Statusas: Paneigtas

Paaiškinimas: Tyrimas, paskelbtas „Journal of Science and Medicine in Sport“, parodė, kad tam tikros mankštos rūšys gali įtakoti kur kas didesnį riebalų deginimą nei paprastas kalorijų skaičiavimas.

Rezultatai iš esmės priverčia kiek kitaip susimąstyti apie kalorijas, parodydami, kad skirtingos treniruotės turi skirtingą poveikį hormoniniams ir fiziologiniams pokyčiams, vykstantiems žmogaus kūne, net jei jie sudegina tą patį kalorijų skaičių. Ir nors kalorijos svarbios, tačiau ne mažiau svarbus treniruotės poveikis hormoninėms ir fiziologinėms reakcijoms, kurios, kaip žinoma, turi teigiamą ir ilgalaikį poveikį kūno sudėjimui. Todėl nešiojamas prietaisas, matuojantis tik širdies ritmą ir kalorijų skaičių, gali būti per mažas įrankis, kad būtų galima tinkamai suprasti kitus, tariamai svarbesnius procesus, kurie vyksta mūsų kūne, kai mes treniruojamės.

Docento Nigelo Harriso atlikto tyrimo tikslas buvo nustatyti pagrindines skirtumų priežastis, dėl kurių mažėja kūno riebalai pasipriešinimo/jėgos treniruotėse lyginant su kardio (šiuo atveju, dviračio minimo) treniruotėmis, net kai sudegintos kalorijos ir treniruočių trukmė buvo vienoda.

Tyrimo metu buvo lyginami dalyvių fiziologiniai ir hormoniniai atsakai į dvi skirtingas treniruotes, todėl iš dalyvių buvo paimtas kraujas prieš ir po abiejų treniruočių. Buvo matuojamas žmogaus augimo hormonas kiekis, kuris oksiduoja riebalus ir kaupia liesą raumeninį audinį, o tai svarbu nuolatinėms kalorijų sąnaudoms, nes raumenys sudegina daugiau kalorijų nei riebalai. Kuo daugiau raumenų turėsite, tuo daugiau kalorijų jūsų kūnas sudegins. Taigi, abi treniruotės padidino augimo hormono lygį, tačiau po kūno pasipriešinimo/jėgos treniruotės šis hormonas buvo didesnis nei po kardio treniruotės. O tai turi daug didesnį poveikį organizmo metabolizmui ir ilgalaikiam kalorijų deginimui.

Todėl atsižvelgiant į tyrimą, mūsų kūnas turi daug stipresnį ilgalaikį atsaką į tam tikrus kūno svorio pratimus, nei kardio treniruotė. Ir tai tikrai svarbu, nes sportuodami norime ne tik deginti kalorijas, bet ir siekti ilgalaikių savo kūno pokyčių.

Rezultatas: Novatoriški tyrimai padeda mums suprasti, kad svarbu žvelgti ne tik į greitą treniruotės kalorijų sudeginimą, o daugiau dėmesio skirti ilgalaikiam kūno sudėjimo ir medžiagų apykaitos pranašumui.

Pastaba: Ir kai jūs nuspręsite, kokią treniruotę atlikti, atminkite: tai nėra vien tik kalorijos, sudegintos pačios treniruotės metu. Svarbu atsižvelgti ir į ilgalaikę fiziologinę naudą, teigiamą poveikį kūno sandarai ir metabolizmui, kuris dar vis tęsiasi praėjus nemažai laiko po faktinės treniruotės.

Natalios Koinovos nuotr.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)