Pirmiausia: mikroelementai, vitaminai bei antioksidantai

Svarbu, kad jūsų mityba būtų įvairiapusiška ir subalansuota, o su kasdieniu maistu ne tik pasisotintumėte, bet ir gautumėte būtiniausius vitaminus, mineralus, bei rūgštis. Štai kokių medžiagų turi būti gausu jūsų mityboje:

Vitaminai A ir C

Vitaminas A yra laikomas pagrindiniu su senėjimu kovojančiu vitaminu ir stipriu antioksidantu. Jis būtinas ląstelių augimui ir atsinaujinimui, norint kuo ilgiau turėti gerą regėjimą. Šio vitamino gauso kepenėlėse ir žuvyje, įvairiuose sūriuose.

Vitaminas C yra būtinas spindinčiai ir stangriai odai, sveikiems dantims bei kaulams. C vitamino gausiausia vaisiuose bei žaliose daržovėse: brokoliuose, lapiniuose kopūstuose, briuselio kopūstuose.

Mineralai selenas ir cinkas

Nepamainomas pagalbininkas kovojant su infekcijomis, peršalimais ir uždegimais yra cinkas. Valgant cinko turinčius produktus, galima pagerinti nagų, plaukų, odos išvaizdą. Natūralaus cinko šaltinis yra austrės, krevetės, silkė, kepenys, grybai, grūdinės kultūros, saulėgrąžų ir arbūzų sėklos.

O štai selenas labai svarbus išlaikant odą, plaukus ir nagus sveikus, tuo labiau, kad senstant kūnas natūraliai netenka galimybės absorbuoti tinkamo jo kiekio. Seleno taip pat gausu mėsoje ir žuvyje, pieno produktuose, špinatuose, bananuose bei kai kuriuose riešutuose.

Antioksidantas CoQ10

Laikui bėgant mūsų organizmas gamina vis mažiau antioksidanto Q10, kuris svarbus ne tik mūsų grožiui, bet ir sveikatai, tad ieškokite jo maisto produktuose. Valgykite raudoną mėsą, kepenėles, lapinius kopūstus, avokadus, granatus.

Riebalų rūgštis Omega-3

Omega-3 saugo nuo žalingo aplinkos poveikio, ypač nuo saulės daromos žalos mūsų odai. Pats organizmas šios rūgšties negamina, todėl jos būtina gauti su maistu. Pagrindinis Omega-3 šaltinis yra žuvis, o vegetarams ar alergiškiems žmonėms rekomenduojame kasdien vartoti linų sėmenų aliejų, kaip alternatyvą žuviai.

Supermaistas

Supermaistu vadinami produktai, kurie mūsų organizmui naudingų medžiagų turi žymiai daugiau nei kiti maisto produktai. Štai penki maisto produktai, kurie turi kone daugiausia aukščiau išvardintų vitaminų bei mikroelementų, pasistenkite juos vartoti bent kelis kartus per savaitę.

Chia (ispaninio šalavijo) sėklos

Jos buvo valgomos dar actekų ir majų civilizacijose ir jau nuo tų laikų šios sėklos yra laikomos stiprybės šaltiniu. Chia turi daug Omega-3 rūgščių, kalcio, geležies, baltymų bei dar daugybės kitų vitaminų ir mineralų.

Goji (kininio ožerškio) uogos

Goji kinų medicinoje naudojamas daugiau kaip 2000 metų, o teigiamos jų savybės yra įrodytos moksliškai. Jos naudojamos stiprinti kraujui, normalizuoti kraujospūdžiui, stiprinti imunitetui ir turi labai daug vitamino A ir C.

Spirulina

Vandenynų stebuklu vadinami melsvadumbliai yra seniausi Žemėje gyvuojantys dumbliai. Spirulinoje gausu pigmento fikocianino, kuris yra vienintelė pasaulyje žinoma medžiaga, kovojanti prieš vėžinių ląstelių dauginimąsi. Joje taip pat gausu geležies, B grupės vitaminų bei kitų mikroelementų. Kadangi spirulinos miltelių vartojimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti gana sudėtingas, patariame pažintį su spirulina pradėti nuo sulčių barų, kur galite paprašyti, jog jos papildomai įdėtų į jūsų sultis. Būtinai išbandykite – iškart pasijusite energingesni.

Granatai

Tai – vaisiai, pretenduojantys tapti sveikiausiais vaisiais Žemėje. Granatų sultys yra vienas iš geriausių antioksidantų šaltinių, o jų aliejus gausus rūgščių, pasižyminčių senėjimą tolinančiomis savybėmis. Granatų sėklomis taip pat galima paskaninti dauguma salotų – bus ir skanu, ir sveika.

Špinatai

Šių daržovių nauda sveikatai yra didžiulė, juose ypatingai gausu vitamino K, kuris dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose. Špinatai taip pat turi daug vitamino A, svarbaus odai, regėjimui, ląstelių augimui ir vystymuisi. Tai – viena universaliausių daržovių, kuria galite paskaninti įvairius troškinius ir sriubas.

www.kikifit.lt – informacija ir motyvacija tiems, kurie nori tapti geriausia savo versija. „Kiki Fit“ atvirai ir nuoširdžiai kalba apie mūsų kūną – vienintelius savo namus, kuriuose kiekvienas nori jaustis geriau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)