Kas yra pleiskanos?

Pleiskanos – tai ne kitoks sausos galvos odos pavadinimas. Pleiskanos – tai priešuždegiminė reakcija, kurią sukelia riebalus išskiriančiose kūno vietose susidariusios mielės. Jos užkemša prakaito liaukas, dėl to ant galvos ima kauptis riebalai, o negyvos odos ląstelės sulimpa ir tampa pleiskana.

Ką pleiskanos išduoda apie mano sveikatą?

Jei pastebėjote išdavikes pleiskanas, nebijokite – jūs ne vieni. Moksliniame dermatologijos žurnale „Journal of Clinical and Investigative Dermatology“ išspausdintame straipsnyje teigiama, kad pleiskanų turi daugiau kaip 50 proc. viso pasaulio suaugusiųjų ir kad šios paprastai nėra jokių sunkių ligų požymis.

Pleiskanos gali būti įgimtos arba atsirasti dėl to, kad retai plauname galvą, be to, jas gali sukelti žvynelinė, egzema arba alerginė reakcija į plaukų priežiūros produktus. Vis dėlto gali būti ir rimtesnių pleiskanų susidarymo priežasčių – pavyzdžiui, iš dalies gali būti kaltos autoimuninės ligos ar neurologiniai sutrikimai.

Geltonas ar traškias pleiskanas gali sukelti seborėjinis dermatitas – odos liga, kuria sergant atsiranda odos dėmių, paraudimų, žvynelių ir uždegimo požymių. Ši liga gana dažna. Nors seborėjinio dermatito požymiai dažniausiai atsiranda ant galvos, liga gali paveikti ir kitas riebias sritis, pavyzdžiui, antakius, kirkšnis ir pažastis.

Kaip jų atsikratyti?

Norint, kad oda neniežtėtų (ir būtų mažiau negyvų ląstelių), reikėtų vengti labai riebių, minkštinančių ir prakaito liaukas užkemšančių šampūnų bei kondicionierių, nes šie dažnai paskatina mielių susidarymą ir trukdo odos ląstelėms normaliai atsinaujinti. Ji taip pat pataria vengti streso ir naudoti drėkinimo priemones, kad sukilusios emocijos mažiau paveiktų odą.

Norėdami atsikratyti pleiskanų taip pat išbandykite šiai bėdai spręsti skirtą šampūną. Patariama pirkti gaminius, turinčius mikronizuotų seleno sulfidų (jie padeda reguliuoti mielių kiekį ir odos ląstelių atsinaujinimą), cinko piritiono (jis mažina uždegimą), salicilo rūgšties (ji padeda odai atsinaujinti ir pašalinti negyvas ląsteles) bei mielių dauginimąsi stabdančių medžiagų, pavyzdžiui, ciklopirokso ir ketokonazolo.

Tačiau jei pleiskanas sukelia seborėjinis dermatitas, dermatologai perspėja, kad šampūnai nuo pleiskanų gali tik pakenkti. Verčiau reikėtų pabandyti šiek tiek pakeisti gyvenimo būdą.

Pasak pelno nesiekiančios oganizacijos „Mayo Clinic“, seborėjinio dermatito simptomus galima sušvelninti nenaudojant plaukų modeliavimo produktų ir odos bei plaukų priežiūros produktų, kurių sudėtyje yra alkoholio. O jei niekas nepadeda, apsilankykite pas dermatologą ir paprašykite išrašyti vaistų nuo grybelinių ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)