Įvairios komercinės įstaigos, salonai, biurai ir viešbučiai detaliai apgalvoja kvapų panaudojimą kaip įsimintiną akcentą klientų pojūčiuose. Kiekvienų namų šeimininkė norėdama namams suteikti jaukumo bei savitumo, be vidaus interjero, įvairių dekoro detalių ir, žinoma, švaros ir tvarkos aplinkoje, naudoja namus kvapams arba smilkalus.

Kaip mus veikia kvapai? Kokie kvepalai geriausiai atspindi mūsų asmenybę? Kokie išskirtiniai kvepalų ingredientai naudojami šiandienos kvepalų gamyboje? Kas svarbiausia renkantis kvepalus? Apie visa tai pasakoja „Oriental perfume“ ženklo įkūrėja Svetlana Veselova, rašoma pranešime spaudai.

Uoslė – greičiausiai suvokiamas ir galingiausias pojūtis

Penki mūsų pojūčiai – klausa, rega, lytėjimas, skonis ir uoslė yra būdas rinkti žinias apie mus supančią aplinką. Uoslės pojūtis galimas dėl specialių jutiminių ląstelių nosies ertmėje. Mokslininkai tvirtina, kad uoslė yra išskirtinis jutimas, nes turi ypatingą kelią į mūsų atmintį ir jausmus. Uoslė – greičiausias iš visų pojūčių. Pavyzdžiui, lytėjimui ir skoniui reikia eiti beveik per visą kūną nervų tinklais ir nugaros smegenimis, kol jie pasiekia smegenis, o nosies pagauti kvapai eina tiesiu keliu per emocijų ir atminties centrus į smegenis ir analizuojami betarpiškai. Dėl šios priežasties kvapai yra daug galingesni už kitus pojūčius: jie veikia mūsų socialinę elgseną, pasirinkimus, nuotaiką.

Mūsų uoslė užima svarbų vaidmenį visuomeniniame gyvenime bendraujant su kitais, ieškant draugų, partnerio ar partnerės. Pirmą kartą užuodę kvapą mes susiejame jį su tam tikru įvykiu, žmogumi, vieta ar net emocija. Kvapai mums padeda greitai pažadinti senus atsiminimus ir sukelia atitinkamas emocijas. Kvapai gali suteikti pasitikėjimo savimi, sumažinti nerimą, teigiamai įtakoti mūsų savijautą.

2014 metais JAV Radžerso universiteto neurologas prof. Johnas McGannas, kuris keturioliką metų nagrinėjo įvairius su žmogaus uosle susijusius mokslinių tyrimų rezultatus, teigia, kad „žmonės gali atskirti net vieną trilijoną skirtingų kvapų, nors iki šiol buvo manyta, kad jie užuodžia tik apie dešimt tūkstančių“.

Taigi yra milijonai skirtingų kvapų pristatyti save kitiems, paskleisti žinią, žavėti, priversti atkreipti į save dėmesį, pabrėžti savo individualumą, sukurti išskirtinį įvaizdį. Juk kvapai – galingas įrankis.

Ūdas – išskirtinis ir vienas brangiausių kvepalų ingredientų

Arabijos šalys, jų kultūra bei gyvenimo būdas dažnam lietuviui yra intriguojantys ir mįslingi, apipinti įvairiausiais stereotipais, vis dar nepažinti ir paslaptingi. Bet žinome, kad geriausi parfumerijai naudojami ingredientai išgaunami būtent Rytų šalyse. Rytiečių perfumeriai su visišku atsidavimu kuria egzotiškus, turtingus aromatais aliejinius kvepalus. Jiems labai svarbu tradicijos ir išlaikymas, – pasakoja Svetlana.

Arabiški nišiniai kvepalai susideda iš įvairių rytietiškų prieskonių, vaisių aromatų, gėlių aliejų, medienos ir kvepiančių dervų, naudojamas muskusas, ambra, tabakas, gintaras ir kt. ingredientai.

Agarmedžiai paplitę Pietryčių Azijoje. Ūdas (arabiškai – Al Oudh), Agarwood (Kinija) arba Aloeswood (Indija), taip pat vadinamas agalocha arba eaglewood yra aromatinga, tamsi derva, randama pačio medžio šerdyje. Ji susidaro kaip medžio gynybos nuo grybelio Phialophora parasitica rezultatas. Įsijungusi medžio imuninė sistema sukuria aromatinę dervą. Medžio šerdis, persisunkusi dervom, patamsėja, pasidaro tokia sunki, kad net skęsta vandenyje. Tai retai vykstantis procesas, todėl šis ingredientas toks vertingas. Dėl šių priežasčių jis dar vadinamas „skystuoju auksu“ ,– faktus apie unikalų ingredientą dėsto Svetlana Veselova.

Eterinis aliejus, išgaunamas iš ūdo, jau senovės civilizacijoje įgijo kultūrinę ir religinę reikšmę visame pasaulyje – jo turtingas kvapas buvo naudojamas religinėse apeigose dvasinėms meditacijoms, stiprinant proto aiškumą. Tradicinėje kinų medicinoje ūdas buvo naudojamas kaip tonikas, diuretikas, stimuliatorius ir afrodiziakas. Ūdas pripažįstamas, kaip apvalantis kūną ir sielą, todėl dar vadinamas „Dievų medžiu“.

Jo kvapas ypatingas – turtingas, šiltas, įvairialypis, jį apibūdinti sunku. Artimuosiuose Rytuose ūdas apibūdinamas šiais žodžiais: laimė, vidinė ramybė, harmonija. Kiekvienas jame gali atrasti kažką artimo sau. Šis aliejus, turint omenyje retumą, didelę paklausą ir sunkų derliaus nuėmimą, yra bene pats brangiausias aliejus pasaulyje. Ūdas kvepia dangiškai. Tai labai aromatinis ir sudėtingas kvapas: prabangus, gilus, tiesiog užburiantis – susižavėjimo šiuo ingredientu neslepia S. Veselova.

Kokybiškų nišinių kvepalų privalumai

Arabiški nišiniai kvepalai pasižymi įdomiomis per daugybę bandymų atrastomis ingredientų derinimo galimybėmis: vaisiai derinami su gintaru, rytietiški prieskoniai – su muskusu, pačiulis – su šieno, tabako, samanų kvapu, – sudėtis vardija žinovė. Ir, žinoma, jo didenybė – Ūdas. Jis derinamas su juodaisiai pipirais ir rožėmis, levandomis, gintaru, vetiverijomis ir ambra, kokosu ir vanile, su šafranu ir muskusu.

Kokybiškų nišinių kvepalų privalumai yra ilgai išliekantis jų kvapas ir skalsus jų vartojimas. Pakanka vos poros lašų kvepalų patepti pulsuojančias kūno vietas ar perbraukti per savo plaukus ir aromatas ilgai skleidžiasi nuo viršutinių natų iki ilgiausių išliekančių bazinių natų. Pulsuojančios sritys – kaklas, vidinės riešų pusės, sritys už ausų, alkūnės, keliai ilgiau išlaiko kvapą, ir joms sušilus, kvapas pasklinda naujai, – primena visiems žinomas tiesas apie kvepalus žinove.

Šie nišiniai kvepalai saugūs naudoti, nealergizuoja, nedirgina odos, kadangi gamintojai savo produkcijai naudoja tik aukščiausios kokybės ingredientus bei natūralius aliejus, nenaudoja parabenų ir dažiklių. Skleidžiamas įstabus kvapas teigiamai veikia emociškai, suteikia pasitikėjimo savimi, paslaptingumo ir žavesio. Žmonės, jau atradę šiuos nišinius moteriškus, vyriškus ar unisex kvepalus ir namų kvapus, džiaugiasi jų ilgai išliekančiais giliais, išskirtiniais kvapais ir nuoširdžiai rekomenduoja kitiems.

Taigi kokie yra kokybiški kvepalai? Pasak vokiečio Patricko Suskindo filmo „Kvepalai“ autoriaus: „Kvepalai gyvena laike: jie turi jaunystę, brandos metą ir senatvę. Ir tik tuomet juos galima laikyti vykusiais, jei visais trimis skirtingais gyvenimo laikotarpiais jie skleidžia vienodai malonų aromatą“.

Kas svarbiausia renkantis kvepalus?

Kvepalų pasirinkimas – nėra labai sunki užduotis. Nors daug kam taip atrodo. Taip, tai gana intymus procesas. Taip, tam reikia laiko, pajautimo, tačiau tai maloni ir įdomi veikla. Tai savęs atradimas iš naujo! Ekspertai tvirtina, kad mūsų pasąmonė intuityviai mums pasufleruoja, kurie kvepalai geriausiai suskambės harmoninguose akorduose su mūsų kūno kvapu.

Šiandieniniuose kvepaluose nėra ryškios ribos tarp vyriškų ar moteriškų aromatų: nišiniai kvepalai prisitaiko prie žmogaus kvapo – natūraliai susimaišo su kiekvieno Jūsų kūno kvapu ir paskleidžia tik Jums būdingą, savitą nepakartojamą kvapą – pabrėžia žmogaus individualumą.

Besirinkdami kvepalus sustojame ties mums labiausiai patikusiu kvapu, pasikvėpiname ir pajaučiame kaip kvepalai skleidžiasi nuo viršutinių iki bazinių natų. Atkreipiame dėmesį į kvepalų koncentraciją – tai svarbu dėl jų išsilaikymo ant odos ir vartojamo kiekio: kuo koncentracija didesnė, tuo kvapas laikysis ilgiau ir reikės mažiau kvepalų. Ne paskutinėje vietoje yra ir kvepalų buteliuko dizainas bei įpakavimas. Taip pat kiekvienam labai svarbu optimalus kainos ir kokybės santykis, – teigia žinovė.

Kvepalų pasirinkimas – tai lyg smagus žaidimas, tik nebijokime eksperimentuoti, atsiduoti savo vidinei nuojautai, keistis, žavėti. Svarbiausia neklausyti kitų, nemėgdžioti draugų, kolegų ar bendros viešos nuomonės. Kiekvieno žmogaus kūno kvapas yra unikalus, autentiškas, turi įgimtą kūno cheminių savybių ir pH balansą. Todėl svarbiausia klausyti savo vidaus ir nebijoti būti savimi. Ir Tu pats pajausi – tai tavo kvapas, – tvirtina Svetlana.

Pagal pasirinktą kvapą galima pasakyti apie asmenybę, jos vidinio pasaulio gilumą. Kuo brandesnė psichologine prasme asmenybė – tuo labiau ji atvira ir žavi, nes žino savo vertę, nebijo būti savimi, pabrėžti savo privalumus, išsiskirti iš minios ir pritraukti dėmesį.

Kvepalai
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)