Pigmentacija būna hormoninė ir potrauminė. Pirmu atveju geriausia kreiptis į endokrinologą ir išsiaiškinti priežastį. Nes, pavyzdžiui, po gimdymo oda kartais atsikuria pati po kelių mėnesių. Na, o su potraumine pigmentacija reikia aiškintis, kaip sakoma, giliau, nes ji būna ir po blogai atliktos epiliacijos arba dažnai būnant saulėje.

Pigmento įsišaknijimas dalijasi į gilų ir labiau paviršutinišką – epideriminį. Jei norite greitai ir kardinaliai atsikratyti problemos, reikės sunkiosios artilerijos (lazeris). Bet jei esate kantri ir žadate kelis mėnesius pati šviesinti odą namų sąlygomis, tai rinkitės priemones atsakingai. Šviesinančios priemonės kiek stabdo melanino išsiskyrimą (tamsų pigmentą), labiau dirba profilaktiškai. Kiti gi „nuima“ jau atsiradusią dėmelę, treti daro ir vieną, ir kitą.

Parduotuvėse vis atsiranda naujų priemonių, skirtų kovai su pigmentinėmis dėmėmis, tačiau jose net nebūna reikalingų komponentų.

Užpatentuoti ingredientai

Viniferinas. Šis komponentas pagamintas iš vynuogių sulčių, naikina dėmeles, lygina odos reljefą.

Retinolis. Galingas komponentas, kurį reikia naudoti atsargiai, o idealiausia – su kosmetologo arba dermatologo priežiūra. Šiek tiek apsiskaičiuosite su dozavimu ir... sveikos, raudonos dėmelės ir išsausėjimai. Todėl draugystę su šiuo komponentu pradėkite nuo minimalios koncentracijos (nuo 0,1proc.), stebėkite odos reakciją.

Vitaminas C. Šis antioksidantas lengvai „žūva“, todėl žinomi gamintojai jį pakuoja į tamsius hermetiškus buteliukus. Ši priemonė sumažina melanino gamybą, naikina jį viršutiniuose epidermio sluoksniuose, taip pat stiprina kolageno sintezę.

Azelaino rūgštis. Šios rūgšties aukšta koncentracija šviesina odą. Naikina melanocitus (melanino gamintojus).

Arbutinas. Augalinis komponentas draugauja su kitas šviesinančiais odą komponentais, vitaminu C.

Niacinamidas. Kitaip dar vitaminas B3. Ne tik mažina pigmentaciją, bet ir stiprina odos imunitetą prieš žalingus saulės spindulius.

Hidrochinonas. Labai stiprus balinantis komponentas. Netgi toksiškas – Europos Sąjungoje jis netgi draudžiamas. Todėl dar reikia pasistengti jį rasti. Vienas pagrindinių blogių, kurį šis komponentas gali padaryti – ne tik nešviesinti odos, bet ir patamsinti ją.

Ir, moterys, nepamirškite SPF apsaugos.

Daugiau patarimų rasite tinklaraštyje „StiliuSOS“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)