Kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas“ odos priežiūros specialistė Laima Kairienė paaiškino, kuo kolagenas vertingas mūsų organizmui, kaip jį naudoti ir ar jis išties reikalingas visoms moterims?

Kas yra kolagenas?

Kolagenas yra natūraliai organizmo gaminamas baltymas, įprastai jis sudaro 25-30 proc. visų kūno baltymų ir didžiąją dalį mūsų odos masės – net 70 proc. Kolagenas aktyviai dalyvauja audinių atsistatymo procese, palaiko kraujagyslių sienelių elastingumą bei yra būtinas odos ląstelių atsinaujinimui, o kartu atsakingas už odos elastingumą, stangrumą ir bendrą išvaizdą.

Kitaip tariant, kuo kolageno koncentracija odoje didesnė, tuo oda yra elastingesnė, lygesnė ir atrodo jauniau. Mūsų organizmas be perstojo gamina kolageną, tačiau bėgant metams jo gamybos tempai lėtėja, todėl odoje pradeda matytis pirmieji senėjimo požymiai, rašoma pranešime spaudai.

Kas išduoda kolageno trūkumą odoje ir kada vertėtų pradėti naudoti produktus su kolagenu?
Pagrindiniai rodikliai, išduodantys kolageno stoką yra odos sausėjimas, pleiskanojimas ir raukšlių formavimasis. Papilkėjusi odos spalva ar net kiek į apačią pasmukęs veido ovalas indikuoja stiprų kolageno stygių.

Organizmo senėjimo neišvengsime, bet pristabdyti šį procesą galima, todėl kolagenu praturtintas kosmetikos priemones L. Kairienė pataria pradėti naudoti nuo 25 m., kai natūrali kolageno gamyba organizme pradeda lėtėti. Papildomų kolageno produktų vartojimas skatina natūralią kolageno gamybą, kuris atitolina odos senėjimo procesus, stangrina odą ir gerina bendrą jos išvaizdą.

Kur rasti kolageno?

Organizmą kolagenu praturtinti galima trimis būdais: sureguliuojant mitybą, geriant papildus ir naudojant kolagenu ar vitaminu C praturtintas kosmetikos priemones. Norėdami geriausio efekto, savo kasdienybėje pritaikykite visus arba bent du iš šių būdų.

1. Mityba. Visų pirma L. Kairienė pabrėžia, kad kolagenas yra natūraliai gaminamas mūsų organizmo, išorinės medžiagos gali tik paskatinti jo gamybos procesus, todėl pradėti vertėtų nuo sveiko ir aktyvaus gyvenimo būdo atsisakant žalingų įpročių ir sureguliuojant mitybą. Su maistu organizmas gauna įvairių maistinių medžiagų, skatinančių kolageno gamybą, pavyzdžiui vitamino C, antioksidantų, gerųjų riebalų ir baltymų. Intensyviai kolageno gamybą odoje skatina žuvis (ypač lašiša), raudonosios, oranžinės ir žaliosios daržovės, sojos, natūralus sultinys, citrusiniai vaisiai.

2. Papildai. Palengvinti organizmo darbą galite gerdami kolageno papildus. Kaip ir dauguma maistinių preparatų, kolageno papildai būna trijų formų: skystos, miltelių ir tablečių pavidalo. Norint užtikrinti kuo greitesnį ir efektyvesnį kolageno pasisavinimą, rekomenduojama rinktis skystus papildus. Taip pat atkreipkite dėmesį, kokios rūšies kolageno papildus perkate. Kolageno tipų yra daugybė, bet odos grožiui aktualiausi yra I-ojo ir III-ojo tipo.

3. Kosmetikos priemonės. Papildai ir medžiagos gaunamos su maistu skatina kolageno gamybą iš vidaus, o kosmetikos priemonės suteikia greitą, akivaizdų efektą ir saugo odą nuo kolageno praradimo. Kosmetikos priemonėse esantis kolagenas efektyviai veikia problemines vietas: veidas patempiamas, sutraukiamos poros, pastangrėja oda todėl veidas atrodo jauniau. Dėl savo stambiamolekulinės struktūros kolagenas išlieka odos paviršiuje ir padengia ją apsaugine plėvele, kuri apsaugo odą nuo drėgmės praradimo bei aplinkoje esančių teršalų. Tam, kad kolagenas kuo giliau prasiskverbtų į odą ir veiktų ją iš vidaus, patartina jį naudoti kartu su kitomis veikliosiomis medžiagomis: vitaminas C bei hialurono rūgštis skatina kolageno gamybą odoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt