Pasak „Perfectus Clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo dr. Jono Drąsučio, svarbu suprasti, kad sensta ne tik oda. Sensta audiniai, kurie yra po ja. Tai ir poodinis bei riebalinis audiniai, ir raumenys, ir raiščiai, ir net kaulai. Gydytojas pasakoja apie šiuolaikinės medicinos galimybes išlaikyti jaunystę ir lietuvių poreikius.

– Ar lietuviai pasitiki grožio specialistų konsultacija, ar dažniau ateina su aiškiu žinojimu, ko nori ir kokiomis priemonėmis?

– Vieni pacientai nori, kad jiems būtų atlikta procedūra nediskutuojant apie kitas veido sritis. Kiti nori išgirsti nuomonę apie tai, kaip pagerinti visą estetinį veido vaizdą. Visuomet prašau nurodyti kelias vietas, kurios, jų manymu, yra pačios svarbiausios ir reikalauja korekcijos. Vėliau pasakau savo nuomonę ir pabandome palyginti, ar mūsų nuomonės sutampa. Svarbiausia – atkurti veide pusiausvyrą, tuomet žmogus atrodo geriau, labiau pailsėjęs, žvalesnis ir visapusiškai patrauklesnis.

Apskritai, lietuviai dar gana konservatyvūs, tačiau turi vis daugiau žinių apie preparatus ir galimybes.

– Kuri veido dalis greičiausiai išduoda amžių ir kokių yra galimų korekcijos būdų?

– Skruostai – lyg veido pamatas, todėl yra pirminė sritis, kurią reikia koreguoti. Tam yra keli variantai, iš kurių reikia pasirinkti tinkamiausią konkrečiam žmogui. Visuomet pacientui pateikiu kelis variantus: pirmasis – nieko nedaryti, antrasis – konservatyvusis korekcijos variantas – botulino toksino injekcijos ar hialurono rūgšties užpildai, trečiasis – chirurginė korekcija.

Kaktą, tarpuakio sritį ir raukšles prie šoninių akių kampų galima koreguoti atliekant botulino toksino injekcijas. Iki dabar sklando mitų apie botulino toksiną, tačiau tai yra saugus vaistinis preparatas. Estetinėje medicinoje naudojamos nedidelės jo dozės. Iš pradžių jis buvo naudojamas oftalmologijoje (akių žvairumui gydyti). Pastebėjus, kad mažėja mimikos raukšlės prie akių, pradėtas naudoti estetinėje medicinoje. Šiandien tai viena populiariausių ir saugiausių procedūrų. Be to, net jei efektas po procedūros netenkina, praėjus 3–4 mėnesiams viskas pamažu grįžta į pradinę stadiją. Iš patirties galiu pasakyti, kad 95 proc. žmonių botulino toksino injekciją kartotų ir ateityje, nes džiaugiasi rezultatu.

Kitas gana greitas korekcijos būdas – hialurono rūgšties užpildais. Tačiau noriu įspėti, kad atliekamas ne gydytojo, šis būdas turi labai daug rizikų. Jei specialistas, atlikdamas procedūrą, nežinos veido anatomijos ir suleis užpildų į kraujagysles, gali jas užkimšti ir sutrikdyti kraujo tekėjimą į audinius.

Hialurono rūgšties užpildai pavojingesni nei botulino toksino. Korekcijos užpildais gali suteikti gražų ir greitą rezultatą, tačiau viskas priklauso nuo užpildų kiekio ir, kaip minėjau, gydytojo patirties ir profesionalumo.

– Užsiminėte apie hialurono rūgšties užpildų kiekį. Kokie kiekiai yra naudojami veido estetikoje?

– Negalime tikėtis gerų rezultatų su nedideliu hialurono rūgšties užpildų kiekiu. Skruostų sritis dažniausiai koreguojama su 2–4 ml hialurono rūgšties užpildu, nosies, lūpų kampo raukšlės – 1–2 ml, raukšlės, besitęsiančios nuo lūpų kampų žemyn, koreguojamos su 1–2 ml, smakras – 3–4 ml, apatinio žandikaulio linija ryškinama naudojant papildomus 3–4 ml hialurono rūgšties užpildų, na, o lūpų korekcija gali būti atliekama su 0,5–1,5 ml.

Kai kam tai gali atrodyti labai dideli kiekiai, tačiau taip mano tik tie, kurie nežino, kaip teisingai naudoti tokį kiekį užpildų. Atliekant injekcijas svarbu vadovautis principu, kad atkuriame tai, ką žmogus prarado bėgant metams arba ko gamta nedavė, tačiau neatliekame hiperkorekcijos, nenatūraliai atrodančio vaizdo.

– Kokia tokių korekcijų kaina?

– Kaina priklauso nuo užpildų gamintojo ir kokybės. Dažniausiai, 1 ml hialurono rūgšties užpildo kainuoja apie 280 eurų. Kai pacientas sutinka su didesniu užpildų kiekiu, kaina sudaroma individualiai, pagal jam reikalingą užpildų kiekį. Tokiais atvejais neskaičiuojama kaina už 1 ml, o pateikiama galutinio rezultato kaina. Tarkime, skruostų korekcija su 3–4 ml užpildu kainuoja apie 780–980 eurų.

– Kokie didžiausi užpildų privalumai, lyginant su chirurginėmis korekcijomis?

– Užpildų korekcijos neturi pooperacinio, reabilitacijos laikotarpio, audinių gijimo ir pan. Rezultatą galima vertinti iškart po procedūros arba, blogiausiu atveju, po kelių dienų. Dažnai procedūros atliekamos greitai ir žmogus grįžta į darbus, tęsia kasdienę veiklą. O po operacijos galimybės šiek tiek apribotos.

– O kokie užpildų trūkumai?

– Užpildų rezultatas yra trumpalaikis, tęsiasi apie 1–2 metus, todėl procedūras reikia kartoti.

– Ar dažnai tenka siūlyti pacientams chirurginius veido korekcijų sprendimo būdus?

– Pacientas renkasi pats, mano pareiga – užvesti jį ant tinkamo kelio. Jei yra matoma skruosto srities riebalinio audinio atrofija, viršutinių ir apatinių vokų minkštųjų audinių perteklius, vidurinio veido trečdalio pasmukimas, visuomet pateikiu ir chirurginį sprendimo variantą. Žinoma, jis radikaliausias.

Dažniausiai ši operacija tinkamiausia vyresnio amžiaus (60 m. ir vyresniems) žmonėms, nes jų veido pakitimai jau sunkiai koreguojami konservatyviomis priemonėmis. Operacijų privalumas – ilgalaikis rezultatas, tačiau didesnis komplikacijų pavojus, sunkesnis laikotarpis po operacijos ir galutinio rezultato laukimas apie 3–6 mėnesius.

– Minėjote apatinės veido dalies korekcijas. Kokios korekcijos yra atliekamos būtent šiai daliai?

– Šios veido dalies korekcijos gali būti ir konservatyvios, ir chirurginės. Hialurono rūgšties užpildais galima paryškinti apatinio žandikaulio liniją ir suteikti jai tiesesnį, ryškesnį vaizdą bei išryškinti žandikaulio kampą. Esant nedidelei smakro apimčiai, ji taip pat koreguojama hialurono rūgšties užpildais. Naudojant smakro srities užpildus, galima išvengti operacijos ir be aukštos komplikacijų rizikos pasiekti tokių rezultatų, kuriuos sunku pasiekti net atliekant operacijas.

– Kaip manote, kodėl moterys (ir vyrai) baiminasi atlikti šias procedūras?

– Todėl, kad kūnas – brangiausias turtas. Dažnai jį patikime žmogui, kurį matome pirmą kartą, todėl labai svarbu rasti tinkamą specialistą, kuriuo tikite. Lietuvoje vis dar per mažai švietimo ir informacijos šiuo klausimu ir, deja, daug procedūrų atliekama kažkur kabinete, o ne licencijuotose medicinos įstaigose. Kai procedūras atlieka ne gydytojai, pasekmės gali būti liūdnos.

Dažnai klientai bijo nenatūralaus vaizdo, kad atlikus vieną procedūrą, nebegrįš į ankstesnę padėtį, tačiau pasirinkus patikimą specialistą ir atliekant procedūras kokybiškais preparatais, rezultatas bus natūralus, Na, gal tik sustiprėjęs pasitikėjimas savim ir platesnė šypsena gali išduoti pokyčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)