Norint nepaklysti painiame parfumerijos prekių labirinte, privalu žinoti, kaip vieną nuo kitos atskirti penkias pagrindines kvepinamųjų gaminių grupes.

Kvepalai

Kvepalus žmonija pažinojo dar gilioje senovėje. Nuo neatmenamų laikų buvo naudojami eterinių aliejų pagrindu pagaminti tepalai ir balzamai. Būtent kvepalai (tokie, kokius žinome šiandien) išsiskiria didžiausia minėtų aliejų koncentracija – net 20–30 proc. Dėl šios priežasties kvepalai pasižymi sodriausiu, intensyviausiu, gana ilgai išliekančiu aromatu.

Ant odos užpurkšti kvepalai išlieka juntami maždaug 6 valandas, o ant audinio – kartais net ilgiau nei dieną. Štai kodėl kvepalai yra brangiausi iš visų parfumerijos gaminių. Matyt, akivaizdu, kad kas dieną jais kvepintis nederėtų – tam reikia ypatingų progų.

Kvapusis vanduo

Kvapusis vanduo (eau de parfum) neretai painiojamas su pirmiau paminėtais kvepalais. Vis dėlto esminis termino dėmuo „eau“ (vanduo) aiškiai signalizuoja, kad ši esencija labiau atskiesta. Eteriniai aliejai kvapiajame vandenyje sudaro maždaug 15–20 proc. Kvapųjį vandenį ant odos galima užuosti ne ilgiau kaip maždaug 4 valandas. Šio ekstrakto aromatas, palyginti su kvepalais, yra švelnesnis, todėl kvapiuoju vandeniu galima purkštis ir dieną.

Tualetinis vanduo

Pirmasis tualetinis vanduo (eau de toilette) buvo pagamintas XIV a. Tada jis būdavo vadinamas dangišku, dievišku vandeniu. Dabartis tualetinis vanduo – tai lengvo aromato kvepalai, kurių 5–15 proc. sudaro grynosios kvepalų esencijos, sušvelnintos alkoholiu. Tualetinio vandens kvapas paprastai išlieka 2–3 valandas. Paliekamo aromato šleifas yra toks subtilus, kad tikrai netrikdo net karštomis vasaros dienomis. Būtina pasakyti, kad tualetinis vanduo – populiariausia prekė iš visų parfumerijos gaminių

Kvepalai

Odekolonas

Seniau Šiaurės Amerikoje odekolonas (eau de cologne) būdavo naudojamas kaip vyriški kvepalai, o šiandien taip vadinami lengvi, gaivūs arba vaisių kvapo aromatai, kuriuose yra 2–4 proc. eterinių aliejų. Kitas dalis sudaro alkoholis ir vanduo. Odekolonas lieka juntamas maždaug 2 valandas. Šis gaminys populiariausias tarp jaunimo.

Gaivusis vanduo

Gaivusis vanduo (eau fraiche), kaip sufleruoja pavadinimas, yra švelniausias iš visų paminėtų parfumerijos gaminių. Jame esančių eterinių aliejų koncentracija tesiekia 1–3 proc. Vos juntamas gaiviojo vandens aromatas ant odos išlieka kiek mažiau nei valandą. Jo kvapas – gana paprastas, silpnas ir ypač lengvas. Gaiviojo vandens kaina dažniausiai yra žema, o juo purkštis galima bet kuriuo paros metu – net einant į treniruotes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)