Senovės Graikija

Būtent ten buvo sukurta kosmetologo profesija, tik anuomet ji graikiškai vadinosi „kosmetas“. Šis žmogus paskirdavo moterims įvairius kremus, parinkdavo procedūras ir padėdavo maskuoti veido netobulumus, tad, galime sakyti, iš dalies buvo ir vizažistas.

Mesopotamija

Lūpdažio gimtinė! Dar iki mūsų eros lūpdažį gamindavo iš vaško, riebalo ir pigmento. Žodis „pomada“ (liet. lūpdažis) yra kilęs iš lotynų kalbos „pomum“, kas reiškia obuolį. Būtent šį vaisių, kaip vieną ingredientų, dažnai dėdavo į lūpdažio sudėtį.

O kosmetika, kuria naudojosi Mesopotamijos moterys, buvo viena brangiausių pasaulyje! Kodėl? Ogi todėl, kad norint išgauti reikalingą atspalvį, reikėjo naudoti brangakmenius, sutrintus į dulkes. Beje, viduramžiais kai kuriose šalyse moterims buvo draudžiama naudotis lūpdažiu, o vyrams... leidžiama, nes lūpos pradingdavo barzdos fone.

Kinija

Čia atsirado nagų lakas. Beje, ilgus nagus galėjo sau leisti tik aukšto luomo damos, taip parodydamos, kad joms nereikia dirbti, kapstytis žemėje. Be to, buvo manoma, kad ilgi nagai apsaugo nuo piktųjų dvasių. Pirmuosius nagų lakus išgaudavo iš sakų, kiaušinių baltymų, bičių vaško ir spalvotų miltelių.

Senovės Egiptas

Egiptiečiai naudojosi ir skaistalais, ir pieštukais, ir šešėliais. O dar piešdavo „pravodkes“ ir „pilingavo“ odą pemza ir trinto akmens dulkėmis. Šiuolaikinė kosmetologija Egiptui turi būti dėkinga ir už eterinius aliejus. Tiesa, juos tuomet greičiausiai naudodavo blogiems kvapams naikinti.

Japonija

Tradicinis japonių makiažas su išbalintu veidu – tai klasika, kurią išgauti buvo galima trintų ryžių miltelių (idealiai baltai spalvai) ir vandens mišiniu.

Senovės Roma

Ji padovanojo mums kosmetinės prototipą. Dėkliuke, kuris labiau primindavo kokį dailininko aksesuarą, romėnės laikė vyno mieles, kurios atstodavo joms skaistalus, bei pupelių arba kvietinius miltus – pudrą. Ir dar suodžius antakiams bei blakstienoms paryškinti!

Nusikelkime į XVIII a. – ar atkreipėte dėmesį, kad dvaruose prie židinių buvo padėti skydai? Jie buvo skirti damoms, kurių makiažas, sėdint prie ugnies, nepradėtų tirpti, mat tuo metu makiažo priemonėms buvo naudojama daug vaško!

Taip kad, moterys, ar norėtumėte pakeliauti laiko mašina?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)