Be to, nors „Chanel No. 5“ ir atrodo kaip puiki puošmena prabangiam vonios kambariui, kasdien iš dušo sklindantys garai kvapui kenkia. Laimei, keli paprasti patarimai gali jums padėti kuo ilgiau išsaugoti mylimus kvepalus. Štai penkios labiausiai paplitusios klaidos, kurias daro dauguma moterų pirkdamos kvepalus ir jais kvėpindamosi. Taip pat patarimai, kaip šių klaidų išvengti.

Netrinkite – tik purkškite

Įprotis užpurkšti šiek tiek kvepalų ant riešų, o tada patrinti riešus vieną į kitą, o vėliau pereiti prie kaklo, iš tiesų yra labai blogas, sako F. Kurkdjianas. Kodėl? Trinant riešus, oda šyla, aiškina jis, „ir išskiria natūralius enzimus, kurie pakeičia kvepalų natų atsiskleidimo eigą“. Labiausiai paveikiamos viršutinė ir vidurinė natos, taip pat ir paskutinė nata, kuri išlieka ilgiausiai.

„Įtrynus į odą gėlių kvepalus, jie nuo šilumos praranda gaivumą“, – aiškina kvepalų ekspertas. Kad kvepalai neprarastų vientisumo, (ir kad jie ilgiau išsilaikytų ant odos), užpurkškite nedaug kvepalų ant abiejų riešų, palikite juos įsigerti į odą ir daugiau nieko nedarykite, pataria F. Kurkdjianas.

Tinkamai laikykite

Kalbant apie kvepalų laikymą, derėtų nepamiršti, kad kvepalai yra beveik kaip gyvas organizmas – itin jautrūs aplinkos pokyčiams. „Kvepalams nepatinka staigi temperatūrų kaita“, – sako F. Kurkdjianas ir paaiškina, kad temperatūrų svyravimai paskatina nepageidaujamas chemines natūralių sudedamųjų dalių reakcijas, todėl kvepalai greičiau pasensta.

Pavyzdžiui, jei paliksite citrusinius kvepalus garų pilname vonios kambaryje, tai pakenks jų gaivumui, ir natūralių ingredientų, tokių kaip pačiuliai, kvapas gali pakisti.

Ultravioletiniai spinduliai gali pakeisti kvepalų spalvą – pavyzdžiui, gintarinis atspalvis gali virsti žaliu, įspėja parfumeris. „Juk nepaliktumėte šampano butelio saulėje“, – sako jis.

Taigi, kvepalus geriausia laikyti originalioje dėžutėje, kurioje juos pirkote, kambario temperatūroje (apie 20 laipsnių Celsijaus). O galima apskritai vertinti kvepalus kaip aukštos kokybės vyną: „Pažįstu žmonių, kurie vieną ar du savo mėgstamiausių kvepalų buteliukus laiko šaldytuve“, – sako F. Kurkdjianas.

Geriausi kvepalai – supakuoti į nedidelę talpą

Kvepalai yra prabangos prekė, tačiau juos reikėtų sunaudoti greitai, netaupyti. Ilgai laikant ant naktinio stalelio pusiau sunaudotą kvepalų buteliuką, deguonis („natūralus kvepalų priešas“, pasak F. Kurkdjiano) iš lėto skaido kvapo molekules ir keičia kvepalų kompoziciją.

Žinoma, jei mėgstamais kvepalais kvėpinsitės kasdien, jie nespės sugesti net ir didelėje talpoje, sako jis, tačiau visais kitais atvejais parfumeris pataria verčiau pirkti miniatiūrines pakuotes, nes juose esantys kvepalai švieži išlieka iki trijų mėnesių. O jeigu parduotuvėje nėra kito pasirinkimo, tik didelės talpos kvepalų buteliukas?

Jei kvepalų buteliukas turi užsukamą dangtelį ar kamštį, visada galite skystį supilstyti į mažesnius buteliukus o jei ne, pustuštį buteliuką laikykite šaldytuve, pataria parfumeris.

„Sintetinis“ nėra keiksmažodis

„Žmonėms patinka natūralūs kvapai, bet visiškai natūralių kvepalų pasitaiko labai retai“, – sako F. Kurkdjianas ir primena ko gero pačią populiariausią kvepalų natą, muskusą, kuris suteikia kvepalams minkštumo, pailgina jų išliekamumą. Anksčiau muskusas buvo išgaunamas iš gyvūnų, o dabar yra sintetinamas. Kitų kvapų, pavyzdžiui, bijūnų, frezijų ar pakalnučių, neįmanoma išgauti natūraliai iš gėlių, todėl šie kvapai gaminami pridedant sintetinių molekulių.

Geriausi parfumeriai jau nuo pat devyniolikto amžiaus pabaigos naudojo natūralių ir sintetinių molekulių mišinius, o šiais laikais sveikatos organizacijos, tokios kaip JAV Kvapiųjų medžiagų tyrimų institutas (angl. Research Institute for Fragrance Materials – RIFM) cheminius mišinius griežtai kontroliuoja, tikrina jų saugumą.

Būtent todėl, pasak F. Kurkdjiano, eterinių aliejų, absoliutų ir žmogaus susintetintų elementų mišiniai būna aukščiausios kokybės.

Karštyje purkškite ne odą, bet plaukus

Laikantis kelių paprastų taisyklių, kvepalai išsilaikys ilgiau. „Kvepalai ilgai nesilaiko ant sausos odos“, – sako F. Kurkdjianas, ir pataria prieš kvėpinantis išsitepti kūno odą to paties kaip kvepalai kvapo kūno losjonu arba tepti kūną bekvapiu losjonu, kad skirtingi kvapai nesusimaišytų.

Taip pat svarbu, kurią vietą kvėpinatės. „Nesikėvpinkite vietų, kurias dengia drabužiai“, – pataria jis. Kvėpinkite atviras kūno vietas: pulso taškus ant kaklo ir riešų arba vidinės alkūnių pusės (jei dėvite berankovę paaidinę).

Vienintelė išimtis – jei esate labai karštame klimate. Tokiu atveju nepatariama purkšti kvepalų tiesiai ant kūno. Mums prakaituojant, natūralūs odos išskiriami riebalai daug greičiau panaikina kvepalų kvapą, aiškina parfumeris. Jis pataria karštyje vos vos pasikvėpinti plaukus, šalį ar dėvimą laisvą drabužį.

„Kadangi jie juda su oru, tai padeda kvapui pasklisti“, – sako F. Kurkdjianas. Štai ir įminėme paslaptį fatališkų moterų, kurios praeidamos palieka po savęs subtilaus kvapo šleifą ir neišdildomą įspūdį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)