Faktas/mitas: Parabenai sukelia vėžį

Statusas: Paneigtas

Paaiškinimas:

Nenuostabu, kad atitinkamos institucijos operatyviai pradėjo naujus parabenų tyrimus ir jau ne su 20 atvejų, kas apskritai negali būti laikoma moksliniu tyrimu, bet su šimtu ir standartizuotomis sąlygomis. Tyrimai atlikti laikantis ne tik kosmetikos, bet ir farmakologijos normų.

2014 metais buvo galutinai patvirtinta, jog parabenų naudojimas kosmetikos pramonėje yra absoliučiai saugus (pagal Europos sąjungos komisijos reglamentą). Tyrimai įrodė, kad kai kurie parabenai, patekę į gilesnius audinius, o vėliau ir į sistemą, yra metabolizuojami kaip ir natūrali p-hidroksibenzoinė rūgštis, kuri randama, pavyzdžiui, braškėse, pupose, sojose, morkose.

Taigi, moksliniais tyrimais įrodyta, jog naudojant saugias parabenų koncentracijas, pastarieji neturi šansų sukelti vėžinių susirgimų. Jeigu jie ir pakliūtų leistinomis dozėmis į audinius, organizmas juos paverstų į natūralų PHBA. O ar kada susimastėte, kad, pavyzdžiui, braškių pardavėjai negalėtų pakelti savo pardavimų dėl užrašo be parabenų?

Kodėl parabenai buvo taip plačiai naudoti ir vis dar naudojami kai kurių kosmetikos gamintojų? Todėl, kad tai daugiau nei 100 metų kosmetikos produktams konservuoti naudota medžiaga, kuri itin plačiai ištirta, išanalizuota ir dėl kurios saugumo abejoti nėra jokio pagrindo. Visos kosmetikoje naudojamos labiau pavojingos cheminės žaliavos turi Vartotojų saugos mokslinio komiteto apžvalgas, kuriose įvertinamos jų saugios koncentracijos ir numatomas saugus naudojimas.

Parabenai yra p-hidroksibenzoinės rūgšties esteris (PHBA), dažniausiai išgaunamas sintetiniu būdu, tačiau struktūra labai panašus į natūralią įvairiose daržovėse bei vaisiuose aptinkamą p-hidroksibenzoinę rūgštį. Vienas didžiausių šios medžiagos privalumų – kad leistinas šios medžiagos kiekis užkertą kelią daugintis itin plačiam bakterijų spektrui. Užtenka naudoti tik vieną šią medžiagą, kad priemonė (pagal Europos Sąjungos normatyvus) nesugestų, būtų užtikrintas jos mikrobiologinis stabilumas ir ji galiotų 36 mėnesius nuo pagaminimo datos ar 12 mėnesių po atidarymo. Yra ir uždraustų naudoti kosmetikoje parabenų, tačiau leidžiami naudoti parabenai yra saugūs.

Rezultatas: Vartotojai, išgirdę prielaidas apie parabenų galimybę sukelti vėžį, nebegirdėjo šio mito paneigimo, o ir tų, kurie norėtų garsiai tai padaryti, neatsirado tiek daug. Todėl naujiems kosmetikos priemonių konservantų tiekėjams pasidarė lengviau įeiti į rinką. Šiuo metu vis mažiau kosmetikos gamintojų naudoja parabenus, bet ne dėl to, kad abejotų jų saugumu, o dėl vartotojų nusistatymo ir dėl atsiradusių naujų inovatyvių konservavimo medžiagų. Kosmetikos rinka – viena sparčiausių inovacijų atžvilgiu.

Pastaba: Kodėl konservuoti kosmetikos priemones būtina? Juk tikrai nenorėtumėte naudoti produktų, kuriuose pradėtų kauptis bakterijos. Kurie, kitaip tariant, tiesiog būtų nesaugūs. Kas gali nutikti naudojant mikrobiologiškai užterštą kremą? Tyrimais patvirtinta, kad tokiu atveju galite sulaukti sunkaus tipo alerginių reakcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)