Faktas arba mitas: Dažnas odos valymas pridarys rūpesčių.

Statusas: Paneigtas

Paaiškinimas:

Kadangi oda jungiasi su kitais kūno organais į bendrą žmogaus organizmo sistemą, dažnai odos pokyčius ar negalavimus specialistai vertina kaip viso organizmo funkcijų sutrikimą. Tuo tarpu veido odai savaime skiriame daugiau dėmesio ir priežiūros, nes prasta veido odos būklė gali sukelti rimtų psichologinių problemų bendraujant, tiek vyrai tiek moterys dažnai gali būti kamuojami kompleksų.

Svarbu pastebėti, jog mūsų oda pati tvarkosi, valosi, gyja, regeneruoja ir šis procesas yra nuolatinis, o raginis odos sluoksnis pilnai atsinaujina maždaug kas 28 – 30 dienų. Tad suragėjusias, negyvas ląsteles nuolat valant ir teisingai prižiūrint išvengsime atvirų tamsių kamedonų, dar vadinamų inkštirais, nelygaus odos reljefo, papilkėjusios ar pavargusios odos įspūdžio. Dažnai daugiau laiko jai tenka skirti brendimo laikotarpiu, prasidėjus aknei. Vėliau tenka rūpintis odos drėkinimu, bėrimais ir pirmųjų raukšlelių mažinimu. Taigi oda turime rūpintis nuolatos.

Visi odos priežiūros specialistai vieningai kalba, kad pirmas žingsnis norint sveikos ir spindinčios odos – tinkamas ir reguliarus jos valymas.

Veido valymas reikalingas tam, kad būtų pašalintas raginis sluoksnis ir skatinama regeneracija – odos atsinaujinimas. Veido odos valymą specialistai rekomenduoja atlikti kas 28 – 30 dienų, klaidinga manyti, kad per dažnas odos valymas kenksmingas mūsų gražiai ir sveikai odai. Su metais odos regeneracija lėtėja, greičiau susiformuoja raginis sluoksnis kuris iš išorės užblokuoja ir užkemša odos paviršių, todėl turi būti pašalinamas nuolatos.

Kodėl sklando mitas, kad dažnas odos valymas sugadina, išsausina odą? Svarbu žinoti po atlikto odos valymo turime atstatyti hidrolipidinį apsauginį barjerą, atkurti normalią odos pusiausvyrą. Todėl valymą atlikti svarbu ir būtina lygiai taip pat kaip drėkinti odą po procedūrų kad ji nedehidratuotų, neraustų, nešerpetotų, neatsirastų niežėjimas ir kiti nemalonūs pojūčiai. Turime sudaryti apsauginę plėvelę vadinamą okliuzija, kad oda nedehidratuotų. Nenustebkite, jeigu esate įpratusi tempti kremą ryte ir vakare, tai po odos valymo gali prireikti gerokai dažniau ir intensyviau odą papildomai drėkinti.

Netinkama priežiūra po veido valymo gali išprovokuoti labai daug problemų vėliau, todėl ir atsiranda netinkami mitai, kad odos dažnai valyti nereikia.

Kiekvienam odos tipui – savas metodas.

Specialistai sutaria, kad odos valymo būdą būtina rinktis pagal jos tipą. Problemiškiausia – riebi ir užsiteršusi oda. Tokiai odai turi būti taikomas kombinuotas veido odos valymas. Turinčioms sausą odą gali būti taikomas tik labai švelnus valymas: sausos odos poros dažniausiai būna nedidelės, riebalų pertekliaus paviršiuje nėra, tad valyti užtenka minimaliai bet vis viena būtina. Jautrios odos savininkėms patariama rintis tik labai švelnias, tausojančias procedūras, pernelyg intensyviai ją valant, oda gali „užsidegti“ – pradėti rausti, kaisti, niežėti.

Rezultatas:

Mūsų visų oda sensta vienodai, rūpintis savimi daugiau ar mažiau, kiekvieno iš mūsų sprendimas.

Tačiau odą valyti nuo kasdienių nešvarumų turime reguliariai – dukart per dieną. Kasdieniam odos valymui dažniausiai naudojami įvairūs pieneliai, prausikliai, miceliniai vandenys, tonikai. Kartą per savaitę gilesniam valymui, rekomenduojama naudoti švelnius šveitiklius ir kaukes. Tačiau norint džiaugtis nepriekaištinga oda, nepakanka tik „naminių“ procedūrų. Jeigu odą dažniau kamuoja spuogeliai, inkštirai, kamedonai, ir senėjimo raukšlelės – vertėtų lankytis pas odos priežiūros specialistą kas mėnesį.

Pastaba:

Mitas skirtas paneigti, jog reguliarus odos valymas kenkia odos būklei. Pas specialistus veido valymas atliekamas kompleksiškai, atsižvelgiant į jūsų odos tipą bei būklę. Dažnai yra taikomas ir mechaninis porų valymas. Reguliarus odos valymas pas specialistus padės išlaikyti sveiką ir gražią odą taip pat sulėtins senėjimo procesus.

Namuose galite atlikti veido pilingus, naudoti kaukes, bet nepadarysite profesionalaus vakuuminio veido valymo, ar saugaus spuogų valymo, kad neįvyktų užkrėtimas ar didesnės komplikacijos. Išvalyta oda atrodys šviesesnė, atkimšus ir išvalius veido odos poras panaikinamas nepageidaujamas odos pilkumas, o kasdieninės odos priemonės bus daug efektyvesnės, nes patenka giliau į epidermį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)