Daug metų šis supermaistas buvo pamirštas, tačiau šiandien jį vėl išpopuliarino Instagram žvaigždės, sveikos gyvensenos gerbėjai ir net NASA astronautai. Pastariesiems tai – vienas iš produktų, kuriuos galima patogiai pasiimti kelionei į kosmosą. Lygiai taip pat ir mes, kraunantis lagaminą kelionei vadovaujamės kiekybės ir kokybės principu – stengiamės, jog svarbiausi ir daugiausia naudos teikiantys dalykai užimtų kuo mažiau vietos.

Spiruliną galima pirkti tiek miltelių, tiek kapsulių ar tablečių forma – būtent tai padaro šį papildą patogų nešiotis ir turėti su savimi bet kurioje gyvenimo situacijoje. Didžiulė maistinių medžiagų koncentracija vienoje spirulinos porcijoje aprūpina organizmą, suteikia energijos ir ištvermės bei išvalo kūną nuo toksinų.

Visai neblogas variantas tiems, kurie artimiausiu metu yra susiplanavę kelionę – ir visai nebūtinai į kosmosą – tiesa?

Kuo spirulina naudinga sveikatai?

Spirulinoje gausu maistinių medžiagų. Vienas šaukštelis šių miltelių (7g) turi:

  • Baltymai: 4 gramai
  • Vitaminas B1: 11% RPN
  • Vitaminas B2: 15% RPN
  • Vitaminas B3: 4% RPN
  • Varis: 21%RPN
  • Geležis: 11% RPN
  • *RPN – rekomenduojama paros norma

Spirulina – galingas antioksidantas, valantis organizmą nuo toksinų ir stabdantis senėjimo procesus.

Dumblyje esantis beta karotinas padeda palaikyti sveikas akis ir gerą regėjimą. Jei norite turėti erelio akis – atlaisvinkite virtuvės spintelėje vietos spirulinai.

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje – tyrimų dėka buvo atrasta, jog spirulina yra puikus papildas dėl kurio cholesterolio kiekis kraujyje mažėja, arterijų funkcijos gerėja, taip pat mažėja kraujo spaudimas.

Geležies šaltinis – įrodyta, jog geležis, esanti spirulinoje yra geriau pasisavinama nei sintetiniai maisto papildai.

Nauda sportuojantiems – suteikia energijos ir ištvermės, padeda efektyviau užauginti raumenų masę ir išvengti mėšlungio. Net pasaulinio lygio atletai naudoja spiruliną norėdami pasiekti geresnių rezultatų varžybose.

Kontroliuoja cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Unikalios maistinės savybės padeda pagerinti imuninę sistemą – mažiau sirgsite peršalimo ligomis, o susirgus – greičiau išgysite. Taip pat spirulina padės įveikti pavasarinį nuovargį ir aprūpins ne tik gera nuotaika, bet ir energija. Mes pastebėjome, kad net ir herpes virusas puola rečiau, jeigu tik reguliariai vartojame spiruliną.

Papildas moterims – spirulinoje gausu geležies, o jos taip dažnai trūksta moterims, kurios laikosi įvairiausių dietų. Vartojant spiruliną, nebesinori sunkaus maisto ir labai lengvai pereinama prie lengvesnių ir naudingesnių produktų.

Suteikia energijos. Pabandykite kavą ryte ar popiet pakeisti žaliuoju kokteiliu su spirulina ir pastebėkite, kaip jausitės. Toks kokteilis suteikia energijos pliūpsnį, pagerina koncentraciją, tad puikiai tinka darbo metu, kai pradedate jaustis šiek tiek apsnūdę.

Spirulina

Tabletės ar milteliai?

Rekomenduojama paros norma yra 3 gramai spirulinos – nepilnas arbatinis šaukštelis arba 4 tabletės. Kokia forma pasirinksite vartoti spiruliną – tik jūsų reikalas. Tiems, kuriems netrukdo specifinis skonis, rekomenduojame rinktis miltelius, kuriuos galėsite maišyti su jogurtu ar trintų vaisių kokteiliu, dėti į įvairius kepinius ar sriubas. Tiesa, spirulinos milteliai yra linkę sušokti į guzelius, tad patogiausia juos išmaišyti kokteilinėje.

Kitas variantas – tabletės, kurias vartodami (3 kartus per dieną po 4 tabletes) skonio praktiškai nepajusite, o naudos tikrai gausite su kaupu. Tabletės taip pat priimtinos ne visiems, nes vartoti jas reikia gana didelėmis dozėmis. Tačiau atrasti savąjį būdą ir pabandyti susidraugauti su šiuo supermaistu primygtinai rekomenduojame, nes įprastai tie, kurie atranda spirulinos gerąsias savybes tampa spirulinos fanais visam gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)