Mitas: Pigi kosmetika negali būti kokybiška.

Statusas: Paneigtas

Paaiškinimas: Įsivaizduokite, kad gaminate sriubą. Tikrai taip, šį kartą ne kremą, o sriubą. Aš labai mėgstu barščius, tad apie juos ir pafantazuokime. Štai jums keli receptai:

Pirmasis: įdėsiu burokėlių, morkų, bulvių. Dar pakepinsiu svogūno. Žinoma, druskos, pipirų ir džiovintų žolelių bei prieskonių.

Antrasis: sriubą virsiu su vištienos sultiniu. Įmesiu ir mėsos gabalėlių. Dar pagardinsiu močiutės sudžiovintais grybais.

Trečiasis: eksperimentuosiu, nes mano tikslas – kad kuo daugiau gėrybių ta sriuba turėtų. Gal kokių makaronų dar įdėti? Tikrai labai kokybiški ir skanūs. Būtų gerai ir daržovių įdomesnių. Dar įmesiu tikro ekologiško moliūgo ir cukinijos. Reikia įdomesnio sprendimo ir su prieskoniais? Girdėjau, ciberžolė labai sveika, žiupsnelis tikrai nepakenks. O valgysime iš porcelianinio indelio, ar paprasto keramikinio?

Turbūt nereikia būti matematiku, kad suprastum, jog pirmoji mano sriuba, patiekta paprastame keramikiniame indelyje, yra pigiausia. Ar ji bloga? Nemanau. Tiesiog man patinka lengva, neperkrauta sriuba. Po tokios gerai jaučiasi ir mano skrandis. Ar antrasis receptas geresnis? Hm, nei geresnis, nei blogesnis, turbūt jis tinka tada, kai norisi kažko ypatingo, sotesnio, su daugiau skonio. O kaip vertinate trečiąją sriubą? Ji tikrai pati brangiausia, todėl turėtų būti geriausia. Bet ar tikrai tai yra tai, ko nori mūsų skrandis?

Tikiuosi, šis pavyzdys padės lengviau suprasti, kad vieno teisingo atsakymo šiuo klausimu nėra. Faktas, kad kosmetikos srityje dirbantys profesionalai kainą jau seniai rekomenduoja išmesti iš priemonių pasirinkimo kriterijų. Turime rinktis visiškai pagal kitus kriterijus – individuali odos bei plaukų būklė, funkcijos, kurių tikimasi sulaukti iš kosmetikos produktų, bendras sudėtinių dalių vaizdas ir pan. Žinoma, pigiai galite nusipirkti ir prastos kokybės gaminį (juk ir sriubai galiu naudoti įvairios kokybės ir būklės daržoves, prieskonius ir kt.), bet galite nusipirkti ir itin kokybišką, kompetentingai sukurtą kosmetikos priemonių formulę, kurioje nieko nėra nei per daug, nei per mažai, visko tik tiek, kiek reikia patenkinti esmines kosmetikos funkcijas, pavyzdžiui, padrėkinti, pamaitinti. Gal tik to jūsų odos būklei ir reikia?

Turbūt vis tiek tyliai pamąstėte: „bet kaip galima įdėti kažką gero, kai kainuoja tiek mažai?“ Geriau pagalvojus, tie Jūsų kremų indeliai iš esmės nėra tokie jau dideli, tiesa? Ir kai dar pagalvoji, kad kosmetikos priemonės pagrindinė sudedamoji dalis yra vanduo, o rekomenduojamų aktyvių komponentų procentiniai dydžiai nėra tokie jau dideli, paaiškėja, kad tam, jog sukurtum esmines kosmetikos priemonių funkcijas tenkinančias formules už itin patrauklią kainą, svarbiausia turi pasitelkti kompetentingų, chemijos mokslą išmanančių specialistų pagalbą.

Kalbant metaforiškai, itin svarbu, kad kosmetiką kuriantys specialistai nebūtų tie, kurie į barščius prideda ne tik makaronų, bet ir, pavyzdžiui, mandarinų. Nereikia į kosmetikos priemonę pridėti visko kaip įmanoma daugiau už kaip įmanoma brangiau. Tikslas – sukurti tokią aktyvių komponentų kompoziciją, kuri mūsų odai ir plaukams iš tiesų gali būti naudinga.

Svarbu prisiminti ir tai, kad kosmetikos priemonės savikainą sudaro ne tik formulė. Pirminės ir antrinės pakuotės, reklaminės kampanijos ar prekės ženklo įvaizdžio strategija – visa tai gali sudaryti net didesnę savikainos dalį nei pats produktas. Kartais vartotojams tiesiog svarbu pirkti brangiai, nes tai padeda jiems išsiskirti iš kitų ir leidžia parodyti statusą. Todėl kai kurie prekės ženklai yra formuojami atsižvelgiant būtent į tokių vartotojų poreikius – parenkamos unikalios pakuotės, išskirtinės prekybos vietos ir nebūtinai daug dėmesio skiriama pačiai kosmetikos priemonės formulei. Dažniau tampa svarbus įvaizdis.

Dar vienas dėmesio vertas faktas yra tai, kad bandant nuteisti pigią kosmetiką, reikėtų atkreipti dėmesį ir į kosmetikos gamintoją. Jeigu pastarasis veikia vadinamojoje mass market kategorijoje, t. y., jo produktus galima įsigyti dideliais kiekiais didžiausiose parduotuvėse, tikėtina, kad toks gamintojas, užsakydamas kur kas didesnius kiekius pakuočių ar aktyvių komponentų, gali priemonę pagaminti už gerokai mažesnes kainas. Tai reiškia ir kur kas mažesnes savikainas, kurios leidžia vartotojui pasiūlyti kur kas draugiškesnes kainas išsaugant aukščiausią produkto kokybę.

Rezultatas: nors vartotojai aktyviai tiki ir teigia, jog pigiai negali būti gerai, didžiausi pardavimai ir toliau fiksuojami nuolaidų laikotarpiais. Placebo efektas grožio industrijoje itin pažįstamas. Labai dažnai brangiai kainuojantis kremas būna pateisinęs vartotojo lūkesčius jau po pirmo potėpio, o pigus nuteistas dar net nepradarytas.

Pastaba: mitas skirtas paneigti sklandančias kalbas, kad pigi kosmetika negali būti gera. Teigiant, kad pigi kosmetika gali būti kokybiška, nebandoma supriešinti ar paneigti fakto, kad rinkoje galima rasti brangiai dėl išskirtinių savybių kainuojančios kosmetikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt