcija – veikti odos paviršiuje, dažnai kelia jai per didelius lūkesčius, na o vėliau nusivilia jei taip ir nedingo ta įgrisusi mimikos raukšlė nuo jų kaktos. Kosmetikos industrija kiekvienais metais stebina inovacijų gausa ir nuostabiais tyrimų rezultatais efektyvumo atžvilgiu, tačiau turime pripažinti, kad bent kol kas burtų lazdelės kuri būti pamerkta į stebuklingą kremą stabdantį laiką neišrasta.

Pastaba: „Sėkmingas senėjimas‘‘ (angl. Successful ageing) – būtent šį terminą vis dažniau vartoja grožio industrijos atstovai. Jis reiškia, jog kosmetikos priemonių, grožio procedūrų tikslas neturėtų būti sustabdyti laiką ir išnaikinti visas mūsų raukšles, bet turi padėti mūsų odai senti kaip įmanoma gražiau ir skoningiau, neformuojant neadekvataus jaunystės kulto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)