Jeigu naudojate visą galybę plaukų priežiūros priemonių, o jie vis tiek neatrodo išpuoselėti, pasitikrinkite, galbūt darote kažkurią iš šių klaidų:

1. Nenešiojate kepurės

Daugelis žino apie karščio poveikį plaukams, tačiau ne ką mažiau žalos gali padaryti ir šaltis. Dideli oro skirtumai, tarp šalto vėjo lauke ir sauso bei šilto oro biure ar namuose, iš plaukų atima gyvybingumą. Todėl žiemą, siekiant išvengti tiesioginio kontakto su vėju ir šalčiu, patariama nešioti kepurę.

„Spaudžiant šalčiui susiaurėja kraujagyslės, sumažėja deguonies ir maistinių medžiagų patekimas į plaukų folikulus, plaukai tampa sausi ir šiurkštūs. Kepurė gali padėti išsaugoti ir plaukų grožį , ir išvengti peršalimo”, – kalba ekspertė.

2. Netaisyklingai plaunate galvą ir nenaudojate kondicionieriaus

Dažniausiai pasitaikanti klaida plaukų priežiūroje yra netaisyklingas jos trinkimas ir plovimo eiga. Pirmiausia, reikėtų suprasti, kad šampūnas yra skirtas išplauti galvos odą, o ne pačius plaukus. Todėl jį įmasažuokite į galvos odą, o plaukų galus saugokite ir papildomai netepkite šampūnu. Tokiu būdu plaukų galiukai yra sausinami ir skilinėja. O išplovus galvą šampūnu, dažnai pamirštamas kondicionierius.

„Šampūnas atveria plauko kutikulę, išvalo, o kondicionierius bei balzamas jas uždaro, plauką pamaitina, sušvelnina ir suteikia žvilgesio. Nenaudodami kondicionieriaus, paliekate plauką „atvirą”, pasišiaušusį, neapsaugotą, taip plaukai greičiau nušiūra ir pradeda trupėti”, – sako M. Darulienė

3. Neteisingai naudojate aliejus plaukams

Dažnai pasitaikantis, vienas grubiausių ir labiausiai plaukui kenkiančių įpročių – netaisyklingas aliejaus plaukams naudojimas. Šlapi plaukai yra pažeidžiamiausi, o ant jų užtepus aliejaus ir pradėjus džiovinti džiovintuvu, jūs sukuriate „kepimo“ efektą, plaukai yra deginami tiek iš išorės, tiek iš vidaus.

„Jeigu naudojate aliejukus plaukams, juos tepkite ant beveik sausų plaukų, kurių jau nedžiovinsite džiovintuvu, kitaip galite padaryti negrįžtamą žalą. Ant visiškai šlapių plaukų naudokite tik specialias, tam pritaikytas priemones”, – pataria Sveikos odos instituto ambasadorė.

4. Neleidžiate atsinaujinti galvos odai

Galvos odos šveitikliai - jau kurį laiką populiarėjanti priemonė. Jeigu anksčiau plaukus lepinome tik kaukėmis, dabar mažą namų SPA galime susikurti ir naudodamos šveitiklius. Nedidelės granulės švelniai nušveičia seną odą, skatina regeneraciją ir gali sumažinti riebalų išsiskyrimą.

„Tokios priemonės yra skirtos giluminiam skalpo valymui. Jos aktyvina kraujotaką, skatina plaukų augimą ir gali padėti sumažinti plaukų slinkimą, odos pleiskanojimą”, – sako M. Darulienė.

5. Piktnaudžiaujate plaukų kaukėmis

Nors plaukų kaukės skirtos sudrėkinti ir pamaitinti plaukus, tačiau jos nėra skirtos kasdieninei priežiūrai, jas patariama naudoti kartą per savaitę ar dar rečiau. Taip pat kaukę tepti reikėtų nuo plaukų vidurio, link galiukų. Šaknų dengti nereikia, taip galvos oda taps riebesnė, užsikimš jos poros.

„Plaukus stiprina cinkas, B grupės vitaminai, taip pat vitaminai A ir E. Su šiais vitaminais rinkitės kaukes ir kitas priežiūros priemones. Taip pat, šaltuoju metu, nepamirškite, kad vitaminais lepinti organizmą reikia ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus”, – sako M. Darulienė.

6. Plaukus rišate per smarkiai

Jeigu dažnai puošiatės vadinamąja „arklio” uodega, ar balerinos kuodu, reikėtų prisiminti, kad per smarkiai rišami plaukai ilgainiui praranda žvilgesį, sausėja, o kelių metų bėgyje gali atsirasti išplikę ploteliai. Nuolat rišamos toje pačioje vietoje ir smarkiai įsirėžusios plaukų gumelės pjauna plaukus.

7. Kasdien naudojate plaukų formavimo prietaisus ir priemones

Daugelis garbanių, svajoja apie tiesius plaukus, o tiesiaplaukės - apie garbanotus. Todėl plaukų formavimo prietaisų griebiasi ne tik ypatingomis progomis, bet juos naudoja ir kiekvieną dieną. Garbanų sukimo žnyplės, karšto oro šukos, tiesintuvai, visos šios priemonės, naudojamos be specialios karščio apsaugos, plaukus degina, daro šiurkščiais, o galiausiai, jie nutrupa.

„Visos suprantame tiesinimo ir garbanojimo žnyplių žalą, tačiau gausus formavimo priemonių naudojimas taip pat labai kenkia plaukui. Dažnas sauso šampūno, formavimo putų, lako naudojimas ne tik apsunkina plauką, bet ir ištraukia iš jo drėgmę. Plaukai pradeda plonėti, slinkti, šiurti”, – perspėja Sveikos odos instituto ambasadorė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)